26 Οκτ 2010

Όχι στον ευκαιριακό πολιτισμό της μάζας

του Γιώργου Κωνσταντινίδη
Η Θεσσαλονίκη-Μητρόπολη των Βαλκανίων οφείλει να παράγει πολιτισμό υψηλού επιπέδου. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Σήμερα, που αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η οικονομική κρίση της χώρας κρύβει μια βαθύτερη κρίση αξιών και εντέλει πολιτισμού, μόνο μια επιθετική πολιτιστική πολιτική με σαφές στίγμα, κεντρικό συντονισμό και μακρόπνοο όραμα μπορεί να μας οδηγήσει
στην ανάκαμψη.

Θεσμοί όπως το Φεστιβάλ των «Δημητρίων», η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου, οι δημοτικοί φορείς πολιτισμού (Ωδεία, Σχολές Χορού κ.λ.π.) και τα ΜΜΕ πρέπει να αποκτήσουν εξωστρέφεια. Όταν η ποιότητα γίνει αδιαπραγμάτευτο κριτήριο δράσης, τότε όλοι οι πολίτες θα λάβουν το ηχηρό μήνυμα-πρόσκληση που τους απευθύνουμε.

Λέμε «όχι» στον ευκαιριακό πολιτισμό της μάζας. Αρνούμαστε να δεχθούμε την ταύτιση της ψυχαγωγίας με την ευτελή διασκέδαση. Αντιστεκόμαστε στην επιβολή της ραδιοτηλεοπτικής κουλτούρας και στην ανακύκλωση «ονομάτων» με το πρόσχημα της εμπορικότητας.

Σε όλα αυτά προτάσσουμε τη γνώση, την αναζήτηση, την έμπνευση και τη δημιουργία, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία, την έκφραση και την επικοινωνία (σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο). Αξιοποιώντας το πολύτιμο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και μετακαλώντας κορυφαίους καλλιτέχνες και σύνολα από το εξωτερικό, θωρακίζουμε και διατρανώνουμε τις παγκόσμιες πολιτιστικές αξίες.

Αυτή είναι η δική μας πολιτιστική πρόταση στο αρνητικό κλίμα της εποχής. Αυτό είναι το όραμα και η δέσμευσή μας για να ξανακάνουμε τον πολιτισμό πρωταρχικό κεφάλαιο της κοινωνίας μας. Εδώ, στην πόλη μας – εδώ, στη Θεσσαλονίκη.


Γιώργος Κωνσταντινίδης
Δικηγόρος, Πιανίστας,
Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Φίλων Κρατικής Ορχήστρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης –
Ομάδα Δημιουργίας Κώστας Γκιουλέκας Ε Διαμέρισμα
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη