8 Σεπ 2010

Πρόβλημα με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη.

και ιδιαίτερα με τα ανακυκλώσιμα
Ο σκουπιδότοπος που βλέπετε στη φωτογραφία βρίσκεται μεσα σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιχές της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μάλιστα μπροστά στην είσοδο των 6ου και 90ου Δημοτικων Σχολείων στη γωνία των οδών Τομπάζη και Μακεδονίας λίγα μέτρα πριν από την Μπότσαρη 45 στο Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης.
Η στοιβα αυτή των σκουπιδιών δεν δημιουργήθηκε επειδή απεργούν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας, ούτε γιατί είναι κλειστός ο σκουπιδότοπος, ούτε... γιατί χάλασαν τα απορριματοφόρα. Υπάρχει ως κατάσταση μιας απλής καθημερινής μέρας σαν όλες τις καθημερινές μέρες που ζούμε στη γειτονιά μας. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι χθεσινή αλλά παρακάτω θα δείτε κι άλλες που τραβήχτηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες τους τελευταίους μήνες κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση είναι χρόνια.
Ο σκουπιδότοπος αυτός έχει μια ακόμη ιδιαιτερότητα. Αποτελείται μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά που οι κάτοικοι της περιοχής με επιμέλεια διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα σκουπίδια και τα αποθέτουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην μείωση των σκουπιδιών που θάβονται στους σκουπιδότοπους και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου και του Συνδέσμου ΟΤΑ. Η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες και τον προγραμματισμό της αντίστοιχης υπηρεσίας με αποτέλεσμα να μαζεύονται συνεχώς απορρίματα εκτός των κάδων. Επειδή οι κάτοικοι της περιοχής απηυδισμένοι από την κατάσταση βρήκαν ως μέσο πίεσης την «προσφυγή στα τηλεοπτικά κανάλια» αντιμετωπίζουν εδώ και μέρες την αδιαφορία των δημοτικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα την δημιουργία αυτού του μικρού σκουπιδότοπου. Πιθανότατα να υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι που δικαιολογούν την μη αποκομιδή των ανακυκλωσιμων απορριμμάτων όμως το αποτέλεσμα που βιώνουμε ως κάτοικοι είναι ανυπόφορο, από άποψη υγιεινής, αισθητικής και οικονομίας (συνήθως αυτά τα ανακυκλωσιμα υλικά καταλήγουν μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια ως «άμεση λύση» του προβλήματος δηλαδή "πετάμε λεφτά") και προσβάλει τις προσπάθειες των ανθρώπων που έχοντας ένα υψηλό οικολογικό και κοινωνικό αίσθημα κάνουν διαλογή των σκουπιδιών στο σπίτι τους συμμετέχοντας με τον τρόπο τους στη λύση ενός παγκόσμιου προβλήματος που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπρόσθετα ανησυχούμε γιατί σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά μας τα οποία θα βλέπουν μια στρευλή και αηδιαστικη εικόνα της έννοιας ανακύκλωση που κανείς δάσκαλος και κανένα ιλουστρασιόν φυλάδιο δεν πρόκειται να τους την αλλάξει...
Τελικα αυτός που πιο πολύ εκτίθεται από την κατάσταση είναι ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης που καμαρωτός καμαρωτός στον δικτυακό τόπο του Δήμου Θεσσαλονίκης παινεύεται μετά από θητεία 12 χρόνων στο δήμο ότι «Η καθαρή Θεσσαλονίκη είναι μια πραγματικότητα που επιτύχαμε όλοι μαζί.» (δείτε http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/TexnikesYpiresies/DiefKath )
Οδυσσέας Χιλιτίδης
Κάτοικος της περιοχής.

ΥΓ. Μέχρι χθες το βράδυ τα ανακυκλωσιμα σκουπίδια δεν είχαν συλλεχθεί από τις υπηρεσίες του δήμου. Αν στείλετε ρεπόρτερ σήμερα το πρωί θα διαπιστώσετε την κατάσταση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη