24 Ιουλ 2010

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία η εκδήλωση των Δημοκρατικών

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία η εκδήλωση, με θέμα:

«Από τη Μεταπολίτευση του 1974 στη Χρεωκοπία του 2010 - Η ανάγκη για μία Νέα Μεταπολίτευση»,

η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 36 ετών από τη Μεταπολίτευση του 1974.

Η εκδήλωση-συζήτηση, την πρωτοβουλία της οποίας είχαν οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, διεξήχθη στην κατάμεστη αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α., με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαδικτυακών φορέων, καθ’ ένας των οποίων κατέθεσε τη δική του άποψη για το τι ακριβώς συνέβη τα 36 αυτά χρόνια και τις αιτίες που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Κοινή συνισταμένη των ομιλητών ήταν η χρεωκοπία του πολιτικού συστήματος, το οποίο όχι μόνον απεδείχθη φαύλο & ανίκανο να διαχειρισθεί τις τύχες της χώρας αλλά θέτει σε κίνδυνο τόσο της εθνική μας ανεξαρτησία όσο και την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το Δημοκρατικό Πολίτευμα!

Στην πρόσκληση των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ανταποκρίθηκαν, ο καθηγητής & συγγραφέα κ. Δημήτριος Μπουραντάς (http://e-cli.blogspot.com), ο εκδότης του περιοδικού «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» κ. Θεόδωρος Παντούλας, στέλεχος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, ο εκδότης κ. Διονύσιος Μαραθιάς, διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου www.democracyreloaded.gr και ο κ. Νίκος Ράπτης, δρ. Παιδαγωγικής και διαχειριστής της ιστοσελίδος ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (www.ppol.gr).

Ο συντονιστής της συζήτησης, ιστορικός & συγγραφέας, κ. Κων/νος Σταματόπουλος, αναφέρθηκε αρχικώς στην τραγική αντίθεση ανάμεσα στις ελπίδες που ξεσήκωσε η Μεταπολίτευση και στην σημερινή κατάπτωση. Προσέθεσε ότι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό αποτελεί μέρος του προβλήματος, όπως επίσης μέρος του προβλήματος είναι και το διόλου “ευρωπαϊκό” γεγονός της αδράνειας των πλατειών μαζών. Επίσης επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία είχε και στο παρελθόν βρεθεί σε ανάλογα αδιέξοδα, με την ειδοποιό διαφορά ότι σήμερα η κοινωνία έχει απογυμνωθεί θεσμικά και κοινωνικά από τους μηχανισμούς εκείνους που παρήγαγαν αντισώματα & λύσεις ικανές να την βγάλουν έγκαιρα από την κρίση και το αδιέξοδο. Η επανάληψη του φαινομένου ωστόσο οδηγεί στην απαισιόδοξη διαπίστωση ότι τα βαθύτερα αίτια της πολύπλευρης κρίσης πρέπει πιθανώς να αναζητηθούν στην ιδιοπροσωπεία και τον χαρακτήρα του Έλληνα. Αν, δε, κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει, τότε ένα σύστημα παιδείας που θα σκύψει με σοβαρότητα πάνω στο θεμελιώδες αυτό πρόβλημα, θα παίξει καίριο ρόλο στην όποια μελετημένη προσπάθεια ανόρθωσης
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Δημοκρατικών, καθηγητής κ. Αναστάσιος Τσάμης, ανέφερε ότι έχει, πλέον, καταστεί ολοφάνερη η καθολική αποτυχία και η ουσιαστική κατάρρευση του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος και η πλήρης ανικανότητα των ανθρώπων που το επανδρώνουν. Οι διαπιστώσεις της Διακηρύξεως της 24 Ιουλίου 2008 και το αίτημα της για μια Νέα Μεταπολίτευση επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον επώδυνο, για τη Χώρα και τους πολίτες, τρόπο. Η πολιτικώς ανεξέλεγκτη διαδικασία συνεχούς διογκώσεως ενός συστήματος ιδιότυπου κρατισμού, ευνοϊκού μόνο για τους εκάστοτε ημετέρους, αποδυνάμωσε και αποδόμησε όλους τους καίριους τομείς της πολιτείας με αποτέλεσμα, σήμερα, να απειλούνται τα ίδια τα θεμέλια της εθνικής κυριαρχίας, της οικονομικής ανάπτυξης και του πολιτισμού μας. Πρότεινε δε ως μόνο φραγμό και -ταυτοχρόνως- μόνη λύση έναντι των αποτυχημένων επαγγελματιών της πολιτικής, τη συνεχή επαγρύπνηση των πολιτών και την ανάδειξη, από αυτούς, νέων πολιτικών δυνάμεων με προτάσεις για ριζική πολιτική μεταρρύθμιση, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τους όρους για την έξοδο από την παρακμή και την κρίση.
Ο καθηγητής κ. Δημήτριος Μπουραντάς, λαμβάνοντας τον λόγο, μίλησε για ανάγκη σκιαγράφησης με ακρίβεια των φαύλων κύκλων που λειτουργούν στην ελληνική κοινωνία και την άμεση ανάγκη για εξεύρεση ενός «νέου ονείρου» για την Ελλάδα, ως προϋπόθεση για τον ολικό επαναπροσδιορισμό των συστατικών στοιχείων του πολιτικού συστήματος. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αναζητήσει και πάλι την πρωτοπορία, να επιβάλλει στους κόλπους της την αξιοκρατία στην εργασία και να αποκτήσει στέρεη εθνική στρατηγική. Επίσης, τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να αξιοποιήσει τα διδάγματα του παρελθόντος και φαίνεται να μη μαθαίνει από τα παθήματά της.
Ο κ. Θεόδωρος Παντούλας θεωρεί ότι το πρόβλημα της χώρας πριν από οικονομικό, είναι ηθικό και πολιτικό. Είπε συγκεκριμένα ότι εκτός από έλλειμμα πολιτικής, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα πολιτών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα παλαιοκοματικά σχήματα σαφώς και αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης του προβλήματος και περιέγραψε με μελανά χρώματα τα έργα και τις ημέρες τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών που συμμετείχαν από την πτώση της Χούντας και εφεξής σε μία καταστροφική συναλλαγή. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η απαξίωση των πολιτικών ενέχει τον πολύ σοβαρό κίνδυνο απαξίωσης της ίδιας της πολιτικής, ως δυνατότητας να ορίσουμε τις ζωές μας και, συνεπώς, η συνέργεια όλων όσων διακονούν με ανιδιοτέλεια κι υπευθυνότητα την πολιτική είναι, εκτός από αναγκαία, και επιβεβλημένη.
Ο κ. Διονύσιος Μαραθιάς έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα και στις συνθήκες που επικράτησαν πριν και κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης έως σήμερα, προκειμένου να απαντήσει πώς φτάσαμε στη σημερινή κρίση και το πολυσυζητημένο, υπαρκτό αδιέξοδο και να αναζητήσει τους τρόπους και τα εργαλεία που θα βοηθήσουν να επιστρέψει η Χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ανανέωσης. Στο τέλος της εισήγησής του υπογράμμισε τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν για την έξοδο της Χώρας από το τέλμα: α) Καθιέρωση απλής αναλογικής και εκπροσώπησης κάθε κόμματος στην κυβέρνηση κατά την αναλογία του εκλογικού ποσοστού του, β) Άρση της βουλευτικής ασυλίας, γ) Κατάθεση απολογισμού για το περασμένο οικονομικό έτος μαζί με την πρόταση κάθε νέου προϋπολογισμού και δ) Πραγματική συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Ο Νίκος Ράπτης περιέγραψε το καθεστώς μεταπολιτευτικό σύστημα σαν μια μορφή αυταρχικού καθεστώτος με ιθύνουσα τάξη μια ελίτ που αντλεί την πολιτική και οικονομική ισχύ της από την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία και, συνεπώς, χρήζει άμεσα τιμωρίας και δραστικού περιορισμού. Έτσι, η «Νέα Μεταπολίτευση», τόνισε, περιλαμβάνει τιμωρία των πρωταιτίων της πτώχευσης, εκλογή Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και την κατάρτιση νέων κοινωνικών προτεραιοτήτων με άξονα την προστασία των γυναικών, των παιδιών και των νέων, του περιβάλλοντος και του δημοσίου χώρου.

Εκτός των ομιλητών, αίσθηση προκάλεσαν οι ολιγόλεπτες παρεμβάσεις -εκ του ακροατηρίου- του προέδρου του συνδέσμου «ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974», κ. Νικολάου Αργυρόπουλου, του προέδρου του «Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητος» κ. Σπύρου Καχριμάνη καθώς και του φιλολόγου κλ. Σωτήρη Μητραλέξη και του κ. Θεόδωρου Μπατρακούλη. Όλοι εξέφρασαν με απολύτως σαφή αλλά και γλαφυρό τρόπο την αγωνία τους για τις άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες εξελίξεις και ζήτησαν την άμεση ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για την υπέρβαση του αδιεξόδου και την αλλαγή πορείας της χώρας.

Ο συντονιστής, κ. Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του κ. Μητραλέξη για «επανάληψη τηε εκδηλώσεως με θέμα συγκεκριμένες προτάσεις διεξόδου από την κρίση», αναφέρθηκε στο υπό σύστασιν ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, μία ένωση πολιτών, η οποία θα αναλάβει να βοηθήσει σειρά σχετικών εκδηλώσεων και δράσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Περιφέρεια. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο ΒΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με σκοπό την ανάπτυξη ενός ρηξικέλευθου & τελεσφόρου του πολιτικού διαλόγου.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Θεόδωρος - Ορέστης Σκαπινάκης, Δικηγόρος, Συντονιστής ομάδος Τύπου των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, τηλ. 6978707383.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη