21 Ιουν 2010

Γιατί τόση απαξίωση των ελληνικών ελεγκτικών εταιρειών;

Βόμβα Μ. Σαλμά: Tο ελληνικό δημόσιο προσέφυγε σε ξένες ελεγκτικές εταιρείες για να παρακολουθήσει τον κρατικό προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.

Αδυναμία ή σκοπιμότητα, σημασία έχει πως η κυβέρνηση Παπανδρέου παραδέχεται πως δεν διαθέτει – ή δεν εμπιστεύεται - τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να...

παρακολουθήσει την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, υποχρεώνοντας τον Υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη να παραδεχτεί ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ότι η κυβέρνηση, προσέφυγε σε διεθνείς πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες, όπως Deloite και KPMG παραχωρώντας μερίδιο της κυβερνητικής
αποστολής στους ξένους αυτούς οίκους.

Τι προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός στον Μάριο Σαλμά;

1. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όταν δεν έχεις τεχνογνωσία, προσφεύγεις για να την εξασφαλίσεις.
Σχόλιο: Δηλαδή, ακυρώνει την αξιοπιστία όλων των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και παράλληλα θέλουν να μας πείσουν ότι θα πιάσουν τους φοροφυγάδες….
2. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Η διάρκεια της συμφωνίας είναι είκοσι τέσσερις μήνες και το ανώτατο όριο του τιμήματος ανέρχεται στις 800.000 ευρώ.
Σχόλιο: Οι Partner, KPMG, Deloite και Price Waterhouse θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα οικονομικά του κράτους; Υπάρχει τόση εμπιστοσύνη, ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα υπάρξουν διαρροές προς τα έξω; Και αν είμαστε τόσο σίγουροι γιατί ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής Σήφης Βαλυράκης ζητά τον έλεγχο της KPMG για την εμπλοκή της στην υπόθεση Siemens; Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σύνηθες φαινόμενο των κρατών να βάζουν μέσα στους προϋπολογισμούς εταιρείες συμβούλων, που δεν είναι εξειδικευμένες για να παρακολουθούν.

3. και η αποκάλυψη από τον κ. Σαλμά που τα λέει όλα: Μ Σαλμάς: «…έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, που το στέλνει στα νοσοκομεία και λέει : «Επειδή ο Υπουργός Οικονομικών έκανε συμφωνία-πλαίσιο με διεθνώς πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες, ορίστε ποιος θα παρακολουθεί τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας».



Από τα πρακτικά της Βουλής (18/06/2010)

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όταν δεν έχεις τεχνογνωσία, προσφεύγεις για να την εξασφαλίσεις.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο το Μάιο του 2010, με ενώσεις πιστοποιημένων ελεγκτικών εταιρειών εγνωσμένου κύρους για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά θέματα, καθώς και σε θέματα λειτουργίας, διοίκησης και οργάνωσης φορέων της γενικής κυβέρνησης, διότι αντιλαμβάνεστε ότι ο στόχος, ο οποίος έχει τεθεί αυτή τη στιγμή, αφορά πρωτίστως τη γενική κυβέρνηση.
Είναι πάρα πολύ εύκολο και για το γενικό λογιστήριο, αλλά και για τη κυβέρνηση να ελέγχει τα πεπραγμένα της κεντρικής κυβέρνησης, όμως το μεγάλο χάος, το οποίο μας κληροδοτήσατε, προέρχεται κυρίως από τη γενική κυβέρνηση. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, έχει να κάνει με τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει να κάνει με τα οικονομικά των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και έχει να κάνει με τα νοσοκομεία.
Οι σχετικές, λοιπόν, ανάγκες που έχουν επανειλημμένως αναδειχθεί και διαπιστωθεί αναφέρονται στην παρακολούθηση των λειτουργιών της διοίκησης και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού επιλεγμένων φορέων της γενικής κυβέρνησης και ειδικότερα των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, στην επεξεργασία και εφαρμογή σύγχρονης και εναρμονισμένης με τα διεθνή πρότυπα ενιαίας και αποτελεσματικής μεθοδολογίας, προγραμματισμού και ελέγχου των δαπανών της γενικής κυβέρνησης και των ΔΕΚΟ, στην επικαιροποίηση της
στρατηγικής της μεταρρύθμισης του δημοσιονομικού συστήματος και των σχετικών διαδρομών ελέγχου σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, προϋπολογισμοί προγραμμάτων δημόσιας λογιστικής, δημοσιονομικού ελέγχου, τέλος στη βέλτιστη δομή του προγραμματισμού των προγραμμάτων και στην υλοποίηση διαθρωτικών ενεργειών, στην κατάρτιση του προϋπολογισμού προγραμμάτων σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Εγώ πήρα την απάντηση, κύριε Υπουργέ. Λέτε ότι δώσαμε την εποπτεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στους μεγάλους οίκους, γιατί είναι διεθνής πάγια τακτική.
Εγώ βέβαια σας ρώτησα και με ποια διαδικασία το κάνατε και πόσο κόστισε στο ελληνικό δημόσιο για να μάθει η Ελληνική Βουλή πόσο τους πληρώνουμε, για να μας ελέγχουν τον προϋπολογισμό. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι πάγια διαδικασία των κρατών να βάζουν μέσα στους προϋπολογισμούς εταιρείες συμβούλων, που δεν είναι εξειδικευμένες για να παρακολουθούν.
Αλλά πλέον, πρέπει να σας πω ότι δεν μπορείτε εσείς ως κράτος να παρακολουθήσετε την εκτέλεση του προϋπολογισμού του «Ευαγγελισμού». Διότι έχω έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, που το στέλνει στα νοσοκομεία και λέει : «Επειδή ο Υπουργός Οικονομικών έκανε συμφωνία-πλαίσιο με διεθνώς πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες, ορίστε ποιος θα παρακολουθεί τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας».
Δεν μπορείτε εσείς το κράτος, δεν μπορούν οι διευθύνσεις οικονομικού να τα παρακολουθήσουν; Είναι έξω φρενών οι υπηρεσιακοί με αυτό που κάνατε. Καταργείτε για πρώτη φορά τη δουλειά που κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν μπορεί δηλαδή, το Λογιστήριο των Υπουργείων και των νοσοκομείων να παρακολουθήσει. Όμως, βάζετε στο Υπουργείο: Νίκος Αγγούρης, Χαρίλαος Φαλτσέτος, Partner, KPMG, Deloite, Γενικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Πανεπιστημιακό Αττικό, Price Waterhouse. Τους βάλατε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και πληρώνετε γι’ αυτό. Πόσο
πληρώνετε, κύριε Υπουργέ; Πόσο τους πληρώσατε, για να μπούνε μέσα στα λογιστήρια να ελέγχουν, το τί δαπανάτε; Και αύριο θα βγείτε στις αγορές –αν όχι αύριο, μεθαύριο, παραμεθαύριο- να ξαναδανειστείτε; Και έχετε βάλει αυτές τις εταιρείες να παρακολουθούν τους προϋπολογισμούς και την εκτέλεση, το τί κάνει ο «Ευαγγελισμός»; Είναι δυνατόν; Είναι πρωτοφανές αυτό για τη χώρα μας.
Άλλο είναι να πάρεις μία συμβουλή «τί να κάνω;». Εδώ όμως, φθάσαμε στο σημείο να σας λέει τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και γενικά η Τρόικα, το πώς θα κατανείμετε τα χρήματα του Προϋπολογισμού, και από την άλλη πλευρά τώρα τους ξαναβάλατε να εποπτεύουν και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Τότε τίθεται εύλογα το ερώτημα: Εσάς γιατί σας ψήφισε ο ελληνικός λαός; Να κατανείμετε τα χρήματα του Προϋπολογισμού, δεν μπορείτε. Το υποθηκεύσατε αυτό στην Τρόϊκα. Να παρακολουθήσετε την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, το παραχωρήσατε και αυτό. Τότε; Γιατί να είστε Κυβέρνηση; Είναι πολύ εύλογο το ερώτημα.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Στην ίδια λογική προχωρήσαμε στη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας με ενώσεις εταιρειών στο πλαίσιο του ήδη δρομολογημένου από εσάς έργου. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι είκοσι τέσσερις μήνες και το ανώτατο όριο του τιμήματος ανέρχεται στις 800.000 ευρώ. Το συνολικό αυτό τίμημα θα εκταμιευθεί σταδιακά και τμηματικά, ανάλογα με τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες του Υπουργείου.
Αυτό που θέλω να γίνει σαφές, είναι ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν αποτελεί καθορισμένη δέσμευση του Υπουργείου για ανάθεση συγκεκριμένου έργου προς τις εταιρείες. Η συμφωνία θα αποκτήσει συγκεκριμένη δεσμευτικότητα μέσω της σύναψης επιμέρους εκτελεστικών συμβάσεων, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του Υπουργείου Οικονομικών.
Στις επιμέρους συμβάσεις θα καθορίζονται συγκεκριμένες υπηρεσίες, υποέργα, το χρονοδιάγραμμα παροχής τους, τα παραδοτέα, η αμοιβή και ο τρόπος καταβολής της. Οι επιμέρους αυτές συμβάσεις βρίσκονται στο στάδιο της προσεκτικής προπαρασκευής, με γνώμονα το βέλτιστο καθορισμό του φυσικού και οικονομικού τους αντικειμένου.
Είναι προφανές ότι ο αποτελεσματικότερος προγραμματισμός των σχετικών ενεργειών απαιτεί και μία προσεκτική διάγνωση και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Στην πορεία αυτή είναι ευπρόσδεκτη η συνδρομή και η συνεργασία των συμβουλευτικών εταιρειών που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό, καλύπτοντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απαιτήσεις του έργου. Οι ειδικότεροι όροι αυτών των συνεργασιών θα συγκεκριμενοποιηθούν μέσω των επιμέρους συμβάσεων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη