28 Σεπ 2010

Τι γίνεται με τις νέες αιτήσεις φωτοβολταϊκών;

Του Χάρη Φλουδόπουλου | capital.gr

Παρότι η μεγάλη μάζα των εταιρειών φ/β ερμήνευσε ότι ισχύει το μπλόκο που έχει μπει στις νέες άδειες, ήδη από τον Απρίλιο του 2008, μια νομική αμφισημία στον πρόσφατο νόμο για τις ΑΠΕ έχει ανοίξει το δρόμο για έναν αριθμό αιτήσεων που κατατέθηκαν τον Αύγουστο στη ΡΑΕ και που επιχειρούν να «σπάσουν» το εμπάργκο των νέων αιτήσεων. Και όπως όλα δείχνουν, θα το πετύχουν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται να απαντήσει ότι δεν υπάρχει μπλόκο και οι νέες αιτήσεις υποβάλλονται κανονικά.

Το θέμα προέκυψε μετά από επιστολή της η ΡΑΕ, στην οποία ερωτά το αρμόδιο υπουργείο εάν ...μπορεί να δέχεται νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις ΑΠΕ.

Ως γνωστόν από τον Απρίλιο του 2008 (ΦΕΚ Β΄ 707/22.04.2008) ανεστάλη η υποβολή αιτήσεων για λήψη άδειας παραγωγής φ/β και μέχρι τον Ιούνιο δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις. Ειδικότερα ο νόμος στην παράγραφο 6 του άρθρου 15 προβλέπει ότι «η εξέταση νέων αιτημάτων σταθμών Α.Π.Ε. από τις αρμόδιες υπηρεσίες... ξεκινά μετά την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3468/2006 όπως τροποποιείται με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου...».

Ωστόσο, με βάση νομική εκδοχή που επικαλέστηκαν ορισμένες εταιρείες, ο νέος νόμος επιτρέπει την υποβολή νέων αιτημάτων για χορήγηση άδειας παραγωγής. Με βάση αυτό το σκεπτικό υποβλήθηκε μάλιστα στον κύκλο του Αυγούστου ένας αριθμός αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής από φ/β καθώς επίσης αιτήσεις τροποποίησης ή επέκτασης ισχύος αδειών παραγωγής ή αιτήσεις για την αύξηση ισχύος υφιστάμενων σταθμών.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του Capital.gr το υπουργείο αναμένεται να απαντήσει στη Ρυθμιστική Αρχή ότι δεν ισχύει η αναστολή αιτήσεων, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υποβολή νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά.

Την ίδια στιγμή πάντως η ΡΑΕ με επιστολή της προς το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ, ζητεί να εκδοθούν οι σχετικές εισηγήσεις για τις περιοχές όπου υπάρχουν κορεσμένα δίκτυα, καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για εγκατάσταση και σύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ. Στις εισηγήσεις αυτές η ΡΑΕ ζητεί να καταγράφεται με σαφήνεια η παρούσα κατάσταση ανά γεωγραφική περιοχή (ισχύς που λειτουργεί, όροι σύνδεσης εν ισχύ, αιτήματα όρων σύνδεσης προς ικανοποίηση, κλπ.) καθώς και η διαφοροποίηση διαφοροποίηση αντιμετώπισης ανά τεχνολογία (αιολικά, φ/β, κλπ.).

Τέλος, η ΡΑΕ ζητεί για λόγους διαφάνειας να γίνει δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

http://www.capital.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη