16 Αυγ 2010

Πέθανε ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης


Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 87 ετών, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Ο Ιωαννίδης είχε μεταφερθεί στο Κρατικό Νίκαιας με αναπνευστικά προβλήματα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ είχε αρνηθεί να...

υποβάλλει αίτηση χάριτος.

Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1923 στην Αθήνα και προερχόταν από εύπορη οικογένεια. Φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε το 1943. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Δυτική Γερμανία το 1961. Έλαβε μέλος στον Εμφύλιο Πόλεμο και υπηρέτησε στο ειδικό τάγμα της Μακρονήσου. Το 1956 ίδρυσε την Εθνική Ένωση Ελλήνων Αξιωματικών, μία κλειστή ομάδα, η οποία επεδίωκε την ανατροπή της κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση δικτατορίας.

Μετά την εγκαθίδρυση δικτατορίας διορίστηκε αρχηγός της ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας) και τον Αύγουστο του 1969 έγινε διευθυντής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το 1970 προήχθη σε συνταγματάρχη και το 1973 σε ταξίαρχο. Τον Νοέμβριο του 1973 και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ηγήθηκε δικού του πραξικοπήματος με το οποίο ανέτρεψε το Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη, που αποδείχτηκε σκληρότερο από το προηγούμενο, προχώρησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο - με το οποίο ανετράπη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος - και αυτό οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για έσχατη προδοσία, σε ισόβια για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες, σε 10 έτη για το αδίκημα της στάσης αλλά και σε συνολική κάθειρξη 25 ετών για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας για το Πολυτεχνείο. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά η ποινή μετετράπη σε επτάκις ισόβια.

Απόσπασμα της απολογίας Ιωαννίδη στη Δίκη των Πρωταιτίων

nooz.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη