22 Οκτ 2010

Δημοσκοπήσεις Marc και MRB: Μπροστά Δημαράς, Κακλαμάνης, Μίχας

Ισχυρό προβάδισμα για επικράτηση τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο διατηρούν ο Γ. Δημαράς στην περιφέρεια Αττικής, ο Ν. Κακλαμάνης στο δήμο Αθηναίων και ο Γ. Μίχας στο δήμο Πειραιά σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις της Marc για το Εθνος και της ΜΡΒ για τον Ελεύθερο Τύπο.

Ωστόσο τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι επιλογές των ψηφοφόρων δεν έχουν την ίδια πολιτική έκφραση σε όλες της περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι η προσωπικότητα των υποψηφίων, η αναγνωρισιμότητά τους και η προηγούμενη αυτοδιοικητική ή κοινωνική δράση τους, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τους.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της Marc για το «Εθνος» και της MRB για τον «Ελεύθερο Τύπο» αποτυπώνουν τις στιγμιαίες προθέσεις των ψηφοφόρων, που αν επαληθευτούν στην κάλπη θα μπορούσαν ανά περιφέρεια ή δήμο να ερμηνευτούν πολιτικά με διαφορετικό τρόπο και αλληλοσυγκρουόμενα συμπεράσματα.

Η δημοσκόπηση της Marc για το «Εθνος»

Στην περιφέρεια Αττικής ο Γιάννης Δημαράς κάνει προς τον παρόν την έκπληξη διατηρεί στον πρώτο γύρο προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στον δεύτερο γύρο φαίνεται να υπερισχύει τόσο του Γιάννη Σγουρού όσο και του Βασίλη Κικίλια.

Για τον πρώτο γύρο τον Γ. Δημαρά επιλέγει το 21,7%, τον Γ. Σγουρό το 19,7%, τον Βασίλκια Κικίλια το 14,4%, Θ.Παφίλη 9,1%, Α. Γεωργιάδη 8,5%, Α. Μητρόπουλο 6,5%, Α. Αλαβάνο 3,4%, Γ. Ψαριανό 2,9%, Κ. Διάκο 2,2%, αποχή 3,8%, δεν έχει αποφασίσει 4,5%, Α/Λ 3%.

Η επιλογή του Γ. Δημαρά αν διατηρηθεί μπορεί να ερμηνευτεί πολιτικά ως έκφραση διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στο δεύτερο γύρο ο κ. Δημαράς κερδίζει με μεγάλη διαφορά είτε με αντίπαλο τον Γ. Σγουρό είτε με αντίπαλο τον Β. Κικίλια ενώ ο Γ. Σγουρός κερδίζει τον υποψήφιο της ΝΔ.

Προβάδισμα στη μάχη για τη δημαρχία της Αθήνας έχει ο Νικήτας Κακλαμάνης, αφού συγκεντρώνει το 36,4% των προτιμήσεων έναντι 28,2% του Γ. Καμίνη. Ν. Σοφιανός 9%, Ε. Πορτάλιου 6,1%, Γ. Αμυράς 5,1%.

Στον β' γύρο μεταξύ των δύο υποψήφιων δημάρχων η ψαλίδα κλείνει (4,2%), αλλά με τον Νικήτα Κακλαμάνη να διατηρεί υπεροχή. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στον β' γύρο το 10,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό, ενώ το 11,3% φαίνεται αποφασισμένο να μην πάει να ψηφίσει.

Στον Πειραιά ο Γιάννης Μίχας παραμένει φαβορί και για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Στον πρώτο γύρο Γ. Μίχας 32,7%, Π.Μαντούβαλος 18,4%, Β. Μιχαλολιάκος 16,8%, Ε. Παντελάκη 10%, Ο υποψήφιοςτου ΣυΡΙΖα 6,6% Α. Καλογερογιάννης 4,3%

Στο δεύτερο γύρο ο Γ. Μίχας φαίνεται να επικρατεί άνετα είτε απέναντι στον Π. Μαντούβαλο είτε απέναντι στον Β. Μιχαλολιάκο

Η δημοσκόπηση της ΜΡΒ

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα για την περιφέρεια Αττικής και στην έρευνα της MRB.

Στην περιφέρεια Αττικής για τον πρώτο γύρο τον Γ. Δημαρά επιλέγει το 20,5%, τον Γ. Σγουρό το 14,6%, τον Βασίλκια Κικίλια το 14,1%, Θ.Παφίλη 6,5%, Α. Γεωργιάδη 5,6%, Α. Μητρόπουλο 6%, Α. Αλαβάνο 2,9%, Γ. Ψαριανό 2,6%, άλλος 1,1%, δεν έχει αποφασίσει 16,4%, Α/Λ 3,4%.

Στο δεύτερο γύρο ο κ. Δημαράς επικρατεί άνετα είτε του Γ. Σγουρού είτε του Β. Κικίλια ενώ ο Γ. Σγουρός κερδίζει τον υποψήφιο της ΝΔ.

Για το δήμο Αθηναίων στον πρώτο γύρο Νικήτας Κακλαμάνης (με λευκά - αποχή) 27% , Γ. Καμίνης 22%, Ν. Σοφιανός 5%, Ε. Πορτάλιου 4,5%, Γ. Αμυράς 2,5%, Μιχαλιλιάκος 2,5%, αναπογάσιστοι 16%, λευκά -αποχή 15,5%

Στον β' γύρο μεταξύ των δύο υποψήφιων δημάρχων η διαφορά Κακλαμάνη - Καμίνη είναι 4,1% (χωρίς Λ/Α), 3% με Λ/Α 15,5%

Στη δημοσκόπηση της MRB το 78% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση θα λάβει νέα οικονομικά μέτρα και το 71,4% θεωρεί ότι θα επιβαρύνουν του πολίτες. Το 75,2% δεν δέχονται επιπλέον θυσίες, το 72,2% δεν κρίνουν θετική την αποτελεσματικότητα του Μνημονίου και το 63,4% πιστεύουν ότι υπάρχει άλλη λύση

Πηγές: Εθνος, Ελεύθερος Τύπος

http://www.eklogika.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη