Έκκληση-μήνυμα προς τα Σκόπια να προσέλθουν με εποικοδομητικό τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών στο Συμβούλιο της Ευρώπης ΣτΕ .
Τόνισε ακόμη πως γίνεται «κατάχρηση στους διεθνείς οργανισμούς» από την πλευρά των Σκοπίων που εμμένουν στη χρήση του επιθέτου «Μακεδονική» παρά τη διεθνώς αναγνωρισμένη προσωρινή ονομασία τους ως ΠΓΔΜ.
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, σε στενή συνεννόηση και συντονισμό με την Γραμματεία του ΣτΕ. «Εχουμε λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις ότι όλα τα έγγραφα, όλες οι δράσεις του ΣτΕ θα φέρουν το επίσημο όνομα. Κάθε άλλη στάση, κάθε άλλη δράση αυτής της χώρας δεν συνάδει με τις ελπίδες της να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των εργασιών για την ανάληψη της προεδρίας του ΣτΕ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ προσδιορίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ - ΜΠΕ πως όταν ο ίδιος μιλάει για «εθνική αξιοπρέπεια», κατά πόσο αποδέχεται ότι θίγεται και η αξιοπρέπεια του ΣτΕ που λόγω της εμμονής των Σκοπίων υποχρεώνεται να συνοδεύει κάθε έγγραφο που έχει σαν τίτλο «Μακεδονική προεδρία», με διευκρινιστικό σημείωμα με το οποίο διαχωρίζει τη θέση του ΣτΕ, λόγω παραβίασης του άρθρου 21.b, ο κ. Μιλοσόσκι απάντησε:
«Ακολουθήσαμε μία καθιερωμένη διαδικασία στο ΣτΕ. Το Βασίλειο της Ισπανίας δεν προήδρευσε με αυτή την ονομασία, αλλά ως "Ισπανική προεδρία". Για τη Δημοκρατία της Σλοβενίας μιλούσαμε για την "Σλοβένικη προεδρία" το ίδιο και για την Ελβετία. Με άλλα λόγια χρησιμοποιούμε το επίθετο που απορρέει από το όνομα της χώρας και εμείς ακολουθήσαμε αυτήν την τακτική χρησιμοποιώντας το επίθετο που απορρέει από το όνομα με το οποίο γίναμε μέλος του ΣτΕ πριν από 15 χρόνια. Είναι επίσης ένα θέμα πολιτικού ρεαλισμού».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ