30 Νοε 2010

Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις καταστηματαρχών της Θεσσαλονίκης από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε τη με αριθ. 6744/26-11-2010 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα «Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις καταστηματαρχών της Θεσσαλονίκης από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008».

«Σε σχετική ερώτησή του, ο κ. Καλαφάτης στηλιτεύει την αδικαιολόγητη αδράνεια και καθυστέρηση της κυβέρνησης, να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για...
 την πλήρη αποζημίωση των καταστηματαρχών που υπέστησαν ζημιές σε υποδομές και εμπορεύματα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το Δεκέμβριο του 2008.

Ο κ. Καλαφάτης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς, αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών αποπληρωμής των εν λόγω αποζημιώσεων, την πρόβλεψη σχετικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2011 και τον τρόπο αντιμετώπισης της ειδικής περίπτωσης των ασφαλισμένων στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ καταστηματαρχών, οι οποίοι στερούνται της δυνατότητας συμψηφισμού αποζημιώσεων».





*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]








ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



ΕΡΩΤΗΣΗ



ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ



ΘΕΜΑ : «Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις καταστηματαρχών της Θεσσαλονίκης από

τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008».



Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Δεκέμβριο του 2008, υπέστησαν ζημιές σε υποδομές και εμπορεύματα εκατοντάδες καταστήματα και επιχειρήσεις.

Για την καταγραφή των ζημιών, την υποβολή αιτήσεων και την έκδοση βεβαιώσεων αποζημίωσης, συγκροτήθηκαν εντός του 2009 από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τρείς (3) επιτροπές ανά Επιμελητήριο. Οι επιτροπές του Εμποροβιομηχανικού (Ε.Β.Ε.Θ.) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους και απεφάνθησαν για τους δικαιούχους και το ύψος των αποζημιώσεων προς το Υπουργείο Οικονομικών. Αναμένεται, η ολοκλήρωση των διαδικασιών και από πλευράς της επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες καθυστέρησαν λόγω της αδικαιολόγητης αδράνειας του Υπουργείου Οικονομικών να ορίσει νέο Πρόεδρο και μέλη των οποίων είχε λήξει η θητεία.

Για τα ανωτέρω πορίσματα των εν λόγω επιτροπών, θα πρέπει να εκδοθούν αντίστοιχες εγκρίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η όποια αποζημίωση συμψηφίζεται με τυχόν αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις καταστηματαρχών οι οποίες ήταν ασφαλισμένοι στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Για όλα τα παραπάνω,



ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Πότε αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπληρωμής των αποζημιώσεων ;

2. Έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2011 κονδύλια γι’ αυτές τις αποζημιώσεις ;

3. Πώς θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα αποζημιώσεων των ασφαλισμένων στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ καταστηματαρχών ;

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2010

Ο Ερωτών Βουλευτής


Σταύρος Καλαφάτης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη