20 Σεπ 2010

Ιδρύεται κοινή οργάνωση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων

Ποιοί Έλληνες δημοσιογράφοι πήγαν με τον Πάγκαλο στη Σμύρνη και συν-ίδρυσαν την οργάνωση.
Πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη η Έκτη Συνδιάσκεψη Τούρκων και Ελλήνων Δημοσιογράφων, η οποία κατέληξε στην...
απόφαση για ίδρυση κοινής οργάνωσης, του Συνδέσμου Τούρκων και Ελλήνων Δημοσιογράφων.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Συνδιάσκεψης απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός επικρατείας της Τουρκίας Χαγιατί Γιαζιτζί. Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος της Σμύρνης Αζίζ Κοτζάογλου, ο νομάρχης της Σμύρνης Τζαχίτ Κιράτς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς ενώ εισηγητικές παρεμβάσεις έκαναν εκ μέρους της πρώτης "Ομάδας Επαφής", ο Οκτάι Εκτσί και ο Πάνος Κολιοπάνος.

Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Αναντολού", το οποίο εκπροσωπήθηκε στη Συνδιάσκεψη από το Γενικό Διευθυντή του Χιλμί Μπενγκί, ενώ στις επιμέρους συνεδριάσεις και συζητήσεις για το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των επιχειρήσεων, αλλά και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων έλαβαν μέρος πολλοί Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Η συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης με την οποία ανακοινώνεται η ίδρυση της οργάνωσης που θα αποκαλείται Σύνδεσμος Τούρκων και Ελλήνων Δημοσιογράφων.

Το πλήρες κείμενο της Κοινής Διακήρυξης της Έκτης Τουρκο-Ελληνικής Συνδιάσκεψης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχει ως εξής:

«Τούρκοι και Ελληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην Έκτη Τουρκο-Ελληνική Συνδιάσκεψη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη της Τουρκίας, από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2010, αποφάσισαν να ιδρύσουν κοινή οργάνωση, η οποία θα ονομάζεται "Σύνδεσμος Τούρκων και Ελλήνων Δημοσιογράφων".

Μετά από δύο ημέρες συναντήσεων και συζητήσεων, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης μιας οργανωτικής δομής για να συνεχίσει και να επεκτείνει την εργασία που είχαν αναλάβει ως τώρα οι "ομάδες επαφής" των δημοσιογράφων.

Ο Σύνδεσμος θα διοικείται από συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από ίσο αριθμό μελών από τις δύο χώρες και από εναλλασσόμενη προεδρία. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νομικό καθεστώς του Συνδέσμου θα ανακοινωθούν σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με το Καταστατικό, το οποίο υιοθετήθηκε προσωρινά από τη Συνδιάσκεψη, ο Σύνδεσμος θα προσπαθήσει να προωθήσει το διάλογο και τις ανταλλαγές ανάμεσα στους δημοσιογράφους των δύο χωρών, να οργανώνει συνδιασκέψεις, να προωθεί τις ανταλλαγές ανάμεσα σε νέους δημοσιογράφους και να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι δύο πλευρές να παρουσιάζουν, η μία την άλλη, "όπως ακριβώς είναι".

Κατά τη διάρκεια των διήμερων συναντήσεων συζητήθηκε σε πολλά επίπεδα και με προοπτική στο μέλλον η εντεκάχρονη προσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι μολονότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τρόπο κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις δύο πλευρές, απαιτείται περισσότερο έργο, ώστε να επιτευχθούν ακόμη υψηλότερες προδιαγραφές δημοσιογραφικής πρακτικής και επίπεδα αμοιβαίας κατανόησης».
Από την ελληνική πλευρά βρέθηκαν στη Σμύρνη και μάλλον θα συμμετέχουν οι: Πάνος Κολιοπάνος, Άλκης Κούρκουλας, Γιάννης Τζανετάκος, Πάνος Σόμπολος, Φοίβος Καρζής, Νίκος Βουλέλης, Αλέκος Χολέβας,

πηγές: hurriyer, haberciniz, nooz, facebook,

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη