20 Ιουλ 2010

Ψωμιάδης για καταστήματα ψιλικών και περίπτερα

Επιστολή στον Υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη έστειλε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα ψιλικών και τα περίπτερα λόγω της υπερβολικής αύξησης της φορολογίας και της συνακόλουθης δραματικής πτώσης του τζίρου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:


«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,


Όπως γνωρίζετε, η υπερβολική αύξηση της φορολογίας και ιδιαίτερα η διπλή αύξηση του Φ.Π.Α. μέσα σε λίγους μόλις μήνες έχει προκαλέσει ασφυξία στην αγορά, οδηγώντας σε απόγνωση τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Επιτρέψτε μου δια της παρούσης να σας μεταφέρω την κραυγή απελπισίας της Ένωσης καταστημάτων ψιλικών – καπνοπωλών και ενοικιαστών περιπτέρων Μακεδονίας που βλέπουν καθημερινά τα καθαρά έσοδά τους να κατρακυλούν σε ποσοστό, που σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, αγγίζει και ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 70%.

Η καθημερινότητα αποκαλύπτει πως μέσα σε ένα μόλις χρόνο, ο τζίρος των καταστημάτων ψιλικών και περιπτέρων δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τα λειτουργικά έξοδα των οικογενειακών, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, η κύρια αιτία του κακού είναι η δραματική μείωση του κέρδους τους στα τσιγάρα που πλήττει στο σύνολό του το δίκτυο πώλησης των βιομηχανοποιημένων καπνών.

Είναι ενδεικτικό της ζοφερής κατάστασης που βιώνει ο κλάδος, πως ένας περιπτερούχος κερδίζει σήμερα (μικτό κέρδος) μόλις 2% σε ένα πακέτο τσιγάρα από 8% που κέρδιζε το 2009. Την ίδια στιγμή, το κέρδος των καπνοβιομηχανιών μειώθηκε από 14 σε 10%, ενώ αντίθετα των χονδρεμπόρων παρέμεινε το ίδιο.

Εάν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς το γενικότερο περιορισμό της κατανάλωσης κατά 20% τουλάχιστον σε είδη όπως αναψυκτικά, ψιλικά, εφημερίδες, κτλ., είναι περισσότερο από προφανής η σκληρή επίθεση στο εισόδημα των μικρομεσαίων αυτών επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλώ να παρέμβετε, να βγάλετε τους επαγγελματίες από το αδιέξοδο, να εξασφαλίσετε τη βιωσιμότητα του κλάδου, ούτως ώστε να αποτραπούν, την ύστατη έστω στιγμή, χιλιάδες λουκέτα που θα αποτελέσουν και το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη καταρρέουσα ελληνική αγορά.

Με εκτίμηση,

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη