13 Μαΐ 2010

Ψωμιάδης: «Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου»

«Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου», ξεκαθάρισε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης μέσω του...

dimarxe.gr news. Ο ισχυρός άνδρας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της συμπρωτεύουσας μίλησε, για άλλη μία φορά, για όλους και για όλα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», στα σκληρά οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αλλά και στη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη. Ενδιαφέρουσα ως είθισται η συνομιλία με τον Π. Ψωμιάδη.

«Πράσινος Καλλικράτης»

Ως βαθιά αυτοδιοικητικός, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο πρόγραμμα «Καλλικράτης»: Στήριξα όσο κανείς άλλος το εγχείρημα του Γ. Ραγκούση και του Γ. Παπανδρέου. Αυτό που δεν τόλμησε η Ν.Δ. το έκανε το ΠΑΣΟΚ και μπράβο του. Αλλά μιλάμε για “πράσινο Καλλικράτη” που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη δημόσια διοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες. Όχι ότι δεν είναι καλό αλλά έγινε με πολλή προχειρότητα. Την ίδια ώρα καταβάλλεται προσπάθεια ,με μεγάλη ταχύτητα, να πάει να ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Προς ενίσχυση της πεποίθησής του περί «πράσινης» μεταρρύθμισης αναφέρθηκε στη συνένωση Δήμων που το πληθυσμιακό μέτρο υπερβαίνει κατά πολύ τις 25.000 που είχαν τεθεί ως πλαφόν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο Δήμο Ευόσμου που σύμφωνα με το Νομάρχη θέλουν να βγει «πράσινος» και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό συμβαίνει και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο κ. Ραγκούσης έπρεπε να κρατήσει το όριο των 25.000 κατοίκων. Εκεί θα συμφωνούσαμε».

Ακόμα, υποστήριξε: «Δεν μπορεί να χρωματίζεται η Αυτοδιοίκηση. Τα τοπικά προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό ό,τι και αν κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πηγαίνουμε πίσω».

Όσον αφορά το νέο θεσμό των αιρετών Περιφερειών, ο Π. Ψωμιάδης, τον χαρακτήρισε ως «τρύπα»: Αν ανοίξουμε το θέμα της Περιφέρειας θα δείτε πως είναι μία τρύπα. Δεν προσφέρει τίποτα. Ούτε αρμοδιότητες, ούτε κονδύλια, ούτε προσωπικό. Δεν υπάρχει Περιφέρεια. Ξεχάστε την. Είναι παραμύθια αυτά που έλεγαν κάποιοι για μικρό κυβερνήτη. Σας το λέει ΄νεας που δεν έχει αποφασίσει αν θα κατέβει. Περιφερειάρχης. Ας πάρουμε την περίπτωση πως κατεβαίνω. Είμαι βέβαιος διοικητής γιατί έχω μάθει να αγωνίζομαι. Και όταν εγώ είμαι απογοητευμένος, φανταστείτε τι προβληματισμούς έχουν οι άλλοι».

Εν συνεχεία εξωτερίκευσε το γεγονός πως βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη ώστε να εκφράσει τις ενστάσεις του: «Τις τελευταίες ημέρες μιλάω με κυβερνητικά στελέχη που είναι δίπλα στον Παπανδρέου. Δέχονται τους προβληματισμούς αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να κάνεις και αλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ έχασε ιστορική ευκαιρία αν και υπάρχει χρόνος για διορθώσεις».

«Ντροπή για τους πολιτικούς να μην καταθέσουν ένα μισθό»

Όπως ήταν φυσικό, ο Π. Ψωμιάδης, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην επιβολή των νέων οικονομικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω… ΔΝΤ. Ωστόσο, στάθηκε στο ότι οι πολιτικοί δεν καταθέτουν τον μισθό τους για την μείωση του ελλείμματος: «Είμαι ο μοναδικός πολιτικός που κατέθεσα το μισθό μου το μήνα Μάρτιο. Είναι ντροπή για τους πολιτικούς να μην καταθέσουν ένα μισθό. Δεν είναι δυνατό από όλη την Ελλάδα μόνο ο Ψωμιάδης να καταθέσει το μισθό του Μαρτίου. Δεν χανόταν τίποτα. Από εκεί και πέρα κάνω θυσίες όταν υπάρχει προοπτική. Και δεν υπάρχει προοπτική γιατί αυτά τα μέτρα είναι εισπρακτικά για να πληρώσουμε δάνεια. Τα δάνεια τα οποία πήραμε για να ξεπληρώσουμε άλλα δάνεια. Τα τελευταία 30 χρόνια ζούμε με δάνεια. Η οικογένειά μου είναι βενιζελική και παπανδρεϊκή. Εγώ είμαι κεντρώος αλλά ερωτώ: Τι διαφορά έχει χούντα και η βασιλεία από το σήμερα; Έφυγαν εκείνοι για να έρθουν οι άλλοι με την κουτάλα»;

«Η Ελλάδα παραδόθηκε αμαχητί στους γκάνγκστερς του ΔΝΤ»

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης από το ΔΝΤ, ο κ. Ψωμιάδης σημείωσε: «Είναι δυνατόν εσείς να αποφασίζετε και να ζητάτε από τους άλλους να στηρίξουν τις δικές σας απόψεις; Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα! Δεν υπάρχει ανάπτυξη, ρευστό, επένδυση… Που να βασιστώ; Από εδώ πέρα κάθε 3-6 μήνες θα κάνει θυσίες ο λαός. Με αποτέλεσμα, όχι να βγουν στο δρόμο, αλλά να μπουν στα σπίτια των πολιτικών! Η Ελλάδα παραδόθηκε αμαχητί στους γκάνγκστερς του ΔΝΤ. Ούτε καν έπρεπε να συζητάμε για αυτό».

«Όσοι παίρνουν μίζες είναι αθώοι»

Κληθείς να απαντήσει εάν φρονεί πως θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τη σημερινή κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, με φανερά ειρωνικό ύφος, σχολίασε: «Όσοι ασχολούνται με την πολιτική και τη μίζα είναι αθώοι» και συνέχισε με σοβαρότητα: «Δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανείς στην Ελλάδα. Πέρα από τους ήρωες κανείς άλλος δεν τιμωρήθηκε από την αρχή του ελληνικού κράτους».

«Η Ντόρα έχει προσφέρει αλλά ο Σαμαράς σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου»

Ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε την άποψή του πως η Ντόρα Μπακογιάννη έχει προσφέρει πολλά στη Ν.Δ. ενώ την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς σηκώνει «τον σταυρό του μαρτυρίου»: «Η κ. Μπακογιάννη θεώρησε πως μπορεί να εκφράσει κάτι άλλο. Ο Σαμαράς τη βοήθησε και έφυγε από τη Ν.Δ. Για μένα είναι στέλεχος που έχει προσφέρει. Ο Σαμαράς σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου. Από εκεί και πέρα προχωράμε ενωμένοι».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Ψωμιάδη στo dimarxe.gr news
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη