16 Μαΐ 2010

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


Ημέρα μνήμης με εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων στα Χανιά

Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος
http://www.yanniskakanos.gr/

Αναζητώντας τη δικαίωση οι Έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο δεν ξεχνούν κι ας πέρασαν από τότε που έγινε η..
γενοκτονία τους και ο μετέπειτα ξεριζωμός όσων γλίτωσαν από τη σφαγή του Οθωμανικού εθνικισμού. Οι…τυχεροί που γλίτωσαν, ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα. Μια καινούργια αρχή αναβίωσης της φυλής που άδικα ξεκληρίστηκε, άρχισε με τις όποιες δυσκολίες…

Η γενοκτονία σύμφωνα με τους ιστορικούς ήταν ένα καλά προ-μελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα χρησιμοποιώντας προσφιλείς της μεθόδους όπως τις σφαγές, τον ξεριζωμό, την εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, την πείνα, τη δίψα, καθώς επίσης τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Για τις συγκλονιστικές αυτές περιόδους, ο Σύλλογος Ποντίων στα Χανιά, “Παναγία Σουμελά” διοργάνωσε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Ποντιακή γενοκτονία που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 15 Μαΐου 2010 με δοξολογία στη Μητρόπολη, πορεία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων. Αμέσως μετά στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, μίλησε για τη γενοκτονία ο κ. Παναγιώτης Λεσγίδης ενώ είχαν προηγηθεί σύντομοι χαιρετισμοί από την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Χανίων, το Νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, τον αντιδήμαρχο του Δήμου Χανίων κ. Ευάγγελο Σαματά και τον πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χανίων κ. Σήφη Μιχελογιάννη. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χορούς και τραγούδια από το συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων καθώς και μ’ ένα πλουσιοπάροχο κέρασμα από διάφορες Ποντιακές νοστιμιές που είχαν ετοιμάσει κυρίες και δεσποινίδες του Συλλόγου. Καταγράφουμε μικρά τμήματα από την χειμαρρώδη ομιλία του κ. Παναγιώτη Λεσγίδη: “Η επίσημη στατιστική του 1928 αποκαλύπτει ότι εκείνη τη στιγμή ζούσαν 1,15 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι το 1922 – 1924 στην Ελλάδα έφτασαν περί τους 1.500.000 πρόσφυγες περίπου, 70.000 χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Σοβιετική Ένωση στις ήδη υπάρχουσες ελληνικές κοινότητες. Στη Ελλάδα οι πρόσφυγες πέρασαν από τις εξευτελιστικές διαδικασίες στις εγκαταστάσεις της Μακρονήσου. Με βάση τα στοιχεία της κοινωνίας των εθνών σε πολλές περιοχές της νέας τους εγκατάστασης κατά τα πρώτα χρόνια πέθανε από τις κακουχίες το 20% των προσφύγων ενώ αντιστοιχούσε μία γέννηση σε τρεις θανάτους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της εποχής τους δύο πρώτους χειμώνες πέθαναν πάνω από 150.000 χιλιάδες άτομα. Τους υπολόγιζαν ότι στο στρατόπεδο προσφύγων που είχε δημιουργηθεί στη Μακρόνησο πέθαναν περί τους 40.000 χιλιάδες πρόσφυγες ενώ άλλες 50.000 χιλιάδες πέθαναν μόνο στην Καλαμαριά και στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Η άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα προκάλεσε γενική κρίση. Ο αρχικός εκνευρισμός που ένιωσαν οι ντόπιοι για τους πρόσφυγες πήρε σύντομα τη μορφή εχθρότητας. Οι πρόσφυγες αντιμετώπισαν πραγματικό μίσος από τους ντόπιους…
Οι προγραμματισμένες σφαγές των Ελλήνων της ανατολής από τον τουρκικό εθνικισμό μπορούν να χαρακτηρισθούν «πράξη γενοκτονίας». Ο όρος «γενοκτονία» ως Διεθνής νομικός όρος εισήχθη στο Διεθνές Νομικό Δίκαιο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από τη Σύμβαση του 1948”. Αξίζει να αναφέρουμε όμως ότι μεταξύ πολλών άλλων ενδιαφερόντων ιστορικών στοιχείων που τονίστηκαν από τον ομιλητή, επισημάνθηκε η συμβολή του Μεγάλου Έλληνα Πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου: “Στις εθνικές εκλογές του 1920 έχασε τις εκλογές ο Βενιζέλος παρά του ότι και θα το δείτε αν επισκεφτείτε το ιστορικό site της Ελληνικής Βουλής, ο Βενιζέλος ενώ πήρε το 50,5% και ο αντίπαλος συνδυασμός το 49,5% βρέθηκε στην αντιπολίτευση με 70 έδρες ενώ οι άλλοι με 220”…
Παραθέτουμε αρκετά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πορεία των Ποντίων, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων καθώς και από την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης. Για τη γενοκτονία των Ποντίων κατάθεσε στεφάνι και ο δήμαρχος Καντάνου κ. Ευτύχιος Δασκαλάκης ως πρόεδρος του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα θα δείτε στο site μας: www.yanniskakanos.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη