26 Μαΐ 2010

«Καλλικράτης» ή Δημοκρατία; Διαλέξτε.

Η κυβέρνηση δείχνει μεγάλη σπουδή και επείγεται να εφαρμόσει το σχέδιο «Καλλικράτης» και αυτό γεννά εύλογες απορίες. Ο βασικός δικαιολογητικός λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συρρικνώσει τη δημοκρατία μέσα στην κοινωνία, είναι η μείωση της σπατάλης και της διαφθοράς στους δήμους.
Όμως αναρωτιόμαστε: Έφταιξε άραγε η δημοκρατία στους δήμους για τη σπατάλη, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις ή έφταιξε η έλλειψη της δημοκρατίας;
Όταν εκλέγεται ένας μονοκομματικός δήμαρχος με το 42% και όχι με το 50%+1, και όταν αυτός ο μονοκομματικός δήμαρχος παίρνει...
ταυτόχρονα και την μονοκομματική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, τι περιμένατε να γίνει; Ποιος από αυτούς που παριστάνουν τους «αναμάρτητους» δεν θα διόριζε τους συγγενείς του, δεν θα έπαιρνε μίζες και δεν θα έδινε τα δημοτικά έργα σε επιχειρηματίες που τον στήριξαν; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».
Αν όμως γίνονταν εκλογές με διαφορετικές κάλπες για τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο και φυσικά με ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, τότε ποιος δήμαρχος θα μπορούσε να κάνει του κεφαλιού του; Μην πείτε ότι δεν θα λαμβάνονταν αποφάσεις, γιατί «ανάγκα και Θεοί πείθονται».
Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να δοθούν πρωτογενείς οικονομικοί πόροι στους δήμους, καθώς και ουσιαστικές αρμοδιότητες. Επιπλέον θα πρέπει να παραχωρηθούν από τα κράτος στους δήμους τα τοπικά δάση και τα δημόσια κτήματα και κτίρια, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη προστασία και αξιοποίησή τους, κάτω από δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες, όπως οι ανωτέρω.
Το ΠΑΣΟΚ όμως τι κάνει; Δεν θέλει να ακούσει κάν για τέτοιους δημοκρατικούς θεσμούς, που ανοίγουν τη δημοκρατία στην κοινωνία.
Απεναντίας στοχεύει στο αντίθετο ακριβώς. Δηλαδή στο να μαζέψει τη δημοκρατία από την κοινωνία, δημιουργώντας ένα συγκεντρωτικό και κεντρικά κατευθυνόμενο διοικητικό μοντέλο.
Απορούμε γιατί η Αριστερά δεν φέρει αντιρρήσεις;
Αλλά ξεχάσαμε. Η Αριστερά έχει ως ιδεολογία την αρχή του "δημοκρατικού συγκεντρωτισμού". 
Μας συγχωρείτε.

Πηγή:  http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/05/blog-post_1270.html
      

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη