Ολοκληρώθηκε χθες (Τρίτη) η διήμερη «παρέμβαση» του Δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου στα ζωτικά θέματα της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη σύγκληση δυο συσκέψεων με τους φορείς της πόλης και την έκδοση κοινού ψηφίσματος που θα επιδοθεί στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Στις δυο αυτές συσκέψεις συμμετείχαν πάνω από 100 φορείς της πόλης, όπου ...
ύστερα από σχετική εισήγηση του Δημάρχου συζητήθηκαν θέματα για το κυκλοφοριακό, το περιβάλλον, την ανεργία, τα αναπτυξιακά έργα, τα σχολεία, τον πολιτισμό, τα στρατόπεδα, ενώ εκφράστηκαν απόψεις και για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
Και οι δυο συσκέψεις είχαν διάρκεια άνω των έξι ωρών όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους Θεσσαλονικείς αλλά και επιμέρους θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία της πόλης.
Μιλώντας ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους ότι η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται νέες μελέτες και master plan, αλλά έργα υποδομής που να στηρίξουν την αναπτυξιακή της πορεία και την αναβάθμισή της, ανέφερε, με αφορμή τις νέες εξαγγελίες για έργα στην πόλη παρουσία του υπουργού υποδομών Δ. Ρέππα,
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο συνολικός σχεδιασμός για την πόλη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης των φορέων που συγκάλεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και όχι οι κατά καιρούς αποσπασματικές κυβερνητικές εξαγγελίες για έργα που ήδη υπάρχουν εδώ και χρόνια στον στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής.
Επί της ουσίας, μέσα από το ψήφισμα των φορέων εκφράστηκε η άποψη ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση που ακούει στο όνομα «Καλλικράτης» δεν απέδωσε στη Θεσσαλονίκη το ισχυρό αυτοδιοικητικό όργανο που ονειρευόμασταν, δεν θεσμοθέτησε τη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση που υπάρχει σε πολλές Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Η κυβέρνηση δεν απεδέχθη την πρότασή μας να διοικηθεί η πόλη στην ουσία από αυτό εδώ το όργανο, με τη συμμετοχή των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που σήμερα εκπροσωπούνται εδώ από την ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης και από τους σημαντικότερους Φορείς της πόλης μας. Δηλαδή από εσάς. Έτσι οι σημαντικότερες μητροπολιτικές λειτουργίες, παραμένουν σε κρατικά χέρια (ύδρευση, αποχέτευση, φυσικό αέριο, συγκοινωνίες, Θερμαϊκός, φορτοεκφορτώσεις, ακόμη και οι λαϊκές αγορές κ.τ.λ.) και η επαλληλία των αρμοδιοτήτων θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και κυρίως για την ποιότητα ζωής στην πόλη μας».
Ειδικότερα για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων στο ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «Πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει ο τρόπος σκέψεως των κυβερνώντων και να μεταφέρει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Τοπική Ηγεσία και τους Τοπικούς Φορείς. Όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Οι φορείς της Θεσσαλονίκης πιέσαμε και συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανάπτυξη της πόλης μας και ποιότητα ζωής, χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς κομματισμούς, χωρίς συντεχνιακά ή προσωπικά συμφέροντα. Ξεπερνάμε αγκυλώσεις και δεσμεύσεις που στοίχισαν τις προηγούμενες δεκαετίες στην πόλη μας.
Συγχρόνως για να πάει μπροστά η Θεσσαλονίκη μας και η ευρύτερη περιοχή πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση των Σκοπίων που αποτελεί γενικότερο ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη των χωρών μας και στην πλήρη εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην διεθνή κονίστρα.
Οι αλυτρωτισμοί πρέπει να εξαφανισθούν από την περιοχή μας και σε αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει ανένδοτη.
Ονομασίες του τύπου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ δεν πρέπει να τίθενται προς συζήτηση, διότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές από κανένα Θεσσαλονικιό, κανένα Μακεδόνα, κανένα Έλληνα.
Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ιστορική αλήθεια και οι γείτονες μας σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση να βρουν μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς αλυτρωτικές προεκτάσεις και για όλες τις χρήσεις και έναντι πάντων και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Όσο πιο γρήγορα αυτό γίνει αντιληπτό από τους βόρειους γείτονες μας, τόσο τα κέρδη για όλους μας θα είναι μεγαλύτερα».