21 Ιουλ 2010

Με βελτιώσεις ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως στην υγειονομική θωράκιση των «άγονων» περιοχών και υπέρ των γιατρών που τις επιλέγουν, αλλά τα...

κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν είτε για δειλές μεταρρυθμίσεις, είτε για «ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ». Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επι της αρχής, μόνο από το ΠΑΣΟΚ.

Κατηγορηματικά αντίθετη με την κριτική της Αριστεράς περί παράδοσης του ΕΣΥ στους νόμους της αγοράς, η υπουργός Υγείας σχολίασε ότι «όταν κάθε χρόνο, 1,5 δισ. ευρώ πάνε στον ιδιωτικό τομέα από την αιμορραγία των ταμείων, εμείς θέλουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη και να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή του μόνιμου προσωπικού επ' ωφελεία και των ίδιων των νοσοκομείων που θα έχουν έσοδα από ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες». Προανήγγειλε δε, ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο που θα αφορά την εκπαίδευση, ποιότητα και αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού - και ακολούθως το νομοσχέδιο που θα αφορά τους κανόνες λειτουργίας και την εποπτεία του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Οι νέες βελτιωτικές ρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ (δείτε εδώ το νομοσχέδιο), είναι:

-Ο χρόνος προϋπηρεσίας των επικουρικών ιατρών σε μονάδες εκτός της Περιφέρειας Αττικής (πλην Κυθήρων) και Θεσσαλονίκης, προσμετράτε πλέον στο διπλάσιο κατά την κρίση για την κατάληψη θέσης ιατρών ΕΣΥ (στην αρχική ρύθμιση δεν υπολογιζόταν καθόλου).

-Στο τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, εκδίδεται απόφαση με την οποία καθορίζονται τα όρια των πιστώσεων του Προϋπολογισμού για τις εφημερίες του ΕΚΑΒ και τον έλεγχό τους. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης υπέρβασης της απόφασης αυτής ή απουσίας των εφημερευόντων από τα καθήκοντά τους, κινείται πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από τον υπουργό Υγείας.

-Σε περίπτωση που αποβεί άγονη η προκήρυξη για την πλήρωση θέσης ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, μετά από δύο διαδοχικές προκηρύξεις και δεν καλύπτεται με παράταση, η θέση αυτή προκηρύσσεται ως θέση ιατρού υπηρεσίας επί θητεία, ενώ εξακολουθούν να προηγούνται για την πλήρωσή της, οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου.

Οι ιατροί που ασκούν το επάγγελμά τους επί 20 χρόνια, υπηρετώντας σε νησιωτικά, ή ορεινά και δυσπρόσιτα ιατρεία με σύμβαση με το Δημόσιο, μπορούν να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής μετά από εξετάσεις.

-Κατοχυρώνεται άδεια 25 εργάσιμων ημερών στους ιατρούς του ΕΣΥ.

-Απαλλάσσονται οι ιατροί που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, από την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ως επίδομα τροφής.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο νομοσχέδιο ρυθμίζεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ο αριθμός και οι αποζημιώσεις των εφημεριών των γιατρών, προβλέπεται υποχρεωτική προϋπηρεσία ενός έτους για το διορισμό και Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σημαντικά κίνητρα για την πλήρωση θέσεων σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, ο τρόπος κάλυψης των έκτακτων αναγκών νοσηλευτών κ.α

Ορίζεται ακόμη ότι η δαπάνη για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων θα βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς ή την ασφαλιστική του εταιρεία. Οι πανεπιστημιακοί ιατροί θα συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία αποκλειστικά σε χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος και από την 1η Ιανουαρίου του 2011 δεν επιτρέπεται να διατηρούν προσωπικά ιατρεία (δείτε εδώ αναλυτικότερα τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου) .

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η υπουργός κ. Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε πως η κυβέρνηση κλήθηκε να λύσει την δύσκολη εξίσωση, της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της ταυτόχρονης στήριξης του ΕΣΥ που βρίσκεται στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Πρόσθεσε ότι οι προσλήψεις στα νοσοκομεία αποδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την δημόσια υγεία ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας».
Η κριτική της ΝΔ (Μ. Σαλμάς) εστιάζεται στο ότι το νομοσχέδιο καταπιάνεται με δευτερεύοντα θέματα ενώ η πληθώρα υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που απαιτεί, το καθιστά ανεφάρμοστο.

Το ΚΚΕ (Χ.Χαραλάμπους) και ο ΣΥΡΙΖΑ (Μ.Κριτσιωτάκης) , υποστήριξαν ότι ιδιωτικοποιείται ο δημόσιος τομέας υγείας και ο ΛΑΟΣ(Ουρ. Παπανδρέου) ότι ανέμενε ένα «πληρέστερο, λεπτομερέστερο, τολμηρότερο και αποφασιστικότερο νόμο».
http://www.ekogika.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη