9 Ιουν 2010

Βουλευτής: "κοινωνικά καταστροφική η ασυδοσία του τζόγου"

Ο βουλευτής Κώστας Κόλλιας (Ν.Δ.-Κόρινθος) πήρε πρώτος θέση για την καζινοποίηση της Ελλαδας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Σφεντόνα" o κ. Κόλλιας χαρακτηρίζει "κοινωνικά καταστροφική την ασυδοσία του τζόγου" και καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομικών ότι ...

"Μέσα σε αυτό το καθεστώς ανομίας, έχει θέσει έναν, μοναδικό στόχο: την εξεύρεση 1 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα «φρουτάκια», από τη χορήγηση νέων αδειών και τη φορολόγηση."


To πλήρες κείμενο των δηλώσεων του:

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά φαίνεται να επιδεικνύει ένα κοινωνικά αδίστακτο πρόσωπο στην μάταιη προσπάθειά της να ανακαλύψει έσοδα, προκειμένου να υπηρετήσει την καταστροφική της πολιτική. Αντί να πάρει μέτρα για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και την κοινωνική συνοχή, αντί να δώσει βάρος στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, επιλέγει τον εύκολο δρόμο της έμμεσης καταλήστευσης των μικρομεσαίων στρωμάτων. Απελευθερώνει χιλιάδες «φρουτάκια», ανοίγοντας τον δρόμο για την εισχώρηση του τζόγου σε κάθε καφενείο, σε κάθε χωριό, σε κάθε σπίτι.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι, όσο πιο δύσκολη είναι η οικονομική και κοινωνική συγκυρία, τόσο περισσότερο ανθούν τα τυχερά παιχνίδια, νόμιμα ή παράνομα. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας θα στρέφονται σε κουλοχέρηδες, «φρουτάκια» και στοιχήματα, με την ελπίδα να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους, αλλά και αποζητώντας μία αποχαυνωτική ενασχόληση που αποστρέφει το μυαλό από τα καθημερινά, αξεπέραστα προβλήματα.

Ήδη ο ηλεκτρονικός τζόγος όχι μόνο παραμένει ανεξέλεγκτος, καθώς δεν λειτουργεί καμία υπηρεσία εποπτείας τυχερών παιχνιδιών, αλλά επιπλέον ενθαρρύνεται. Διαδικτυακά καζίνο αμφίβολης νομιμότητας διαφημίζονται σε κρατικούς χώρους. Ο διαδικτυακός στοιχηματισμός καταγράφει τζίρους δισεκατομμυρίων, τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 30%, χωρίς κανείς να ελέγχει τη νομιμότητα, χωρίς να εντοπίζεται η γιγαντιαία φοροδιαφυγή, χωρίς να ελέγχονται άλλα ζητήματα, όπως η πιθανότητα στησίματος αθλητικών αποτελεσμάτων.

Μέσα σε αυτό το καθεστώς ανομίας, το Υπουργείο Οικονομία έχει θέσει έναν, μοναδικό στόχο: την εξεύρεση 1 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα «φρουτάκια», από τη χορήγηση νέων αδειών και τη φορολόγηση. Καμία μελέτη για τις προεκτάσεις της απελευθέρωσης των τυχερών παιχνιδιών, καμία συζήτηση για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Η μόνη κουβέντα που γίνεται περί ελέγχου αφορά αποκλειστικά τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το μόνο δηλαδή που απασχολεί το Υπουργείο είναι μήπως τυχόν διαφύγουν από το κράτος χρήματα που έχουν κλαπεί από φτωχές, κατεστραμμένες οικογένειες, από ανήλικα παιδιά ήδη εθισμένα στον τζόγο, από ανθρώπους εξαρτημένους.

Η Κυβέρνηση, αντί να αναζητά τρόπους να περιορίσει αυτό το ολέθριο κοινωνικό φαινόμενο, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες ώστε τα τυχερά παιχνίδια να είναι προσβάσιμα παντού και από τον καθένα. Αντί να συστήσει Εποπτικές Αρχές και να οργανώσει ενημερωτικά σεμινάρια, ιδιαίτερα για ανηλίκους, αγωνιά να βάλει στα κρατικά ταμεία το χαρτζιλίκι τους. Ήταν μία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη, που στο παρελθόν είχε υποχρεωθεί να αποσύρει χιλιάδες μηχανάκια από όλη τη χώρα, έπειτα από πιέσεις, τόσο της Αντιπολίτευσης, όσο και της πλειοψηφίας, αλλά και λόγω της κοινωνικής κατακραυγής για τους ανθρώπους που καταστράφηκαν από τα «φρουτάκια» και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν. Η σημερινή Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ οφείλει να παραδειγματιστεί και να αποφύγει ένα νέο ολίσθημα. Έχει γνώση και έχει υποχρέωση να υπαγορεύσει τους κανόνες του παιχνιδιού, να θέσει την κοινωνική προστασία πάνω από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος.»
Πηγή
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη