5 Ιουλ 2010

Η Λιάνα Γούτα για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Διαβάστε στην συνέχεια την αποκλειστική συνέντευξη της κας Λιάνας Γούτα στο TaXalia και το parthenon-sculptures
Η κυρία Γούτα απαντά στις ερωτήσεις ως Πρόεδρος Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η κυρία Γούτα είναι Χημικός Μηχανικός, εργάζεται στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Είναι υπεύθυνη του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Την ευχαριστούμε πολύ που στηρίζει τον αγώνα για επιστροφή και επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα και την ευχαριστούμε δημοσίως που δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Διαβάστε την –σύντομη- σχετική συνέντευξη.

1. Ποια η αποψή σας στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μα ποιος Έλληνας δε συγκινείται και δεν επιθυμεί διακαώς την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα? Επισκέφθηκα το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο είναι έτσι τοποθετημένα τα εκθέματα που “φωνάζουν” για τη μεγάλη απώλεια και τη μεγάλη κλοπή. Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος από οποιοδήποτε άκρη της γης που θα μπει στο Μουσείο και δε θα θεωρήσει απαίτηση της ιστορίας την επιστροφή των γλυπτών στο φυσικό τους χώρο.

2. Πιστεύετε ότι πρέπει κάποιος κρατικός φορέας όπως π.χ. το νέο μουσείο Ακρόπολης να κάνει επίσημη συλλογή υπογραφών για την επιστροφή τους; (θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την συνθήκη της Λισσαβόνας, με ένα εκατομμύριο υπογραφές, έχουμε δικαίωμα να θέσουμε το θέμα στην ΕΕ)

Επίσημος φορέας ή όχι, ομάδες ενεργών πολιτών ή ο κάθε πολίτης χωριστά, όλοι πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους και τις προσπάθειες τους για τον σκοπό αυτό. Έχουμε την ιστορία με το μέρος μας. Πρέπει να το επικοινωνήσουμε στην παγκόσμια κοινότητα όσο μπορούμε περισσότερο και πράγματι, να αναζητήσουμε κάθε τρόπο διεκδίκησης, διπλωματικό, νομικό ή και άλλους, όπως αυτούς που αναφέρατε και που προσφέρει πλέον ως δυνατότητα και η ΕΕ.

3. Στην τελευταία του επίσκεψη ο Πρωθυπουργός στην Βρετανία, συναντήθηκε με τον τότε ομόλογό του κύτιο Γκόρντον Μπράουν, δεν τέθηκε ούτε για τυπικούς λόγους, το θέμα της επιστροφής των γλυπτών. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να τίθεται το θέμα της επιστροφής των γλυπτών σε κάθε επίσημη συνάντηση Ελλήνων και Βρετανών ομολόγων;

Όπως είπα και προηγουμένως η πίεση και η διεκδίκηση πρέπει να γίνεται με όλους τους τρόπους προς κάθε κατεύθυνση, και από τους πολίτες αλλά πολύ περισσότερο και από όλους τους πολιτικούς της χώρας!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη