Την στιγμή που οι Ευρωπαίοι επενδυτές υποφέρουν από ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων και υψηλά επιτόκια, Κινέζοι επενδυτές στοχεύουν ολοένα και περισσότερο ενεργειακά έργα στα Βαλκάνια και δείχνουν προθυμία να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους για μια δυνητικά επικερδή αγορά που έχει δεσμούς με την ΕΕ.
"Είναι σημαντικό να πούμε ότι οι κινεζικές εταιρείες ... είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τα ενεργειακά έργα με πολύ ευνοϊκούς όρους," δήλωσε στο Ρόιτερ ο Υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Πέταρ Skundric.
Οι Κινέζοι ενισχύουν την παρουσία τους.
"Εκτός από τις θερμό-ηλεκτρικές μονάδες, οι κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται για υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και σε επενδύσεις σε φυσικό αέριο και στον πετρελαϊκό τομέα και ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κατασκευή αιολικών πάρκων."
Οι μεγάλες εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης της Verbund Αυστρίας της EVN και της CEZ Τσεχίας έχουν ήδη επενδύσει στην περιοχή.
Αλλά με το δεδομένο ότι πολλοί ευρωπαίοι επενδυτές διστάζουν ή αδυνατούν να παρέχουν περαιτέρω χρηματοδότηση, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, οι βαλκανικές κυβερνήσεις βλέπουν την Κίνα ως μια λύση.
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ταμειακές ροές από τις χώρες της ΕΕ είναι μειωμένες, πρόκειται να δούμε περισσότερους επενδυτές που προέρχονται από την Κίνα", δήλωσε ο Hrvoje Stojic, αναλυτής της Hypo Alpe Adria-Bank με έδρα το Ζάγκρεμπ.
Οι Κινεζικές εταιρείες έχουν τόσο την οικονομική ευρωστία όσο και τη βούληση να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο στην επιδίωξη των δυνητικά υψηλότερων αποδόσεων στα Βαλκάνια, είπε ο Stojic.
«Ο τομέας της ενέργειας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων γιατί έχει δυνατότητες ανάπτυξης», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη.
"Οι επενδύσεις είναι μικρές, οι αγορές δεν είναι πλήρως απελευθερωμένες και οι τιμές είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Η κατανάλωση θα αυξηθεί και σίγουρα υπάρχει χώρος για την παραγωγή χρημάτων."
Ως μέρος της διαδρομής τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα βαλκανικά κράτη έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για την απελευθέρωση των ενεργειακών τομέων τους έως το 2015 και δεσμεύτηκαν για την επίτευξη των προτύπων της ΕΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα.
Θα απαιτηθούν πολλές επενδύσεις για την αναβάθμιση της γηρασμένης ενεργειακής υποδομής που έχει δει ελάχιστες επενδύσεις τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 και η οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από μονάδες παραγωγής ρυπογόνες σε άνθρακα.
«Οι εταιρείες από την ΕΕ είναι απρόθυμες να επενδύσουν λόγω του χαμηλού επιχειρηματικού κλίματος», δήλωσε ο Ljubodrag Savic, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.
«Οι περίπλοκες διοικητικές διαδικασίες, οι συχνές αλλαγές των νόμων και η αβεβαιότητα για το μέλλον του φορολογικού συστήματος έχουν απομακρύνει πολλούς επενδυτές."
Η Βρετανική Energy Financing Team ήταν η πρώτη που αναζήτησε εταίρο μεταξύ των κινεζικών εταιρειών και υπέγραψε σύμβαση έργου 415 εκατ. δολαρίων με την Dongfang Electric Corp προκειμένου η τελευταία να κατασκευάσει και να εξοπλίσει τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Stanari της Βοσνίας , ισχύος 300 μεγαβάτ.
Η Σερβία, η οποία άνοιξε τις πόρτες του στους κινέζους μετανάστες και τα εμπορεύματά τους, κατά τη διεθνή απομόνωση της στη διάρκεια των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, έχει δει σημαντικές κινεζικές επενδύσεις κατά τους τελευταίους μήνες και οι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιμένουν ακόμη περισσότερες.
Τον Φεβρουάριο, η Σερβία συμφώνησε με την κινεζική κυβέρνηση για τους όρους χρηματοδότησης του έργου αναβάθμισης των δύο τμημάτων στη μονάδα παραγωγής ενέργειας Kostolac , ύψους 1,25 δις δολαρίων.
Κινεζικές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον για ενεργειακά έργα, στην Ρουμανία που είναι μέλος της ΕΕ, προσφέροντας να συμμετέχουν σε μια εταιρική σχέση για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ενέργειας με άνθρακα.
Στη γειτονική Βουλγαρία, δύο κινεζικές εταιρείες η Polar και η Wiscom σχεδιάζουν την κατασκευή Φ/Β πάρκου.
Ο Stephen Butler της KPMG είπε ότι οι κινέζοι κατασκευαστές αιολικών πάρκων και φ/β αναμένεται να τονώσουν τις επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια κατά τα επόμενα χρόνια.
"Οι Κινεζικές επιχειρήσεις ψάχνουν τώρα να ανταγωνιστούν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και με τις επενδυτικές ευκαιρίες που τους δίνει η περιοχή των Βαλκανίων βλέπουν την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να οικοδομήσουν την παγκόσμια παρουσία τους", πρόσθεσε.
http://www.balkans.com/