20 Ιουν 2010

Σάββας Αναστασιάδης: «Η υπόθεση του Βατοπεδίου δεν είναι σκάνδαλο»

Τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Δρυ και Φωτιάδη, «δείχνει» ο Σάββας Αναστασιάδης ως βασικούς υπεύθυνους για την παραχώρηση των παραλίμνιων εκτάσεων και της λίμνης Βιστονίδας στη Μονή Βατοπεδίου. Για τον βουλευτή της ΝΔ στη Β΄ Θεσσαλονίκης και μέλος...

της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, οι υπουργοί και υφυπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή «παρέλαβαν» την κατάσταση από τους προκατόχους τους της κυβέρνησης Σημίτη και χαρακτηρίζει το όλο θέμα ως μια συνηθισμένη υπόθεση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από μια υπερβολή.

- Γιατί τα μέλη της εξεταστικής δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα για την υπόθεση του Βατοπεδίου;

«Εάν δεχτούμε ότι υπάρχει σκάνδαλο, όπως το αποκαλούν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, τότε αυτό «γεννήθηκε» επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και από τους τότε υπουργούς Δρυ και Φωτιάδη. Η κυβέρνηση δεν δέχεται ότι η ιδιοκτησία των παραλίμνιων εκτάσεων και της λίμνης παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου με αποφάσεις των δυο παραπάνω υπουργών, οπότε και προέκυψε η ανάγκη των ανταλλαγών. Από τη στιγμή λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται ότι το σκάνδαλο ξεκίνησε από εκεί και μιλά μόνο για σκάνδαλο ανταλλαγών, δηλαδή παραγράφει τις προηγούμενες ενέργειες, σαφώς και δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το πόρισμα».

- Ευθύνονται υπουργοί και υφυπουργοί των κυβερνήσεων της ΝΔ ή απλά συνέχισαν μια κατάσταση που βρήκαν από τους προκατόχους τους;

«Ακριβώς. Η ΝΔ παρέλαβε αυτήν την υπόθεση στο σημείο που οι κάτοικοι της Ξάνθης και της Ροδόπης είχαν ξεσηκωθεί και ζητούσαν να επιστραφούν τα 25.000 στρέμματα παραλίμνιων εκτάσεων αλλά και η λίμνη που είχαν δοθεί στη Μονή Βατοπεδίου με τις αποφάσεις Δρυ και Φωτιάδη. Τότε η κυβέρνηση της ΝΔ σκέφτηκε ότι αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί. Δεν είχε χρήματα, αφού ήδη είχαν δοθεί οι κυριότητες αυτών των περιοχών στη Μονή, να τα αγοράσει και αποφάσισε να εφαρμόσει τη μέθοδο των ανταλλαγών που είναι νόμιμη. Άλλωστε η Μονή είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Υπήρχε δηλαδή μια κυβερνητική απόφαση και καταφύγαμε στη μέθοδο των ανταλλαγών».

- Άρα κατά τη δική σας άποψη η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο με «πράσινο» χρώμα;

«Κατά τη δική μου άποψη δεν υπάρχει σκάνδαλο. Είναι μια συνήθης υπόθεση. Μπορεί να έχει μια κινητικότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις μια υπερβολή, ωστόσο στη βάση της στηρίζεται σε νομικό πλαίσιο. Αυτά που έγιναν δεν είναι αυθαίρετα. Ο υπουργός που δέχτηκε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους δεν παρανόμησε. Εν πάσει περιπτώσει Αν η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει ότι το νομικό συμβούλιο είναι άχρηστο ας το καταργήσει. Να δούμε τότε ποιοι θα συμβουλεύουν τότε τους υπουργούς για κάθε θέμα που θα προκύπτει. Επαναλαμβάνω ότι στη διαδικασία των ανταλλαγών υπήρξαν και υπερβολές. Εκεί να ασκήσουμε κριτική. Δεν είναι όμως σκάνδαλο με την έννοια ότι έγινε κάτι παράνομο, ξεπουλήθηκε η γη, ότι υπάρχει «μαύρο» χρήμα ή ότι πήραν οι πολιτικοί χρήματα. Δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ που να έχει κινηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις».

- Πόσο επηρεάζεται η ΝΔ από τη διαγραφή Κιλτίδη;

«Νομίζω καθόλου. Η κοινωνία, ο κόσμος και οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις πορείες και τις διαδρομές κάποιων μεμονωμένων πολιτικών. Η κοινωνία έχει σοβαρότερα προβλήματα να σκεφτεί και να αντιμετωπίσει από την ανεξαρτητοποίηση ενός πολιτικού, κίνηση που για μένα είναι ακατανόητη».

- Πολλοί θεωρούν ότι η ΝΔ ασχολείται πολύ περισσότερο με τα εσωτερικά της προβλήματα παρά με τα ζητήματα του κόσμου. Συμφωνείτε;

«Όχι καθόλου. Η εμπειρία που έχω στη Βουλή είναι πως καθημερινά ασχολούμαστε με τα θέματα του πολίτη είτε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε με επίκαιρες ερωτήσεις. Αυτή είναι άλλωστε και η κατεύθυνση του προέδρου μας, Αντώνη Σαμαρά, να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη. Βεβαίως, λόγω συνεδρίου, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έντονη εσωκομματική κινητικότητα και ίσως αυτό είναι ένα θέμα που παραπέμπει σε μια τέτοια εκτίμηση».

- Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν τεστ για τη ΝΔ;

«Βεβαίως και αποτελούν τεστ για τη ΝΔ και υπό αυτό το πρίσμα θα τις αντιμετωπίσουμε. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν κριτήριο για όλα τα κόμματα. Εκτιμώ ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» θα επιφέρει κάποιες αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Η κυβέρνηση, με τα… παιχνίδια και τους συνδυασμούς που έκανε προσδοκά σε περισσότερα οφέλη. Το ίδιο είχε κάνει όμως και το 1998, ωστόσο τότε όλα της είχαν γυρίσει μπούμερανγκ. Πιστεύω ότι και σε αυτές τις εκλογές η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει αυτό που προσδοκά από τις συνενώσεις των δήμων».

- Είστε άνθρωπος που ξεκίνησε από την αυτοδιοίκηση. Θα σας ενδιέφερε να επιστρέψετε σε αυτήν;

«Επειδή είμαι νέος βουλευτής και είναι μια νέα και πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα, στην παρούσα φάση σας λέω πως όχι. Βεβαίως πάντα η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος ο οποίος με ελκύει και με γοητεύει».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη