...της χρονιάς: «Κρουαζιερόπλοια στη Θεσσαλονίκη»
«Φέρτε κρουαζιερόπλοια» έγραφε το χθεσινό κυριακάτικο πρωτοσέλιδο εφημερίδας της πόλης μας.Ας φανταστούμε λοιπόν πώς θα μπορούσε να είναι μια ολιγόωρη στάση στη Θεσσαλονίκη για τον τουρίστα που θα ήθελε να «εξερευνήσει» την πόλη.
Στο λιμάνι τον περιμένει το λεωφορείο για αν τον μεταφέρει στη Ροτόντα που θα ξεκινήσει τον «αρχαιολογικό περίπατο» της πόλης. Στη συνέχεια θα κατηφορίσει το παραδοσιακό πλακόστρωτο, θα φθάσει στην Καμάρα. Με λίγη τύχη μπορεί να ακούσει στη διαπασών «εναλλακτική» ροκ μουσική και να θαυμάσει το σύγχρονο ελληνικό «εναλλακτικό» φολκλόρ που εδώ και χρόνια μονοπωλεί το χώρο.
Θα κατηφορίσει τη Δ. Γούναρη περνώντας από τον πεζόδρομο που φροντίζουν με επιμέλεια καθημερινά τα σούπερ μάρκετ της Αλεξ. Σβώλου να κολλά και να μυρίζει από τα σκουπίδια που αφήνουν.
Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Πλατείας Ναυαρίνου θα έχει την ευκαιρία να φωτογραφίσει τόσο τα ρωμαϊκά μωσαϊκά όσο και τους ναρκομανείς και άστεγους που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αν επιλέξουν να περπατήσουν από τα στενά δρομάκια με κατεύθυνση την Αγία Σοφία καλό θα είναι να μην κρατούν κινητά και να μη φορούν γυαλιά ηλίου, γιατί η πιθανότητα να τους ζητηθεί να τα δανείσουν σε μάλλον αγενείς νεαρούς που κρατούν μαχαίρι είναι μεγάλη.
Αν είναι τυχεροί και κάποιοι που αυτοαποκαλούνται «αντιεξουσιαστικός χώρος» μπορεί να τους προσφέρουν αρκετό θέαμα σπάζοντας κάποιο ΑΤΜ ή βουλιάζοντας με κλωτσιές πόρτες αυτοκινήτων.
Στην πόλη της απόλυτης παρακμής καλό θα είναι να κοιτάξουμε πρώτα να τη συμμαζέψουμε και στη συνέχεια να την ανοίξουμε στους επισκέπτες. Μια πόλη που μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων της αναγκάζεται να τη σιχαίνεται, καλό θα είναι να τη βγάλουμε προς τα έξω με άλλο πρόσωπο που πραγματικά της αξίζει. Όταν στο σπίτι μας περιμένουμε επισκέπτες, που έρχονται για πρώτη φορά φροντίζουμε να το συμμαζέψουμε. Τη Θεσσαλονίκη γιατί θέλουμε να την εκθέσουμε στα μάτια των τουριστών;
Δημότης Θεσσαλονίκης