24 Ιουν 2010

«Καμία διαπραγμάτευση, όλα είναι στο μνημόνιο» λένε στην κυβέρνηση

Αναμένεται παρέμβαση Παπανδρέου

Καμία διαπραγμάτευση δεν βρίσκεται σε εξέλιξη με την τρόικα σχετικά με το Ασφαλιστικό επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας ουσιαστικά αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου. Από το επιτελείο του Πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι όλες οι προβλέψεις που θα πρέπει να ενταχθούν και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο επώδυνες και αν είναι, περιλαμβάνονται εξ αρχής στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί και το οποίο εν συνεχεία ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με τις δηλώσεις αυτές από την πλευρά συνεργατών του Πρωθυπουργού, κατ΄ ουσίαν μένει ακάλυπτος για τους χειρισμούς του ο κ. Λοβέρδος, προς τον οποίο φαίνεται ότι ασκούνται έντονες πιέσεις ώστε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή το συντομότερο. Οι ίδιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για τις συνεχείς προσπάθειες του υπουργού Εργασίας να εμφανίσει τον εαυτό του διαπραγματευόμενο με την τρόικα. Χαρακτηριστική των αποστάσεων που λαμβάνει το Μαξίμου από τους χειρισμούς Λοβέρδου ήταν η επισήμανσηστενού συνεργάτη του κ. Γ. Παπανδρέου: « Ας κάνει ο Ανδρέας ό,τι είναι να κάνει τα επόμενα 24ωρα και δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση του Πρωθυπουργού ». Με την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να βγειίσως και σήμερα- «μπροστά» στη μάχη του Ασφαλιστικού και να αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απόκλισης και αμφιταλαντεύσεων ή προσπάθειες εξωραϊσμού του μνημονίου. Αύριο θα απαντήσει και σε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, βουλευτές του ΠαΣοΚ συνέχισαν να ασκούν κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, με αποδέκτη των παραπόνων αυτή τη φορά τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει αν οι περικοπές της 13ης και 14ης σύνταξης είναι απαίτηση της τρόικας ή απόφαση της κυβέρνησης. Κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του κόμματος, όσον αφορά το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, ακούστηκαν πολλές ενστάσεις και ζητήθηκαν εξηγήσεις και βελτιώσεις σε σημεία, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις μητέρες ανήλικων παιδιών και οι ρυθμίσεις για τα βαρέα. Τέθηκε όμως και το κεντρικό ζήτημα της δυσλειτουργίας στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Ι. Αμοιρίδης, π.χ., ρώτησε αν η κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί όσο θα έπρεπε, ενώ δήλωσε ότι με αφορμή το Ασφαλιστικό βουλευτές δέχονται απειλές στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας είπε ότι « θα τηρηθεί το μνημόνιο, όμως πρέπει να γνωρίζουν όλοι ποια είναι τα κοινωνικά αντίβαρα ». Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Δ. Λιντζέρης έλεγε ότι ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπάλληλος της τρόικας. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου στράφηκε κατά της ΤτΕ και του διοικητή της κ. Γ. Προβόπουλου λέγοντας ότι « λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει ». Ο κ. Ι. Κουτσούκος, τέλος, είπε ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν γνώση του Ασφαλιστικού προκειμένου να ψηφίσουν.

Πηγή: http://www.tovima.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη