Η σύμβαση για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Βορειοδυτικού τομέα Θεσσαλονίκης υπεγράφη το μεσημέρι – ύστερα από την απόρριψη αμέτρητων προσφυγών και ενστάσεων εναντίον του έργου - από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου
ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζουρνά και εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας.
ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζουρνά και εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας.
Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο, το οποίο θα είναι έτοιμο σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους και θα βοηθήσει σημαντικά τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην εξοικονόμηση κονδυλίων από την πλευρά των δήμων. Την εκδήλωση άνοιξε ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που τόνισε ότι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ και ο πρόεδρος Γιάννης Ζουρνάς πετυχαίνει στόχους παρά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που του βάζουν!
Οικολόγοι στα έργα και όχι στα λόγια…
Παρουσιάζοντας το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Ευκαρπία ο πρόεδρος του Συνδέσμου (και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Στέλιου Παπαθεμελή) Γιάννης Ζουρνάς τόνισε «η γραφειοκρατία πνίγει τα έργα. Το έργο ξεκίνησε το 2004 όταν δόθηκε το 1.000.000 από τον Χρήστο Φώλια. Έξι χρόνια μετά αντιλαμβάνονται όλοι τι… άντερα έπρεπε να έχει η διοίκηση του Συνδέσμου για να προχωρήσει τη θεσμοθετημένη δουλειά του»
Ενδεικτικά μία έγκριση απαιτούσε υποέγκριση από… 17 εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Δασαρχείο, εφορίες αρχαιοτήτων, πολεοδομία κλπ). Χρονοβόρες ήταν και οι διαδικασίες για παραχώρηση οικοπέδου από Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, που δόθηκε με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο 1/8 της αντικειμενικής αξίας, έκτασης εκατό στρεμμάτων, στην περιοχή του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ», περιοχή κατάλληλη διότι βρίσκεται πάνω σε κόμβο της περιφερειακής.
Όπως είπε ο κ. Ζουρνάς, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νόμου Θεσσαλονίκης έχει κατασκευάσει τα μοναδικά έργα στην Ελλάδα που τιμήθηκαν με τις Διακρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως έργα αειφόρου ανάπτυξης. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Ευκαρπία διαθέτει μονάδα επεξεργασίας υγρών, πλυντήριο οχημάτων και υποδομή φίλτρων για να κρατιούνται οι οσμές και οι σκόνες. Είναι ένα κλειστό κουτί γύρω από ένα μικρό δάσος για να μην υπάρχει καμία όχληση στην γύρω περιοχή, που σήμερα έχει κατακλυστεί από σκουπίδια. Με τέσσερις πρέσες έχει δυναμικότητα 1.100 τόνους σκουπιδιών, 2.340 τόνους σε 24ωρη βάρδια. Η λειτουργία του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί καλύτερα ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης ώστε οι ανατολικοί δήμοι να πηγαίνουν σε αυτόν του Φοίνικα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα κινούνται τα απορριμματοφόρα προς τον ΧΥΤΑ, αλλά οι τράκτορες, οπότε μειώνονται τα δρομολόγια ενώ τα απορριμματοφόρα παραμένουν κοντά στις πόλεις για να κάνουν περισσότερα δρομολόγια. Σε περίπτωση εκτάκτων γεγονότων (απεργίες κλπ) τα απορρίμματα θα μπορούν να παραμένουν στους ΣΜΑ για 3-4 ημέρες! Ο χρόνος περάτωσης είναι 12 μήνες, θα τελειώσει επί διοίκησης μας, αφού παραμένουμε, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» επεσήμανε ο κ Ζουρνάς.
«Ο προϋπολογισμός του εργου είναι στα 12,180,000 ο προϋπολογισμός, αλλά υπάρχει μεγάλη έκπτωση. Τότε είχαμε δημοσιεύματα για φωτογραφικό διαγωνισμό. Διαψεύστηκαν από τη συμμετοχή… 12 κοινοπραξιών, με μεγάλες εκπτώσεις, μέχρι και 55%. Τελικά δόθηκε με 44,3%. Τωρα, προχωρούμε με τους μικρούς ΣΜΑ σε Επανωμή, Καλλιθέα, Απολλωνία και Ασπροβάλτα.»
Οι ξένοι μας…μαράνανε!
Ο Δήμαρχος Θέρμης, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θόδωρος Παπαδόπουλος δηλωσε για το εργο:
«Βλέπουμε τις απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και ύστερα περιμένουμε να έρθουν οι ξένοι να επενδύσουν. Όταν στην αυτοδιοίκηση είμαστε ενωμένοι και στον τύπο και στην ουσία, -γιατί έτσι είμαστε στον ΣΟΤΑ - είμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Αυτό φαίνεται στο Σύνδεσμο. Προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος και δεν ντρεπόμαστε πια, όπως ντρεπόμασταν επί χρόνια με το χάλι των Ταγαράδων. Αν συνεχίσουμε έτσι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τον όποιον σχεδιασμό. Υπολογίζω ότι με τη λειτουργία του ΣΜΑ θα κάνουμε οικονομία περίπου 7,5% στα ανταποδοτικά τέλη, αφού θα μειώσουμε τα δρομολόγια όλοι οι δήμοι. Αντί 18 εργαζομένων που εργάζονται για να πάνε τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ θα απασχολείται μόνο ένας, ο οδηγός του τράκτορα που θα μεταφέρει στην Μαυροράχη το περιεχόμενο 6 απορριμματοφόρων με ένα δρομολόγιο.
Στελιος Παπαθεμελής: Όχι άλλοι Ταγαράδες
Αν και προσκλήθηκαν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το έργο πνοής του νομού, στην εκδήλωση παραβρέθηκε μόνο ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο επικεφαλής του συνδυασμού με τον οποίο τελικά κατεβαίνει ο νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ζουρνάς. Μεταξύ άλλων είπε «Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για την εφιαλτική εικόνα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Παρακολουθώ επί χρόνια προσπάθειες για πάταξη γραφειοκρατίας, αλλά αυτή παραμένει. Να ωφεληθεί η Θεσσαλονίκη που στα θέματα περιβάλλοντος πλήττεται.»
Πόσους «Κουρουπητούς» πληρώνουμε;
Εντύπωση προκάλεσε και η παρουσία του Σωτήρη Κούβελα ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Παρακολουθώ 30 χρόνια την ελληνική περιπέτεια των σκουπιδιών, με παραδείγματα τύπου Κουρουπητού. Θυμάμαι ότι ως υπουργός Εσωτερικών αυξήσαμε κατά 15 φορές τα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες. Η Θεσσαλονίκη κινήθηκε πρωτοποριακά. Το έργο του Συνδέσμου δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στην ενότητα, στην αξιοσύνη των ανθρώπων και στο Γιάννη Ζουρνά, ένα σκυλί στη δουλειά, κομπιούτερ στο μυαλό, διαμάντι στο ήθος. Κι όμως η παράταξη μας τον θεώρησε περιττό. Εύχομαι να πάει καλά και η παράταξη μας και ο Γ. Ζουρνάς»
Ναι μεν αλλά…
Ο Μπάμπης Πανταζόγλου Δήμαρχος Ευκαρπίας οπου θα φιλοξενηθεί ο ΣΜΑ δηλωσε «για μας είναι μέρα λύπης γιατί επανέρχονται τα σκουπίδια σε εμάς. Είχαμε προτείνει για να αποφευχθούν τα προβλήματα να δοθεί άλλο οικόπεδο, περίπου 2,5 χλμ. μακριά από το υφιστάμενο. Να υπάρχει εκπρόσωπος του Δήμου Παύλου Μελά ώστε να ελέγχει ότι το έργο θα γίνει σωστά. Να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη σε χρήμα και προσλήψεις, γιατί υπάρχει πρόθεση για δυναμική αντίδραση. Απαντώντας ο Γ. Ζουρνάς διευκρίνισε ότι το προταθέν οικόπεδο είχε χαρακτηριστεί αναδασωτέο και θα ήταν πολύ δύσκολο να αποχαρακτηριστεί. Όσο για τα ανταποδοτικά οφέλη είναι θέμα των δημάρχων και όχι του ΣΟΤΑ.
Ο Κώστας Θεοδωρίδης, δήμαρχος Πολίχνης προσθεσε ότι «Κανείς δεν είναι αντίθετος με τις νέες τεχνολογίες, ωστόσο οι ενστάσεις μας είναι δικαιολογημένες γιατί η επιβάρυνσή μας είναι μεγάλη» Απαντώντας παλι ο κ. Ζουρνάς σημείωσε «έχουμε αποδείξει και από το ΧΥΤΑ ότι στα έργα μας δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πολύ δε περισσότερο για ένα έργο που δεν περιλαμβάνει θάψιμο απορριμμάτων, όπως ο ΧΥΤΑ. Δίνεται η δυνατότητα για μείωση ανταποδοτικών τελών. Το κόστος καλύπτεται από ΕΣΠΑ όχι από δημότες».
Κερδισμένοι όλοι…
Ο Νικος Δόντης, εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας «Δυναμική Έργων» διευκρίνησε «Όντως είναι μεγάλη η έκπτωση αλλά η προσφορά μας είναι μελετημένη. Έχουμε κάνει έργα ακόμη και με έκπτωση 60%, όπως αυτό για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε όλα τα δημόσια κτίρια της Θεσσαλονίκης. Δε θα κερδίσουμε ίσως εμείς, αλλά έχει σημασία για μας να έχουμε δραστηριότητα. Θα τελειώσει νωρίτερα από το χρόνο που προβλέπεται στη σύμβαση»
Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο πρώην πρόεδρος του ΣΟΤΑ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του Μάρκου Μπόλαρη, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.