1 Σεπ 2010

Στη Χιλή ειδικοί της NASA για τους εγκλωβισμένους

Ειδικοί της ΝΑΣΑ έφτασαν στην Χιλή προκειμένου να βοηθήσουν στην διάσωση των 33 μεταλλωρύχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της ερήμου Ατακάμα.

Ο υπουργός Υγείας της Χιλής, Χάιμε Μάνιαλικ, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τους ειδικούς της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, οι οποίοι αναμένεται να συμβάλλουν στις προσπάθειες της διάσωσης σε θέματα υγείας, ψυχολογίας αλλά και λειτουργικότητας.

Ανάμεσα στους ειδικούς που έφτασαν στην Χιλή, βρίσκονται ο αναπληρωτής ιατρικός επικεφαλής της ΝΑΣΑ, Τζέιμς Ντάνκαν, ο ιπτάμενος ιατρός, Τζέιμς Ντ. Πολκ και ο μηχανικός Κλιντ Κραγκ.

Ο κ. Κραγκ θα αναλάβει την διαχείριση των αποβλήτων, η οποία αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για τους μεταλλωρύχους.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας η γεώτρηση για τη διάνοιξη μιας βοηθητικής σήραγγας σε βάθος 700 μέτρων προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή. Η διάνοιξη της σήραγγας θα γίνει από ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο - μία επιχείρηση που θα διαρκέσει από τρεις ως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Η επιχείρηση άρχισε στις 22:25 τοπική ώρα στο ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Σαν Χοσέ, 800 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγκο, με την βοήθεια ενός τεράστιου γεωτρύπανου αυστραλιανής προέλευσης.

Η επιχείρηση θα προχωράει σταδιακά, στην αρχή θα ανοιχτεί μια κάθετη σήραγγα μήκους 15 μέτρων με διάμετρο 33 εκατοστά. Μετά θα φτάσει τα 702 μέτρα και η διάμετρός της θα διευρυνθεί στα 66 εκατοστά. Από αυτήν θα βγουν ένας-ένας οι 33 μεταλλωρύχοι, οι οποίοι παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου.

http://news.pathfinder.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη