Το φλερτ με την ιδέα της απόδρασης δυναμώνει καθημερινά, εξαιτίας της τροπής που παίρνει η έρευνα στα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και των ομολόγων και ενόψει της σύστασης εξεταστικής για τα «greek statistics», μετά και την πρόσφατη αποστολή στη Βουλή της σχετικής δικογραφίας.
Καλοστημένο σκηνικό
Το σκηνικό της αποχώρησης άρχισε ήδη να στήνεται με επικοινωνιακές παραστάσεις πανικού, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ένα πασίγνωστο πόρισμα δικού της ανθρώπου που, υποτίθεται ότι αθωώνει κυβερνητικά στελέχη στο σκάνδαλο Βατοπεδίου και καταγγελίες για συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη, αλλά και με επισκέψεις στον πρόεδρο της Βουλής για δήθεν εκφοβισμό μαρτύρων. Η ηγεσία της Ν.Δ. πασχίζει:
*Να ξεπεράσει τις εσωκομματικές συμπληγάδες που ορθώνουν στο κόμμα οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις και οδηγούν σε έντονη εσωστρέφεια.
*Να χρωματίσει τα γαλάζια σκάνδαλα τουλάχιστον, πρασινογάλαζα, μια και δεν βρίσκει απήχηση το σλόγκαν περί σκευωρίας του ΠΑΣΟΚ.
*Να διασώσει το προφίλ του πρώην πρωθυπουργού καθώς όλα τα στοιχεία κατατείνουν στην εκτίμηση ότι είναι αδύνατο να αποφύγει ο Κ. Καραμανλής το κατώφλι μιας τουλάχιστον Εξεταστικής.
Ηδη, στη Βουλή βρίσκονται μηνυτήριες αναφορές κατά του πρώην πρωθυπουργού, των πρώην υπουργών Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Παπαθανασίου, και Υγείας, Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλου, που κατατέθηκαν από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, και τρεις πολίτες, για τα πλαστά οικονομικά στοιχεία που εστάλησαν στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα συζητηθεί μετά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας της Βουλής, τον Οκτώβριο.
Απώτερος σκοπός της Ν.Δ. είναι η πίεση προς το κυβερνών κόμμα, είτε να μην προχωρήσει στη διερεύνηση των «greek statistics», είτε να αποφύγει πρόσκληση Καραμανλή στην Εξεταστική, είτε τέλος, η συσκότιση, με την εμπλοκή και κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε όλα τα σκάνδαλα. Η ανάγκη αυτή κατέστη επιτακτική στην ηγεσία της Ν.Δ. μετά την απαγγελία κατηγορίας στον Γ. Αγγέλου και τις πιέσεις που δέχεται από τον Κ. Καραμανλή και το περιβάλλον του για στήριξη.
Στην Εξεταστική για τα ομόλογα έχει ξεδιπλωθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος της κομπίνας εις βάρος του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, μέσα από έγγραφα που έφτασαν στα χέρια των μελών της και την εξέταση μαρτύρων. Ως τώρα προκύπτει ξεκάθαρα ότι:
*Τα ταμεία αγόρασαν παράνομα τα δομημένα ομόλογα. Επισημαίνεται αυτό, τόσο από τον τότε επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος, Γ. Ζορμπά, όσο και από τον αντεισαγγελέα εφετών Γρ. Πεπόνη, που πρώτος έκανε την προανάκριση.
*Τα ταμεία αποφάσισαν την αγορά των δομημένων ομολόγων πριν καν εκδοθούν.
*Για να υλοποιηθεί το σχέδιο αδρανοποιήθηκε ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει ο Ν. 2.676/1999.
*Τα δομημένα αγοράστηκαν υπερτιμημένα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η J. Ρ. Morgan πούλησε 260 εκατ. ευρώ το ομόλογο που είχε αγοράσει πριν από μία ώρα 280 εκατ. ευρώ. Η έρευνα απέδειξε ότι επρόκειτο για δίδυμη σύμβαση, που έδινε τη δυνατότητα στην τράπεζα να το πουλάει 20 εκατ. λιγότερο και να... κερδίζει.
Πώς έγινε η μεθόδευση προκύπτει από την κατάθεση του εκπροσώπου της J. Ρ. Morgan Jakob Stott στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (12 Ιουνίου 2007). «Πρέπει να κατανοήσετε ότι αυτή η συναλλαγή έχει δύο διαφορετικές φάσεις. Υπάρχει ένα σουάπ και ένα ομόλογο. Εμείς αγοράσαμε το ομόλογο από την κυβέρνηση για 100, το πουλήσαμε στο 92,95. Ετσι λοιπόν, σ' αυτό το κομμάτι της συναλλαγής υπάρχει μια απώλεια. Υπάρχει όμως και ένα κέρδος αντιστάθμισης, που σημαίνει ότι η τράπεζα έβγαλε ένα κέρδος από τη συναλλαγή αυτή».
Υπερτιμολογήσεις
Εξαιτίας των υπερτιμολογήσεων δόθηκε η δυνατότητα για τεράστιες προμήθειες και διακίνηση μαύρου χρήματος.
Το κόλπο αποδείχθηκε πλήρως με τα ομόλογα του ΤΕΑΔΥ και του ΤΣΠΕΑΘ και δεν μπορούσε να τελεσφορήσει χωρίς κυβερνητικό συντονισμό.
Η επιχείρηση συγκάλυψης αποδεικνύεται από δύο καταθέσεις: του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, Σ. Παπανικολάου, ο οποίος είπε στην Εξεταστική ότι είχε δεχθεί απειλές (δεν κατονόμασε από ποιους) μετά την κατάθεσή του στον Γ. Ζορμπά. Παράλληλα, δήλωσε ότι ζημιώθηκαν ταμεία και Δημόσιο. Επίσης, ο πρώην διευθυντής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στρατάκης αιτιολόγησε την άρνησή του να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για την ταυτόχρονη αγορά δομημένων ομολόγων από πολλά ταμεία λέγοντας με νόημα: «Τώρα στέλνουν δυο φουσκωτούς και σε σαπίζουν στο ξύλο ή σου πειράζουν το παιδί».
http://www.enet.gr