Η χρονική επέκταση της σύμβασης στον «Ελευθέριο Βενιζέλο» και ο άμεσος ορισμός συμβούλων που θα αποτιμήσουν το δικαίωμα προαίρεσης που έχει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ αποτελούν τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Οικονομικών επιταχύνουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τη γερμανική Hochtief για το Αεροδρόμιο και άμεσης εύρεσης των συμβούλων για την ΔΕΠΑ όσο περιμένουν την αποτίμηση των κρατικών τραπεζών. Το έργο των τριών συμβούλων είναι σύμφωνα με πληροφορίες σε πλήρη εξέλιξη και η κυβέρνηση έχει συνεχή εικόνα.
Ένα πρώτο πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί έως τις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα καθόδου της Τρόικας στην Αθήνα για την ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας του Μνημονίου που πλέον έχει σαφή αναφορά στον κρατικό τραπεζικό πυλώνα. Όμως, οι αποφάσεις θα καθυστερήσουν αφού πρέπει να συνδυαστούν με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ για το οποίο η προθεσμία υποβολής λήγει στο τέλος του μήνα.
Το υπουργείο στρέφει την προσοχή του στην ταχύτερη προετοιμασία των κινήσεων για τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις, με πρώτο στόχο την εύρεση των συμβούλων. Πρέπει να προετοιμάσει κινήσεις που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία έσοδα 1 δισ. ευρώ ετησίως από το 2011.
Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις για την χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης συνεκμετάλλευσης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (το Δημόσιο ελέγχει το 55%). Η σύμβαση με την γερμανική εταιρία Hochtief λήγει το 2025 και η συζήτηση επικεντρώνεται στις διασφαλίσεις που ζητά το ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα προωθείται η ανεύρεση συμβούλων που θα συντάξουν μελέτη για συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης επιμέρους ή ομάδων αεροδρομίων.
Έντονο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες καταγράφεται στη ΔΕΠΑ. Το Δημόσιο έχει ένα μερίδιο 65% και η ΔΕΗ έχει ένα call option για το 30% του Ελληνικού Δημοσίου. Το πρώτο τους μέλημα είναι να ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του τομέα εμπορίας (που θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες) από την ΔΕΣΦΑ που ελέγχει τις υποδομές των δικτύων (η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει στην ΔΕΣΦΑ ποσοστό τουλάχιστο 51%). Πρέπει επίσης να γίνει και η αποτίμηση του δικαιώματος της ΔΕΗ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για να επιταχυνθεί η διαδικασία προτείνεται να ανανεωθούν οι συμβάσεις με τις τέσσερις τράπεζες που είχαν οριστεί από την ΝΔ το 2009 για να αναζητήσουν στρατηγικό επενδυτή για τη ΔΕΠΑ (Alpha Bank, UBS, Deutsche Bank και Rothschild).
Αντιθέτως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει η διαδικασία στο πεδίο των υδάτων. Ο κρατικός σχεδιασμός στην ΕΥΔΑΠ προβλέπει διαχωρισμό του δικτύου και πώληση μειοψηφικού πακέτου, και στην ΕΥΑΘ διάθεση του 23% του δικτύου σε στρατηγικό επενδυτή ή μέσω Χ.Α. Στόχος είναι να δημιουργηθεί η εταιρεία συμμετοχών Ελληνικά Ύδατα Α.Ε. για τη διαχείριση όλων των κρατικών συμμετοχών στον κλάδο.
http://www.capital.gr/