18 Σεπ 2010

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ


Με διοργανωτή τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε εχθές, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010, συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Σαμαρά

στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων:
-Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)
-Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)
-ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ)
-Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)
-Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)
-Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)
-Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ)
-Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ)
-Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ)
-Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης (ΣΠΕΔΕΘ)
-Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ)
-Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής (ΕΞΧ)
-Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΤΓΜ-Θ),
οι οποίοι ανέπτυξαν στον Πρόεδρο της ΝΔ τις θέσεις και προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος γενικότερα.
«Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία οι παραγωγικές δυνάμεις της πόλης οφείλουν να αναζητήσουν από κοινού τις προσφορότερες λύσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συστράτευσης στην κοινή προσπάθεια», τόνισε κατά την έναρξη της ημερίδας ο Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος. «Αυτό το νόημα έχει και η σημερινή συνάντηση. Δεν είναι μια συνάντηση μεμψιμοιρίας, όπως αυτές που κατά καιρούς έχουμε συνηθίσει στη Θεσσαλονίκη τις μέρες της ΔΕΘ. Είναι μια προσπάθεια ουσιαστικής απάντησης στις απαιτήσεις των καιρών, βασισμένη στην εμπειρία, αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση των πλέον αρμόδιων γι αυτό το έργο, των ίδιων των δημιουργικών δυνάμεων της Β. Ελλάδος», συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα επεξεργαστεί τις θέσεις των φορέων και θα τις λάβει υπόψη της κατά τη σύνταξη του προγράμματός της.
Θέσεις φορέων
Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, προτάσσεται η ανάδειξη της «Ελληνικής αξίας» σε κεντρικό άξονα εξόδου από την κρίση, παράλληλα με την άρση σημαντικών εμποδίων στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αδιαμφισβήτητη, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς, αξία των ελληνικών προϊόντων, να γίνει σύνθημα καταρχήν για την ανάκτηση του μεριδίου αγοράς των ελληνικών προϊόντων στο εσωτερικό και στη συνέχεια να αποτελέσει μέσον για την κατάκτηση διεθνών αγορών.
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ζητά Ενιαία Εθνική Στρατηγική Ενίσχυσης της Εξωστρέφειας με μέτρα όπως: Σύσταση Ταμείου Εξωστρέφειας, αναδιάρθρωση και συντονισμό των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων για το άνοιγμα νέων αγορών, καλύτερη πρόσβαση σε διεθνείς διαγωνισμούς προμηθειών, δράσεις εξωστρέφειας μέσω του ΕΠ «Εξάγω» του ΕΣΠΑ, ανάπτυξη ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ως ενιαίου τόπου παροχής προϊόντων προς τις διεθνείς αγορές και πεδίου ενημέρωσης και πληροφόρησης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, αξιοποίηση της καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης κ.α.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ζητά μεταξύ άλλων ουσιαστική αποκέντρωση και απλούστευση διαδικασιών για αδειοδοτήσεις εγκατάστασης και λειτουργίας βιομηχανιών-βιοτεχνιών και εγκρίσεις επενδύσεων που υπάγονται σε αναπτυξιακούς νόμους, τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας με μέτρα όπως η επανεξέταση του τρόπου έγκρισης στεγαστικών δανείων και η τροποποίηση του νόμου που απαγορεύει την αγορά κατοικιών από αλλοδαπούς στις παραμεθόριες περιοχές .
Για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας προέχει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Υποδομών και Μεταφορών για τη δεκαετία 2010-2020. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις για την αναμόρφωση του χώρου της ΔΕΘ μετά τη μετεγκατάστασή της, το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κ.α. Προτείνει επίσης της δημιουργία Σιδηροδρομικής Εγνατίας (δίκτυο από την Ήπειρο έως τη Θράκη με κεντρικό άξονα παράλληλο με αυτόν της οδικής Εγνατίας).
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο υπόμνημά του ζητά, μεταξύ άλλων, σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον (αναπτυξιακός σχεδιασμός και φορολογικό σύστημα με λογική δεκαετίας), διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ισόποση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη-ασφαλισμένου σε βάθος χρόνου για το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, απαλλαγή των νέων επιχειρηματιών από τη φορολογία εισοδήματος για την πρώτη τριετία λειτουργίας της επιχείρησης και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για την αμέσως επόμενη.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τονίζει πως η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται στις «ασπιρίνες» των ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ, ΠΕΠ κλπ, αλλά απαιτείται να δημιουργηθεί σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Προτείνει ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσα από μέτρα όπως: η μείωση του ΦΠΑ σε 17% μέσα σε μια τετραετία, η αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ και η αναβολή για δύο χρόνια κάθε αύξησης σε τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή ενός προγράμματος για τις ΜΜΕ που απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό, βάσει του οποίου θα επιδοτούνται για 2 έτη με ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας για το ήμισυ των εργαζομένων με υποχρέωση της επιχείρησης να διατηρήσει το σύνολο των εργαζομένων το ίδιο διάστημα.
Για την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης η άνοδος της τουριστικής κίνησης θα έρθει μέσα από την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης σε συμπληρωματικό κόμβο κρουαζιέρας μετά τον Πειραιά, τη μη επιδότηση νέων κλινών από τον αναπτυξιακό νόμο στη Θεσσαλονίκη, αλλά έργων εκσυγχρονισμού ξενοδοχείων και προσθήκης νέων εγκαταστάσεων σ’ αυτά, branding της Θεσσαλονίκης ως city break destination, δημιουργία εθνικής στρατηγικής αερομεταφορών κ.α.
Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης ζητά επανασχεδιασμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αναθεώρηση του πλαισίου ανάθεσης δημοσίων έργων, μέτρα που αφορούν τα Μητρώα ΜΕΕΠ και ΜΗΚΙΕ και τις υπεργολαβίες, δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων Β. Ελλάδας κ.α.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης ζητά τόνωση της αγοράς, αναπτυξιακά κίνητρα στις ΜΜΕ και να σταματήσει η φοροεπιδρομή σε βάρος τους, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, να υπάρξει χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες χωρίς εμπόδια και με μικρά επιτόκια, να σταματήσουν τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας αν δεν εφαρμοστεί το μνημόνιο, να δημιουργηθεί Υφυπουργείο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το έλλειμμα του ΟΑΕΕ.
Για την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης απαιτούνται απλοποίηση και κωδικοποίηση φορολογικού συστήματος και νομοθεσίας, κατάργηση του ΚΒΣ, επαναφορά αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις, περιορισμό της ανεξέλεγκτης φορολογικής επιβάρυνσης που επιβάλλουν οι δήμοι στις επιχειρήσεις κ.ά.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη