Πρόβα τζενεράλε για τα καθήκοντα υπερ-υπουργού, που αναλαμβάνει και επισήμως με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, έκανε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σε διαδοχικές συναντήσεις του με τους υπουργούς Εργασίας Α Λοβέρδο και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στο κτίριο επί της Οδού Νίκης, συζήτησε κάποια από τα «ακανθώδη» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ζητήματα: τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και την «ανομβρία» εσόδων από την ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Ο ασφυκτικός έλεγχος στο έργο των συναδέλφων του υπουργών θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, εν όψει της άφιξης της Τρόικας, και ήδη τα πρώτα «μαχαίρια» έχουν βγει. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, με θέμα την παρακολούθηση του μνημονίου, έγινε «σάλος» όταν ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετέφερε το «αίτημα» της Τρόικας για κεντρικό έλεγχο των υπουργών για το οικονομικό και διαθρωτικό τους έργο και την παρουσία του στις επισκέψεις που θα έχουν ανά υπουργείο.
Βρέθηκε ως συμβιβαστική λύση όταν η Τρόικα θέλει τη παρουσία του υπουργού Οικονομικών σε άλλο υπουργείο, η σύσκεψη να γίνεται στο κτίριο της οδού Νίκης. Παρ’ όλα αυτά, ο «σάλος» δεν φαίνεται να κοπάζει. Πληθαίνουν οι δυσαρεστημένοι υπουργοί που επιθυμούν διατήρηση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας τους.
Από το άλλο «στρατόπεδο» εντείνονται οι φόβοι ότι τα δημοσιεύματα περί αποδυνάμωσης του νέου «τσάρου» της οικονομίας ή ακόμη και σχεδίου απομάκρυνσής του, κάνουν κακό στη διεθνή εικόνα της χώρας που πλέον συστηματικά παρακολουθείται από τις αγορές και τους επιτηρητές.
Η λύση για τον «γόρδιο δεσμό» που έχει δημιουργηθεί είναι νομοθετική και προσυμφωνημένη βάσει Μνημονίου. Έως το τέλος Ιουνίου έπρεπε να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο περί δημοσιονομικής ευθύνης, το οποίο θεσπίζει δια νόμου όρια σε κάθε δαπάνη υπουργείου που μπορούν να αλλάξουν μόνο με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Θεσπίζει όμως και υπερ-αρμοδιότητες του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο για ψήφιση και πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται να επιταχυνθεί όσο το δυνατό η ένταξή του στην ημερήσια διάταξη του θερινού τμήματος της Βουλής.
Σε όποιο υπουργείο και να γίνουν οι «συσκέψεις» για να τηρηθούν τα προσχήματα, είναι δεδομένο ότι αλλάζει για χρόνια τον συσχετισμό των κυβερνητικών δυνάμεων.
Όπως με σαφήνεια ορίζεται στην εισηγητική έκθεση, οι αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομικών διευρύνονται προς ολόκληρη τη Γενική Κυβέρνηση. Θα έχει την εξουσία και την αρμοδιότητα άσκησης της γενικής διοίκησης των δημόσιων οικονομικών της Κεντρικής Διοίκησης, καθώς και του συντονισμού, εποπτείας και ρύθμισης της διαχείρισης των οικονομικών της Γενικής Κυβέρνησης.
Θα ασκεί, μεταξύ άλλων, έλεγχο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κάθε φορέα, στη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων αλλά και έχει ευθύνη για την ορθότητα και ακρίβεια των πληροφοριών και στοιχείων όλων των εγγράφων του προϋπολογισμού και των οικονομικών και απολογιστικών εκθέσεων της Γενικής Κυβέρνησης, από κοινού με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους επικεφαλής όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
http://www.capital.gr