26 Αυγ 2010

Νέο χρέος για τον... "κρατικό τραπεζίτη"

Του Γιάννη Αγγέλη

Η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα… κοστίσει μία εκ νέου αύξηση του δημόσιου χρέους μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. 

Στις εκτιμήσεις αυτές καταλήγουν τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα ενόψει της απόφασης της κυβέρνησης να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας. Εκτός και εάν, όπως παρατηρούν, το βάρος της συγκεκριμένης κίνησης πέσει στους ώμους άλλων κρατικών ή κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει ένα ισχυρό κρατικό βραχίονα στο τραπεζικό σύστημα, όπως τόνισε χθες για πολλοστή φορά στην συνάντησή του με την ΟΤΟΕ ο υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Η ανησυχία πάντως που διατηρείται στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει να κάνει με το πως θα αντιδράσουν οι αγορές στις τελικές επιλογές της, αναφορικά με την «τύχη» των κρατικών συμμετοχών, οι οποίες λόγω της χρήσης των πακέτων των 28 συν 25 δισ. ευρώ θα έχουν άμεσα και έμμεσα αυξηθεί σημαντικά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Η ανησυχία αυτή τροφοδοτείται και από τις χθεσινές αντιδράσεις της S&P στην πρόθεση της ιρλανδικής κυβέρνησης να ενισχύσει εκ νέου την κρατικοποιημένη Anglo-Irish Bank, η οποία θα χρειασθεί ενίσχυση κεφαλαίων. Η υποχρέωση της ιρλανδικής κυβέρνησης να αυξήσει την χρηματοδότηση της συγκεκριμένης κρατικής τράπεζας προκάλεσε την εκ νέου υποβάθμιση της πιστοληπτικής βαθμίδας της χώρας, σε συνδυασμό και με την επιδείνωση των προβλέψεων για την ευρω-οικονομία. 

Στο μεταξύ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει γίνει το τελευταίο δεκαήμερο στόχος δημιουργίας θέσεων στο μετοχικό του κεφάλαιο είτε από τραπεζικούς ομίλους που βρίσκονται με σημαντικά ποσοστά του μετοχικό του κεφάλαιο, είτε από νέους μετόχους οι οποίοι διαβλέπουν τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην ανασύνθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την Αγροτική Τράπεζα.

http://www.capital.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη