31 Ιουλ 2010

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Με απόφαση του ΣτΕ θα κατεδαφιστούν είκοσι μία βίλες στη Χαλκιδική!

Εχουν χτιστεί στη δασική και παραθαλάσσια περιοχή Σταυρονικήτα

Την κατεδάφιση των παράνομων πολυτελών κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία Σάνη αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, δεχόμενη την εισήγηση του κ. Δ. Σκαλτσούνη. Πρόκειται για 21 βίλες οι οποίες έχουν χτιστεί στη δασική και παραθαλάσσια περιοχή Σταυρονικήτα (Κασσάνδρα) Χαλκιδικής. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες βίλες θα πρέπει να κατεδαφιστούν αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή το φθινόπωρο. 

Ειδικότερα, η εταιρεία Σάνη την τριετία 1995-1998 κατασκεύασε βίλες και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 

στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρονικήτα. Στη συνέχεια τα ακίνητα αυτά πουλήθηκαν σε τρίτους. Ακολούθως προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εκπρόσωποι δύο οικολογικών οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη και ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Νέας Φώκαιας ζητώντας να ακυρωθούν οι οικοδομικές άδειες που είχε εκδώσει το τοπικό πολεοδομικό γραφείο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να επιτραπεί στην εταιρεία Σάνη η ανέγερση των κατοικιών. 

Τη διετία 2003-2004 η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με σειρά αποφάσεών της ακύρωσε ως παράνομες τις εν λόγω οικοδομικές άδειες. Τότε τις υποθέσεις αυτές είχε χειριστεί ως δικηγόρος, εκ μέρους της εταιρείας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος. Στη συνέχεια ανέλαβε την υπεράσπιση της εταιρείας ο ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Επ. Σπηλιωτόπουλος . 

Ωστόσο ορισμένοι εκ των ιδιοκτητών των πολυτελών κατοικιών προσέφυγαν εκ νέου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζήτησαν την «τριτανακοπή» των αποφάσεων. Ζήτησαν δηλαδή να ανακοπεί- ανατραπεί το αποτέλεσμα των αρνητικών για αυτούς δικαστικών αποφάσεων. 

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Σκαλτσούνης πρότεινε να απορριφθούν όλοι οι λόγοι που προβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων προκειμένου να «τριτανακοπούν» οι αρνητικές για αυτούς αποφάσεις του ΣτΕ. Επισήμανε δε ότι οι παλαιότερες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι ορθές. 

Ο εισηγητής ανέφερε επίσης ότι «η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημοσίων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα», καθώς και ότι «η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ο οποίος θα δικαιολογούσε, κατ΄ αρχήν, τη μεταβολή του προορισμού του δάσους». 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι από την ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν υπήρξε επέμβαση στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Και αυτό διότι η ανέγερση των κατοικιών εντός δασικής έκτασης έγινε με παράνομες οικοδομικές άδειες. Ούτε όμως αποδυναμώθηκε και το δικαίωμα των ιδιοκτητών για οικιστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους, για τα οποία, επειδή βρίσκονται μέσα σε δάσος, ουδέποτε ήταν επιτρεπτή η οικοδόμησή τους. 

http://www.tovima.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη