7 Σεπ 2010

Έρευνα TaXalia: Ρομαντισμός, αθωότητα, ευκολοπιστία και εθνικά θέματα…


Εβδομάδες τώρα, φίλος μου έστειλε το θέμα που σας παρουσιάζω σήμερα.
Αφιερώστε λίγη ώρα σκεφτείτε το θέμα και -αν θέλετε- γράψτε μας την γνώμη σας...

Αφορά την οργάνωση μιας «ομάδας» τούρκων ...
(τουρκογιαννιώτες) οι οποίοι θέλουν να ξανασυνδεθούν με την «πατρίδα» των παππούδων τους. Ποια είναι αυτή η πατρίδα; Είναι η πόλη των… Ιωαννίνων!

Θα μου πείτε που αποσκοπεί μία τέτοια «κίνηση»
Με μία πρώτη σκέψη θα έλεγε κάποιος ότι αποτελεί φυσικό δικαίωμα κάποιου να μπορεί να επισκεφτεί με ευκολία –αν όχι και με υποστήριξη- τα «πάτρια» εδάφη των προγόνων του, ακόμη και όταν αυτά αποτελούν πλέον έδαφος ξένης χώρας.

Έτσι λοιπόν, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ακόμη και δικαίωμα των τούρκων, άφησα την είδηση στο … συρτάρι.

Περιοδικά όμως άρχισα να σκέφτομαι μήπως μία τέτοια κίνηση έχει άλλα αίτια, βαθύτερα και πιο επικίνδυνα.

Ένα σενάριο που συνδύασα –τραβηγμένο- είναι η αξίωση της ίδιας περιοχής (αποκαλούμενης τσαμουριάς!) από τους αλβανούς.
Κάποιος θα μπορούσε να την συνδυάσει ακόμη και με τις εθνικιστικές κορώνες των σκοπίων. Ακόμη και με ένα ευρύτερο σχέδιο που έχει σκοπό –έστω χωρίς να μπορεί να γίνει αυτό- τον διαμελισμό της βόρειας Ελλάδος σε ένα κομμάτι τούρκικο, ένα σκοπιανο-βουλγάρικο και ένα αλβανικό.
Φυσικά όλα αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός, μιας και κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά αλλά κυρίως πρακτικά αδύνατο, μιας και για επίτευξη ενός τέτοιου σχεδίου θα έπρεπε να γίνει απίστευτα γενικευμένη σύρραξη (κάτι σαν βαλκανικός ή ευρωπαϊκός ή παγκόσμιος πόλεμος).

Έτσι λοιπόν ταλαντευόμενος ανάμεσα στον ρομαντισμό και τα δημοκρατικά μου ιδεώδη, την γνώση της ιστορίας της περιοχής αλλά και την επαγρύπνηση-ευαισθησία που έχω σαν μπλόγκερ (έχοντας πλέον την δυνατότητα να συνομιλώ καθημερινά και άμεσα με άτομα που επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ιστορία αλλά και «νιώθουν» τα εθνικά μας θέματα) γράφω το σημερινό άρθρο.

Ας κάνω μερικές σκέψεις – ερωτήματα έτσι για να προβληματίσω τους φίλους αναγνώστες μας.

Πώς να νιώθει άραγε κάποιος Ηπειρώτης όταν βλέπει τον αλβανό που έχει έρθει στην χώρα για δουλειά να του λέει ότι μεγάλο τμήμα της Ηπείρου είναι αλβανία (τμήμα της μεγάλης αλβανίας!);

Πώς να νιώθει ένας Έλληνας επισκέπτης της Αλβανίας όταν σε εστιατόριο που κάθισε να γευματίσει, σε πόλη της Αλβανίας, στο τραπέζι επάνω υπήρχε περιοδικό με εξώφυλλο τον χάρτη της «μεγάλης αλβανίας»

Πώς να νιώθει ένας Έλληνας όταν βλέπει: Πρόθεση για λύση στο Μακεδονικό με όνομα που περιέχει το Μακεδονία, πρόθεση για κατασκευή μεγάλου τζαμιού στην αθήνα, πρόθεση για νομιμοποίηση εκατομμύρια παράνομων μεταναστών στην χώρα…

Πώς να νιώθει ένας Έλληνας την συσπείρωση κατοίκων Αλβανίας (επονομαζόμενοι τσάμηδες), Σκοπιανών (αυτοαποκαλούμενοι «μακεδόνες») για την διεκδίσηση περιουσιών στην Ελλάδα;

Θα μπορούσα να γράψω αρκετά ακόμη ερωτήματα αλλά νομίσω θα κουράσω.

Ήδη αυτά που έγραψα αρκούν για να δώσουν την φυσική απάντηση στο ερώτημα.
Μια τούρκικη οργάνωση που συσπειρώνει τούρκους να επισκεφτούν τα Ιωάννινα είναι θετική κίνηση, ρομαντική, τουριστικού ενδιαφέροντος; Ή μήπως έιναι άκρως περίεργη υποκινούμενη από συμφέροντα και υπονομευτική για τα εθνικά συμφέροντα κίνηση;

Όπως πάντα τα συμπεράσματα θα τα βγάλετε μόνοι σας ή αλλιώς θα περιμένετε λιγάκι για να μελετήσουμε περισσότερο το θέμα, διότι δεν θέλουμε να πάρουμε μία ακραία θέση (από την μία ή την άλλη άποψη) αλλά ούτε και να αφήσουμε αυτό το θέμα στο συρτάρι…

Υπό φυσιολογικές συνθήκες με τους τούρκους που εκδιώχθηκαν από τα Γιάννενα τον αιώνα που μας πέρασε –καθώς και άλλους-, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε πάρα πολλά που μας ενώνουν.
Αλλά είναι οι σημερινές συνθήκες φυσιολογικές; Αν ναι, γιατί κάποιοι κάποτε έδιωξαν από την χώρα τους συγκεκριμένους; Τι θα είχε γίνει άραγε αν δεν είχαν ανταλλαχθεί, εκδιωχθεί ή αποχωρήσει οικειοθελώς; (πάρτε παράδειγμα τις περιοχές που αυτό δεν έγινε...)

Μεγάλα ερωτήματα με δύσκολες απαντήσεις. Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα σπάνια είναι τόσο αθώα όσο αρχικά εμφανίζονται…

Μακάρι να έχουμε λάθος στις εκτιμήσεις μας. Μακάρι…

Δείτε και μόνοι σας το blog το οποίο έγινε η αφορμή για το άρθρο αυτό.
(κάποια άρθρα είναι στα Ελληνικά)
http://yanyafbk.blogspot.com/

TaXalia/c
Taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη