11 Οκτ 2010

Μπουτάρης: "Ανίκανος ο Δήμος να διαχειριστεί τα σκουπίδια"

Ο Δήμος αποδείχθηκε ανίκανος να διαχειριστεί το θέμα των σκουπιδιών. Το ότι η Θεσσαλονίκη έφθασε να πνίγεται στα σκουπίδια οφείλεται στο γεγονός ότι το σύστημα που ...
υποτίθεται ότι υπάρχει έχει καταρρεύσει λόγω αβελτηρίας, αλλά και μεθοδεύσεων, της απερχόμενης δημοτικής διοίκησης.
Τα παραπάνω τόνισαν ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης, οι οποίοι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν παράτυπες απευθείας αναθέσεις , απορρίψεις ενταλμάτων πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, παντελή απουσία προγραμματισμού στην προμήθεια ανταλλακτικών, αδιαφανείς διαδικασίες, που οδήγησαν στο να “παραδοθεί” η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες, αφού περίπου τα 70 από τα 80 απορριμματοφόρα του Δήμου μένουν παροπλισμένα.
Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» βάζει πολύ ψηλά το θέμα της καθαριότητας, για να προσθέσει ότι επόμενο είναι να μην έχει αγγίξει το θέμα ο υποψήφιος της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, αφού στο ψηφοδέλτιο του έχει συμπεριλάβει τον νυν αντιδήμαρχο καθαριότητας Κώστα Καζαντζίδη. «Ο συνδυασμός Γκιουλέκα είναι συνέχεια της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου και αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνεται αναφορά ούτε στο θέμα των σκουπιδιών, αλλά ούτε και στην οικονομική διαχείριση του Δήμου, όταν η πόλη βοά για τη γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης».
Οι υποψήφιοι της «Πρωτοβουλίας» κατήγγειλαν τα παρακάτω, με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουν στο θέμα της καθαριότητας, ειδικά για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς άδεια.
· Το πρόβλημα δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Η έλλειψη ανταλλακτικών στα απορριμματοφόρα είναι το τελευταίο στάδιο της ανικανότητας και ίσως της φαυλότητας που διέπει τις διαδικασίες λειτουργίας του Δήμου τα τελευταία πολλά χρόνια.
· Υπάρχει παραβίαση του νόμου για τους διαγωνισμούς προμηθειών για όλα σχεδόν τα ανταλλακτικά , αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που δίνονταν με πρόχειρους διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις.
· Το 2007 έγινε διαγωνισμός για ανταλλακτικά αξίας 350.000 ευρώ, όταν η εισήγηση αφορούσε προμήθεια 1,5 εκ. Ευρώ. Τα υπόλοιπα όλα δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις, εν γνώσει του δημάρχου. Το 2008 δεν έγινε διαγωνισμός, όταν η εισήγηση ήταν για προμήθεια υλικών ύψους 1,8 εκ. Ευρώ. Το 2009 ξεκίνησε διαγωνισμός ύψους 1,2 εκ. Ευρώ, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε . Στην ουσία στα 4 χρόνια έγιναν μόνο 2 διαγωνισμοί, που κατοχύρωσαν ένα μικρό μέρος των απαιτούμενων ανταλλακτικών .
· Υπάρχουν τιμολόγια για το έτος 2008, αποφάσεις και συμφωνητικά τα οποία δεν μπορούν να ενταλματαποιηθούν . Η διοίκηση του δήμου έχει διαμηνύσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στους προμηθευτές να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια για να νομιμοποιηθούν οι δαπάνες και να υποχρεωθεί ο Δήμος να τα πληρώσει από χρήματα που δεν έχει.
· Η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου έχει φέρει σε τέτοια κατάντια το Δήμο, που κανονικά θα έπρεπε να ερευνηθεί η οικονομική του διαχείριση από το ΣΔΟΕ

Η «Πρωτοβουλία», από την επομένη των εκλογών, εφαρμόζοντας την εντολή των ψηφοφόρων, θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου συστήματος αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα στηρίζεται στην ανακύκλωση αλλά και την κομποστοποίηση των σκουπιδιών, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των απορριμματοφόρων, τα οποία, το ταχύτερο δυνατό, θα πρέπει να αντικατασταθούν από μη ρυπογόνα οχήματα..
Επίσης, με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητάει να ανασταλεί για τουλάχιστον ένα χρόνο η απόφαση που αυξάνει το πλαφόν για τους πρόχειρους διαγωνισμούς από 45.000 ευρώ στις 60.000 ευρώ, προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η κακοδιαχείριση στα οικονομικά των Δήμων.

Νωρίτερα το πρωί ο Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε τη λαϊκή αγορά της Χαριλάου. Δίπλα στον επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» βρέθηκαν οι υποψήφιοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, Αννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, Φώτης Μπίμπασης, Αντώνης Ελευθεριάδης, Βασίλειος Πάρδας, Αντώνης Μαυράκης, Βασίλης Διαμαντάκης, Θεοδώρα Λειψιστινού, Ανθούλα Κατσιάφα, Σύλβα Πολυχρονίδου, Νίκος Κοκκώνης, Καλυψώ Γούλα, Στέλιος Λιακόπουλος και Μαριλίζα Καλέση.
Η ομάδα του Γιάννη Μπουτάρη περιόδευσε σε κεντρικά καταστήματα της οδού Παπαναστασίου και ενημερώθηκε από τους επαγγελματίες για τα προβλήματα από την κρίση που εντείνεται στην αγορά. Το πρόβλημα των σκουπιδιών, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και πρασίνου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης .
Το απόγευμα σήμερα , στις 5 μ.μ., ο κ. Μπουτάρης θα επισκεφθεί τα γραφεία του CEDEFOP.
Aύριο Τρίτη 12/10 στις 11:30 π.μ. ο Γιάννης Μπουτάρης θα επισκεφθεί τον αερολιμενάρχη Αχιλλέα Τοπούζη για να ενημερωθεί για τα θέματα του αεροδρομίου “Μακεδονία”. Το απόγευμα, στις 6:30, είναι τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της «Πρωτοβουλίας», Τσιμισκή 18 και το βράδυ, στις 9:15, είναι φιλοξενούμενος στην εκπομπή του Μιχάλη Στρατάκη στο “Euro Channel”.
...
Η απάντηση Παπαγεωργόπουλου, εδώ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη