29 Σεπ 2010

Νίκος Ευθυμιάδης: "Γιατί αποχώρησα". Ολόκληρη η ομιλία

Την απόφαση του να αποχωρήσει από την εκλογική μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο  επικεφαλής της  Κίνησης Πολιτών «Θεσσαλονίκη - η πόλη μπροστά», Νίκος Ευθυμιάδης, σε εκδήλωση παρουσία δημοσιογράφων, μελών και υποστηρικτών της Κίνησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Ευθυμιάδης υπενθύμισε ότι πάγια θέση του ήταν και παραμένει πως ...

για να γίνει εφικτή η αλλαγή σελίδας στο Δήμο είναι αναγκαία η ευρεία συστράτευση δυνάμεων, όπως και ότι ακόμη και μετά τη στήριξη της υποψηφιότητας του Γ. Μπουτάρη από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, επέμεινε στην ίδια άποψη, δηλώνοντας την διάθεση του για συνεργασία και συμπόρευση, εφόσον δημιουργούνταν οι αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις.

Ωστόσο, στη μια και μοναδική όπως είπε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Κίνησης του και της «Πρωτοβουλίας» του κ. Μπουτάρη, δεν διαφάνηκε «ουσιαστική διάθεση εκ μέρους τους για μια σε βάθος συζήτηση και η επιθυμητή όσμωση και συναντίληψη στο βαθμό που εκτιμούσα ότι έπρεπε να επιτευχθεί. Δίνω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το θέμα γιατί πάνω από όλα σε μια συνεργασία προέχει η αποδοχή κοινών προγραμματικών θέσεων και η επιλογή προτεραιοτήτων».  Μάλιστα έδωσε και ένα παράδειγμα για να γίνει απόλυτα κατανοητή η δική του αντίληψη για τα δημοτικά πράγματα και η διαφορά προτεραιοτήτων με τον κ. Μπουτάρη.  Όπως είπε επί της πρόσφατης ανακοίνωσης από την Υπουργό Τ. Μπιρμπίλη, του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012» ο κ. Μπουτάρης αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρχει και συμμετοχή του Δήμου στην υλοποίησή του, ενώ η δική του άποψη είναι  ότι  σχέδια που αφορούν στην πόλη δεν μπορούν ούτε καν να παρουσιάζονται εάν δεν αποτελούν προϊόν διαβούλευσης και συνεννόησης του Δήμου με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Κατά τον κ. Ευθυμιάδη, από τη συζήτηση με τον κ. Μπουτάρη, την οποία χαρακτήρισε «χαλαρή  διαβούλευση», «έγινε φανερό ότι δεν υπήρχε βούληση για μια πραγματική και ουσιαστική συνένωση δυνάμεων που ήθελαν την αλλαγή στο Δήμο και μπορούσαν να διευρύνουν τις διοικητικές και εκτελεστικές δυνατότητες του. Έτσι η συσπείρωση του μεγάλου τόξου των πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων που επιδίωκαν και μπορούσαν να πετύχουν την αλλαγή, απώτερος στόχος και φιλοδοξία μου, δεν επιτεύχθηκε χωρίς να έχω εγώ την ευθύνη».

Διευκρίνισε επίσης σχολιάζοντας και  την περιρρέουσα φημολογία των τελευταίων ημερών ότι τα αξιώματα και οι καρέκλες, δεν είναι και δεν ήταν ποτέ δικό του προαπαιτούμενο. Γι' αυτό ανακοίνωσε ότι παραμένοντας συνεπής σε ό,τι έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα και επειδή δεν προέρχεται από το χώρο της πολιτικής για να θέλει να μείνει πάση θυσία σε αυτόν, η Κίνηση του αποχωρεί από τη μάχη των δημοτικών εκλογών.

Παραμένει ωστόσο ενεργή, μετά από απόφαση των μελών της και θα αναπτύξει πλούσια  δραστηριότητα το επόμενο διάστημα για την καινοτόμο ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης με προτάσεις, αλλά και κριτική στάση στα τεκταινόμενα, με στόχο την αλλαγή των νοοτροπιών και την καθιέρωση μιας νέας αντίληψης για το δήμο  και το σύγχρονο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη διαχείριση της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι τον αφορά ο κ. Ευθυμιάδης τόνισε: «Αποχωρώ από την εκλογική διαδικασία με λύπη γιατί μπορούσαμε να πετύχουμε το καλύτερο για την πόλη, αλλά χωρίς καμιά κακία για κανέναν. Θα είμαι διαθέσιμος και πρόθυμος να βοηθήσω κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αλλαγή σελίδας. Όπως και δεν θα διστάσω να βρεθώ αντίθετος με όσους ξαναθυμηθούν τις παλιές πρακτικές του Δημαρχοκεντρικού Δήμου και της ανευθυνότητας».
 Ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και Κύριοι,

Η διαδρομή μου λίγο – πολύ γνωστή. Εκτός από την επιχειρηματική μου δραστηριότητα ανέλαβα εθελοντικά την ευθύνη Διοίκησης σε σημαντικούς και τελείως διαφορετικούς θεσμούς εντός και εκτός Ελλάδας που όλοι τους είχαν κοινό παρονομαστή την προβολή και το συμφέρον της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησα σταθερά τον στόχο αυτό με αγάπη και ανιδιοτέλεια πολλές φορές εις βάρος των προσωπικών μου συμφερόντων.

Την απόφαση για την Δημαρχία πήρα πέρυσι περίπου τέτοια εποχή και ήταν αποτέλεσμα βαθύτατου προβληματισμού.
α) Γνώριζα την τεράστια δυσκολία του εγχειρήματος ιδιαίτερα στις συνθήκες της γνωστής κρίσης και των προβλημάτων στον Δήμο.
β) Γνώριζα την πολυπλοκότητα και τους κινδύνους του πολιτικού παιχνιδιού.


Τα ξεπέρασα ΟΛΑ για δύο λόγους:
α) Από την αγανάκτηση και τον θυμό που ένιωσα έντονα για την συνεχή υποβάθμιση της πόλης, για την οποία είχα προσωπική άποψη και εμπειρία όσον αφορά στις δυνατότητες και προοπτικές της.
β) Από την διαπίστωση ότι είχε πλέον ωριμάσει η ανάγκη και κυρίως υπήρχαν συγκεκριμένες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης που ήταν διατεθειμένες να εμπλακούν (μαζί με τους Φορείς και την Κοινωνία των πολιτών) στην ριζική αλλαγή σελίδας της πόλης, μέσα από ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο Διοίκησης και αντίληψη ευθύνης για την ανάπτυξη και επαναπροσδιορισμό των προοπτικών της.


Γι’ αυτό και η ΑΦΕΤΗΡΙΑ μου ήταν : ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ η σελίδα στην πρόσφατη ιστορία της πόλης. Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα αλλά και για το ΑΥΡΙΟ, αυτό πιστεύω, σ’ αυτό θα επιμείνω: ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ κλπ. κλπ.

Εδώ θέλω να κάνω μια παρατήρηση: ΟΛΟΙ όσοι κατεβαίνουν σήμερα στην μάχη των Δημοτικών εκλογών δηλώνουν ότι στόχος τους είναι αυτή η ποθητή αλλαγή σελίδας στο Δήμο. Δυστυχώς όμως δεν έχουν προσδιορίσει - προς το παρόν τουλάχιστον – το ακριβές περιεχόμενο που δίνουν σ’ αυτή την έννοια.

Η δική μας πρωτοβουλία «Θεσσαλονίκη – η πόλη μπροστά» και η προσωπική μου διαθεσιμότητα τέθηκε από την πρώτη στιγμή ΚΑΘΑΡΑ και ΑΝΟΙΧΤΑ και επίσης δήλωσα την πρόθεση και διάθεσή μου για συμπόρευση και συνεργασία.

Οι υποστηρικτές μου κι’ εγώ μιλήσαμε με σαφήνεια και καταθέσαμε συγκεκριμένες θέσεις / πρόγραμμα για μια νέα Διοικητική οργάνωση και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ προσανατολισμό της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό μάλιστα επίπεδο.

Σας θυμίζω ότι μίλησα για 3 βασικά θέματα:
α) Για την ανάγκη να δώσουμε στην Θεσσαλονίκη την σύγχρονη ταυτότητα που της ταιριάζει και στους πολίτες της όραμα και ελπίδα για το αύριο.
β) Για μια νέα αντίληψη στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, πέρα και πάνω από την αυτονόητη υποχρέωσή του να μαζέψει τα σκουπίδια, να δώσει λύση στο κυκλοφοριακό, να σεβαστεί τους πεζούς, να περιορίσει τα αυτοκίνητα και να γίνουν μερικά ακόμη πάρκα.

Πρότεινα ότι ο Δήμος πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης.

Παρουσίασα ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο που θα μπορούσε, σε στενή συνεργασία με τους Φορείς και την Κοινωνία των πολιτών, να γίνει πιλότος ανάπτυξης, ευρωστίας και ευημερίας της πόλης με την αξιοποίηση προς όφελος των ανθρώπων της (κυρίως των νέων) των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως το Λιμάνι, ΔΕΘ, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Έρευνα – Καινοτομία, Πολιτισμός. Μίλησα για διεκδίκηση ενός διακριτού brand name για την Θεσσαλονίκη ως διεθνή τόπο προορισμού.
γ) Τέλος τόνισα την ανάγκη για ένα αποκεντρωμένο και κυρίως μη Δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης όπου ο Δήμαρχος δεν θα είναι ο απόλυτος άρχων, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα ηγείται μιας ομάδας ικανών στελεχών με διακριτά προσόντα και έναν ΔΗΜΟ – ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ που θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του «Καλλικράτη» για να υλοποιήσει όλα όσα σας ανέφερα.


Επέλεξα την συνοπτική παρουσίαση μερικών από τα βασικά θέματα του προγράμματός μας για να σας θυμίσω τι είχα πει για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ:

Είχα κατ’ επανάληψη απαντήσει σε ερωτήσεις σας για το τι θα έκανα στην περίπτωση που δεν ελάμβανα μια κομματική στήριξη που από την πρώτη στιγμή δήλωσα ως επιθυμητή για πρακτικούς λόγους επιτυχίας του εγχειρήματος και από σεβασμό στους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Η απάντηση μου ήταν πάντα η ίδια:

Για μένα το να γίνω Δήμαρχος, δεν είναι αυτοσκοπός. Μπήκα σε αυτή τη διαδικασία επειδή θεωρώ ότι μπορώ με τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησα, από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησα, να προσφέρω στην πόλη, να τη βοηθήσω να ξεφύγει από το παρωχημένο μοντέλο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί. Είπα ακόμη ότι είμαι διατεθειμένος να στηρίξω άλλον υποψήφιο δήμαρχο, εφόσον υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη «όσμωση».

Και έτσι φθάνω αμέσως στην τοποθέτησή μου για το ΣΗΜΕΡΑ:

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Μπουτάρη έκανα την δήλωση (και σε Συνέντευξη Τύπου) ότι αυτό δίνει ένα ουσιαστικό προβάδισμα στην υποψηφιότητα του, αλλά κατά την γνώμη μου δεν εγγυάται την νικηφόρα έκβαση του εκλογικού αγώνα χωρίς την αναγκαία σύγκλιση προγραμμάτων και συσπείρωση όλων των δυνάμεων που θέλουν την αλλαγή σελίδας και έχουν τη δυνατότητα και τις ικανότητες να βοηθήσουν. Είπα ακόμη ότι δεν αμφισβητώ την πρωτοκαθεδρία του Γ. Μπουτάρη και επανέλαβα την πρόθεσή μου για συμπόρευση.

Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε την υπέρβασή του, το ίδιο και η Δημοκρατική Αριστερά. Στήριξε μια προσωπικότητα που δεν είχε καθαρά κομματικό χαρακτήρα. Δυστυχώς δεν έκανε την ίδια ή ανάλογη υπέρβαση η Δημοτική παράταξη που πήρε αυτή την στήριξη.

Δεν κρύβω ότι τις προηγούμενες 20 μέρες έγιναν πολλές συζητήσεις με πολύ κόσμο, φίλους και ανθρώπους που τους ενδιαφέρει το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Με τον Γ. Μπουτάρη, ποτέ δεν έκρυψα την βούλησή μου για συνεργασία όπως και ότι μας συνδέει φιλία από παλιά, με συνέπεια μάλιστα να παρεξηγηθούν οι ειλικρινείς προθέσεις μου να βοηθήσω την προ και μετ’ εκλογική του δυναμική!

Έγινε μια και μοναδική συνάντηση της Κίνησής μας με την «Πρωτοβουλία» του Γ. Μπουτάρη σε φιλική μεν ατμόσφαιρα αλλά χωρίς να προκύψει ουσιαστική διάθεση εκ μέρους τους για μια σε βάθος συζήτηση και η επιθυμητή όσμωση και συναντίληψη στον βαθμό που εκτιμούσα ότι έπρεπε να επιτευχθεί. Δίνω ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτό το θέμα γιατί πάνω από όλα σε μια συνεργασία προέχει η αποδοχή κοινών προγραμματικών θέσεων και η επιλογή των προτεραιοτήτων.

Οι θέσεις και οι καρέκλες είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Δεν είναι, και δεν ήταν ποτέ, δικό μου προαπαιτούμενο!

Από αυτή την «χαλαρή» διαβούλευση έγινε φανερό ότι δεν υπήρχε ούτε η βούληση για μια πραγματική και ουσιαστική συνένωση δυνάμεων που ήθελαν την αλλαγή στον Δήμο και μπορούσαν να διευρύνουν τις Διοικητικές και εκτελεστικές δυνατότητες του. Έτσι η συσπείρωση του μεγάλου τόξου των πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων που επιδίωκαν και μπορούσαν να πετύχουν την αλλαγή, απώτερος στόχος και φιλοδοξία μου, δεν επιτεύχθηκε, χωρίς να έχω εγώ την ευθύνη.

Συνεπής λοιπόν σ’ ό,τι έχω πει μέχρι σήμερα και επειδή όπως γνωρίζετε, δεν προέρχομαι από το χώρο της πολιτικής, για να προσπαθώ να μείνω πάση θυσία σ’ αυτόν, η Κίνησή μας αποφάσισε να αποχωρήσει από την μάχη των Δημοτικών εκλογών.

Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την σταθερή βούληση και δέσμευσή μας για την ανατροπή του Δημοτικού κατεστημένου. Ακόμη περισσότερο δεν σημαίνει ότι η παρέμβασή μας στα δρώμενα της πόλης ακυρώνεται.

Αντίθετα μετά από απόφαση των μελών της, η Κίνηση πολιτών «Θεσσαλονίκη – η πόλη μπροστά» παραμένει ενεργή ως μια Κίνηση για την καινοτόμο ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης με πλούσια δραστηριότητα, με πρωτοβουλίες, προτάσεις, παρεμβάσεις αλλά και κριτική άποψη για τα τεκταινόμενα στην όλη μας, καθώς και με εκδηλώσεις που θα στοχεύουν ακριβώς στην αλλαγή των νοοτροπιών και την καθιέρωση μιας νέας λογικής για τον σύγχρονο Δήμο και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ουσία της «διαχείρισης» των μεγάλων θεμάτων της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Ένα πρώτο δείγμα του ενδιαφέροντος και της βούλησης να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το έντυπο που έχουμε στην διάθεση σας με τις πρώτες προτάσεις μας για τον επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, της οικονομικής της ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά βέβαια και για την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας, το κυκλοφοριακό, τα κοινωνικά θέματα, το περιβάλλον και την ακεραιότητα του μηχανισμού Διοίκησης.

Για την Κίνηση μας και για μένα προσωπικά, δεν έχει σημασία η αντιγραφή του προγράμματός μας από τρίτους, ούτε ποιος θα το υλοποιήσει. Θα είναι χαρά μας να υλοποιηθεί οποιοδήποτε τμήμα του από οποιονδήποτε. Αρκεί να υλοποιηθεί!!

Προσωπικά θα παραμείνω ενεργός πολίτης όπως εξάλλου ήμουν πάντα, αυτή την φορά όμως με κεντρικό στόχο και δέσμευση την αλλαγή. Όσοι με ξέρουν καλύτερα, γνωρίζουν ότι εννοώ αυτό που λέω και επιμένω δυναμικά για ότι βάζω ως στόχο. Θα παρακολουθώ από κοντά τις συζητήσεις στα Δημοτικά μας θέματα διότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.


Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει ανάγκη από αλλαγή κατεύθυνσης και διοίκησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της αναγνωρίζει ότι η πόλη έχει χάσει τον προσανατολισμό της και θα πρέπει να ξαναβρεί την παραδοσιακή της ικανότητα να προάγει την επιχειρηματικότητα ως μέσον βελτίωσης του εισοδήματος όλων των δημοτών και κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων.

Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει τις περισσότερες και συνεκτικές μεταξύ τους φυσικές ΥΠΟΔΟΜΕΣ, με τις μεγαλύτερες προοπτικές που δυστυχώς βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο αξιοποίησης. Κάθε ενέργεια που θα αξιοποιεί αυτές τις υποδομές, έστω και στο ελάχιστο, θα προσθέτει αξία και «πρωτογενή ευημερία» στην πόλη.

Γι’ αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα που η εμπλοκή μου στα Δημοτικά της Θεσσαλονίκης έδωσε ήδη τον πρώτο καρπό: Για πρώτη φορά η Οικονομική ανάπτυξη μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την ανάγκη διαμόρφωσης της σύγχρονης ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην Ατζέντα της πόλης.

Κλείνοντας θέλω να δηλώσω ότι αποχωρώ από την εκλογική διαδικασία με λύπη γιατί μπορούσαμε να πετύχουμε το καλύτερο για την πόλη αλλά χωρίς καμιά κακία για κανέναν.

Σε ότι με αφορά θα είμαι διαθέσιμος και πρόθυμος να βοηθήσω κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την αλλαγή σελίδας. Όπως και δεν θα διστάσω να βρεθώ αντίθετος με όσους ξαναθυμηθούν τις παλιές πρακτικές του Δημαρχοκεντρικού Δήμου και της ανευθυνότητας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη