ΩΡΑΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΑΔΗ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Ενδεικτικό του δυσβάστακτου οικονομικού βάρους που θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές διοικήσεις, οι οποίες θα αναδειχθούν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, είναι το γεγονός ότι μόνον προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΚΔ) οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης οφείλουν άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν συνυπολογιστούν και τα διαπιστωμένα χρέη προς τρίτους (προμηθευτές, κατασκευαστές, απαλλοτριώσεις, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.ά.) αλλά και τα «κρυφά» χρέη κυρίως των «αμαρτωλών» δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση, τότε το συνολικό χρέος θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Δήμος Θεσσαλονίκης
Πρωταθλητής στα χρέη τόσο λόγω μεγέθους όσο κυρίως λόγω της πρωτοφανούς...
κακοδιοίκησης αναδεικνύεται ο δήμος Θεσσαλονίκης. Οι δανειακές υποχρεώσεις του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας προς τράπεζες και ΤΠΚΔ ανέρχονται σε 42.677.741 ευρώ, επίδοση η οποία τον φέρνει στην πέμπτη θέση του σχετικού πανελλαδικού καταλόγου. Ωστόσο το «άνοιγμα» του δήμου Θεσσαλονίκης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και ενδέχεται να υπερβαίνει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ. Αρκεί να συνυπολογίσει κανείς τα περίπου 33 εκατ. ευρώ της υπεξαίρεσης από τις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα περίπου 16,5 εκατ. ευρώ που οφείλονται στην εφορία. Σημαντικά ποσά, άγνωστο πόσα, οφείλονται και σε άλλες κατευθύνσεις (προμηθευτές, εργολάβους, ΔΕΚΟ κτλ.), για τα οποία ποτέ έως τώρα η απερχόμενη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου δεν έχει δώσει σαφή εικόνα. Αντιθέτως μάλιστα ο δήμαρχος επιχειρεί με κάθε τρόπο να ωραιοποιήσει τη ζοφερή εικόνα των οικονομικών του δήμου, αναγνωρίζοντας ως μοναδικό χρέος τα 42,5 εκατ. ευρώ των δανειακών συμβάσεων. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αποφεύγει συστηματικά να συνυπολογίσει στα χρέη του δήμου τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το πρωτοφανές οικονομικό σκάνδαλο, τα οποία αργά ή γρήγορα πρέπει να καταβληθούν στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι ο δήμος έχει εξοφλήσει τους πάντες -«δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ σε κανέναν», δηλώνει με έμφαση. Την ίδια ώρα όμως οι πάντες γνωρίζουν ότι εκατοντάδες προμηθευτές και εργολάβοι εκλιπαρούν τη διοίκηση, για να πάρουν έστω και μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται, ακόμη και από το 2006 σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ μηνός συγκεκριμένος προμηθευτής κατέσχεσε τις εισπράξεις της ημέρας από το δημοτικό ταμείο έναντι χρημάτων που του οφείλονται για προμήθειες που έγιναν περίπου προ τριετίας. Επιπλέον άγνωστα παραμένουν το ποσό που οφείλει ο δήμος στις διάφορες ΔΕΚΟ αλλά και τα «κρυφά» χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων.
Το φαινόμενο Λαχανά
Την πρώτη πεντάδα των υπερχρεωμένων δήμων του νομού Θεσσαλονίκης συμπληρώνουν οι δήμοι Ευόσμου (8,5 εκατ.), Αμπελοκήπων (6,6), Μυγδονίας (5,5) και Θερμαϊκού (5,1). Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του δήμου Λαχανά, ο οποίος, παρότι εισπράττει ετησίως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3 εκατ. ευρώ ως αντισταθμιστικό όφελος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, κατόρθωσε να χρωστά στις τράπεζες 4.678.398 ευρώ, παρουσιάζοντας το υψηλότερο κατά κεφαλή χρέος στην Ελλάδα (1.237 ευρώ κατ’ άτομο, όταν στον πλέον υπερχρεωμένο δήμο Πειραιά το αντίστοιχο ποσό είναι 746 ευρώ). Παρ’ όλα αυτά ακόμη και σήμερα ο δήμαρχος Λαχανά Παντελής Πάσχος εξακολουθεί να διοργανώνει τις σκανδαλώδεις δωρεάν διακοπές για τους δημότες του, για τις οποίες ο δήμος λογοδοτεί στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Οι έξι «νοικοκυραίοι»
Από τους 45 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης υπάρχουν έξι οι οποίοι δεν έχουν καμία δανειακή υποχρέωση. Πρόκειται για τους δήμους Συκεών (που είναι και ο πολυπληθέστερος με 41.726 εγγεγραμμένους κατοίκους), Αρέθουσας, Εγνατίας, Ευκαρπίας, Μαδύτου και Πεύκων. Πολύ μικρές οφειλές προς τράπεζες έχουν και οι δήμοι Βερτίσκου (90.056 ευρώ) και Τριανδρίας (117.190).
Σημαντική συσσώρευση χρεών προς τράπεζες θα επιφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις ο «Καλλικράτης». Για παράδειγμα το συνολικό τραπεζικό χρέος στο νέο δήμο Ωραιοκάστρου-Καλλιθέας-Μυγδονίας θα ανέβει στα 10,6 εκατ. ευρώ, στο δήμο Ευόσμου-Ελευθέριου Κορδελιού στα 10 εκατ., στο δήμο Λαγκαδά περίπου στα 9 εκατ. (κυρίως λόγω Λαχανά), στο δήμο Θερμαϊκού-Επανομής-Μηχανιώνας στα 8,6 εκατ., στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στα 8,2 εκατ., στο δήμο Θέρμης-Βασιλικών-Μίκρας στα 6,7 εκατ., στο δήμο Παύλου Μελά (Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία) στα 6,2 εκατ., σε Πανόραμα-Πυλαία-Χορτιάτη στα 4,5 εκατ. κ.ο.κ.
Πανελλήνιος πρωταθλητής ο Πειραιάς
Τα πανελλαδικά πρωτεία για τα χρέη προς τις τράπεζες και το ΤΠΚΔ κατέχει ο δήμος Πειραιώς με 131.128.767 ευρώ και ακολουθούν οι δήμοι Αθηναίων (129.492613), Αχαρνών (55.227.003), Αμαρουσίου (52.216.609) και Θεσσαλονίκης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι δήμοι Ασπροπύργου, Ρόδου, Νίκαιας, Περιστερίου και Ιωαννιτών. Μέσα στους πρώτους 50 περισσότερο χρεωμένους δήμους συγκαταλέγονται οι δήμοι Ευόσμου (32ος) και Αμπελοκήπων (46ος).
Το συνολικό ύψος των δανειακών υποχρεώσεων των 1.034 ΟΤΑ υπολογίζεται περίπου στο 1,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες οφειλές των δήμων, τότε το «άνοιγμα» ενδέχεται να υπερβαίνει τα 2,5 δισ.
Σε μία προσπάθεια να μετριάσει την γκρίζα εικόνα που εμφανίζουν οι δήμοι ως προς τα οικονομικά τους, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «το σύνολο των υποχρεώσεων των 1.034 ΟΤΑ της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το ετήσιο έλλειμμα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, ποσό που ισοδυναμεί με το 15% των συνολικών εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση να συγκριθεί ούτε να αντιμετωπίζεται όπως ορισμένες ΔΕΚΟ», τονίζεται. Επίσης η ΚΕΔΚΕ υποστηρίζει ότι οι δήμοι της Ελλάδας έχουν το μικρότερο δανειακό βάρος στην Ευρώπη μετά τη Μάλτα. Όσον αφορά τους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης, η ΚΕΔΚΕ υποστηρίζει ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 3% του συνόλου των ΟΤΑ.