26 Μαΐ 2010

Για τη χορήγηση ιθαγένειας στους Σλαβομακεδόνες ανιθαγενείς


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ Αθήνα, 18 15 /2010
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αρ. Πρωτ.: Φ. 78400/24870
ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ Προς

ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ Την Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Θέμα : Απάντηση στην αριθμ. 9288/489/26-4-2010 Ερώτηση στη Βουλή.

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης που κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής της Αντιπολίτευσης, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή κάθε είδους παρανόησης επισημαίνονται τα κάτωθι:

Σε κανένα σημείο της από 13/04/2010 απαντητικής επιστολής της Υφυπουργού Εσωτερικών προς τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν αναφέρεται ούτε υπονοείται ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να δώσει την Ελληνική ιθαγένεια σε όσους εγκατέλειψαν την χώρα μετά τον εμφύλιο», όπως εκλαμβάνεται ως δεδομένο στην επίμαχη ερώτηση του συναδέλφου.

Αυτό που ρητά αναφέρεται στην επιστολή είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παρόλο που μετρά λίγους μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, εργάζεται σκληρά για να αναμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα, επί μακρόν στη χώρα και τα παιδιά τους που γεννιούνται στη χώρα υπό καθεστώς νομιμότητας ώστε να ανταπεξέλθουμε στα ζητήματα που η μεταναστευτική έκρηξη των τελευταίων δεκαετιών έχει προκαλέσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό ενημερώθηκε ο Επίτροπος για την πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, τόσο ως προς τους όρους χορήγησης της Ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς που διαμένουν επί μακρόν νομίμως στη χώρα όσο και ως προς την αναγνώριση δικαιώματος ψήφου στους ανωτέρω αλλοδαπούς, στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι σαφές σε όλους ότι στα πλαίσια της ελληνικής έννομης τάξης, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτους δικαίου, όλοι όσοι ζουν νόμιμα στη χώρα και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Τη δε αίτηση αυτή θα κρίνουν μέσα από μια αναλυτική, εξορθολογισμένη και σφιχτά δομημένη διαδικασία όπως αυτή θεσπίστηκε πρόσφατα, τα αρμόδια κρατικά όργανα που θα αποφανθούν αν σε κάθε περίπτωση πληρούνται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας. Υπογραμμίζεται δε ότι αναβαθμισμένη μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών, στο νέο νόμο για την ιθαγένεια, είναι η προϋπόθεση της μη συνδρομής στο πρόσωπο του αιτούντα την πολιτογράφηση αλλοδαπού, λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας την οποία προϋπόθεση διερευνούν εκ του νόμου, οι εθνικές αρχές ασφαλείας.

Συνεπώς αυτό που επισημάνθηκε στην επιστολή προς τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με τα άτομα εκείνα που απώλεσαν την ελληνική ιθαγένεια κατά το αρ. 19 του ΝΔ 3370/1955 (παλαιός Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας) και τα οποία μετά την απώλεια της ελληνικής ιθαγένειας έχουν καταστεί ανιθαγενή και ως εκ τούτου έχουν κάρτα ανιθαγενούς, είναι ότι το εν λόγω άρθρο έχει καταργηθεί και έχει παύσει να ισχύει από το έτος 1998 και ότι τα άτομα αυτά εφόσον διαμένουν νόμιμα και για τον προβλεπόμενο από το νόμο, χρόνο στη χώρα, έχουν το δικαίωμα δυνάμει του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που θεσπίστηκε με το Ν. 3284/2004 (που κατήργησε το ΝΔ 3370/1955) όπως αυτός ισχύει σήμερα (μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο Ν. 3838/2010), να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας όπως και κάθε αλλοδαπός. Η αίτηση τους αυτή θα κριθεί υπό τις διατάξεις του νόμου και από τα θεσπισμένα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας.

Όσον αφορά λοιπόν αυτές τις αιτήσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τα ανωτέρω πρόσωπα (που απώλεσαν την ελληνική ιθαγένεια δυνάμει του αρ. 19 νδ 3370/55 - και όχι από όσα κηρύχθηκαν έκπτωτα της ελληνικής ιθαγένειας δυνάμει του αρ. 20 νδ 3370/55 στα οποία ουσιαστικά αναφέρεστε στις επίμαχες ερωτήσεις σας), στο βαθμό που αυτές εκκρεμούν από ετών και είναι αριθμητικά ελάχιστες, αναφέρθηκε στην απαντητική επιστολή, ότι οι Ελληνικές αρχές ευρίσκονται ήδη στη διαδικασία της ενδελεχούς αξιολόγησης τους εν όψει της ιδιοτυπίας τους, χωρίς με αυτό να προδικάζεται η τυχόν αποδοχή τους ή μη καθότι τα μόνα κριτήρια που μπορούν και πρόκειται να εφαρμοστούν σε αυτές είναι οσα αποκλειστικά προβλέπει ο νόμος.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Θεοδώρα Τζάκρη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προς_τον Βουλευτή κ, ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ. ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Εσωτερική Διανομή:
Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Δ/νση Ιθαγένειας - Τμήμα Καθορισμού Ιθαγένειας
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη