27 Ιουλ 2010

Γιατί η επικαιρότητα έχει μεταφερθεί από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στο διαδίκτυο;

Οι σχολιαστές πολλοί και διάφοροι, κυρίως όμως είναι αυτοί που για συντεχνιακούς λόγους αλλά και κάποιοι εξ αυτών, κατόπιν υποδείξεων από τα αφεντικά τους, δηλ.τους ιδιοκτήτες εφημερίδων και καναλιών, κάτι ας πούμε σαν επαγγελματική υποχρέωση και ίσως...

εξυπηρέτηση συμφερόντων, προσπαθούν να "ερμηνεύσουν" αυτή τη νέα δυναμική επικοινωνίας αλλά και άμεσης αμφίδρομης ενημέρωσης.

Έχουμε γράψει αρκετές φορές για αυτό το "ενδιαφέρον" των εκδοτών αλλά και για τους μισθωμένους bloggers που εμφανίζονται ως απλοί πολίτες που βρήκαν ένα νέο μέσο να εκφραστούν. Από εκεί αρχίζει το πρόβλημα, οι "μηχανότρατες σε αγώνα δρόμου με τους ερασιτέχνες ψαράδες της παραλίας".

Το δικαίωμα του καθενός να ανοίξει ένα λογαριασμό για την δημιουργία ενός ιστολογίου είναι αναφαίρετο δικαίωμά του και κανείς δεν μπορεί να του το στερήσει. Η επαγγελματική μάσκα είναι αυτή που κάνει την διαφορά και δημιουργεί προβλήματα τα οποία παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο ανταγωνισμός μεγάλος και τα επαγγελματικά κόλπα διαθέσιμα για την άλωση του χώρου. Για παράδειγμα κάποιος με πρόσβαση σε τηλεοπτικά κανάλια διαφημίζει (χωρίς ουσιαστικό λόγο συνήθως) συγκεκριμένους ιστότοπους (όλως τυχαίως) δικών του συμφερόντων ή επαγγελματιών φίλων του. (Από εδώ σημειώνουμε και το "νόμιμον και το ηθικόν" και την ανενεργή εποπτεία των φορέων παρακολούθησης).

Αν θέλουμε ως κοινωνία να μιλήσουμε για δεοντολογία και δημοκρατία θα έπρεπε όλοι αυτοί που κατέχουν οι ίδιοι ή υπηρετούν ως μισθωμένο πλήρωμα "επαγγελματικές διαδικτυακές ...μηχανότρατες" και σαφώς ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι έχουν την ευχέρεια αλλά και την ιδιότητα του δημοσιογράφου να εκτελούν το επαγγελματικά τους καθήκοντα, στο φως της ημέρας και όχι να παριστάνουν τους "παραθαλάσσιους διαδικτυακούς ψαράδες με καλάμια και πετονιές". Το παράδειγμα αυτό ίσως είναι άστοχο, αλλά θέλω να δείξω το μέγεθος του προβλήματος.

Ο κάθε επαγγελματίας δημοσιογράφος που διαθέτει επώνυμο ιστολόγιο ή portal έχει το σεβασμό όλης της κοινωνίας, εμείς τα έχουμε με όλους αυτούς που παριστάνουν τους πολίτες ΜΗ επαγγελματίες δημοσιογράφους που διαθέτουν εσωτερική πληροφόρηση και αποκλειστικά ντοκουμέντα με σκοπούς όχι πάντα την ενημέρωση αλλά και τα όσα κατά καιρούς καταγγέλλονται...

Τελειώνοντας θα επισημάνω ότι τα ιστολογία των ΜΗ επαγγελματιών δημοσιογράφων είναι όλα αυτά που επιτρέπουν σχόλια και ασκούν κριτική και διαδίδουν τις δικές τους απόψεις. Αυτό θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλος, το οποίο είναι συνταγματικά αλλά και με την διεθνή νομοθεσία κατοχυρωμένα δικαιώματα των ελεύθερων δημοκρατικών πολιτών.

Νάσος
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2010/07/blog-post_7115.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη