30 Νοε 2010

Αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση

Ερώτηση του βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη
Καταρρέουν, στην πράξη, οι μεγαλόστομες και επί μακρόν επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, περί αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση και αξιοποίηση «των αρίστων και όχι των αρεστών».
Μετά τη βίαιη διακοπή, μέσω του Ν.3839/2010, της θητείας του συνόλου των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, που επελέγησαν με αντικειμενικά κριτήρια, βάσει του ...
Νέου Υπαλληλικού Κώδικα (Ν.3528/2007), ο οποίος, ως γνωστόν, έτυχε της πλήρους αποδοχής ακόμη και της ΑΔΕΔΥ, έρχονται τώρα να συμπληρώσουν αυτό το παζλ της αναξιοκρατίας και του έντονου κομματισμού, προχωρώντας σε κρίσεις στελεχών στις κρατικές Περιφέρειες και τοποθετώντας υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης, φορέων που δεν θα υφίστανται από την 1η Ιανουαρίου 2011!
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν αμέσως, είναι εύλογα:
Ποιον εξυπηρετούν οι τοποθετήσεις του ενός και των δύο μηνών;
Τη Δημόσια Διοίκηση; Την εύρυθμη λειτουργία της;
Ή, μήπως, συγκεκριμένους υπαλλήλους, οι οποίοι, όλως τυχαίως, ανήκουν σε συγκεκριμένο κομματικό χώρο;
Όσο για τη διαδικασία, οι καταγγελίες των ιδίων των εργαζομένων στις Περιφέρειες, στις οποίες γίνονται κρίσεις στελεχών, είναι αποκαλυπτικότατες:
Πλήρης εξευτελισμός διαδικασιών και ανθρώπων, με μοίρασμα χειρόγραφων σημειωμάτων, από τη Διοίκηση, στα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, πριν τις συνεδριάσεις, για το πού θα τοποθετηθεί ο κάθε υποψήφιος, πριν ακόμη κριθεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Βαθμολογίες των μη αρεστών στη Διοίκηση, με 5 και 10 μόρια με άριστα το 80, στις «ειδικές δραστηριότητες» (που αντικατέστησαν την «αμαρτωλή» συνέντευξη…), έτσι ώστε να υπολείπονται, στο σύνολο των μορίων, εκείνων οι οποίοι υστερούν σε τυπικά προσόντα, μη έχοντας πτυχία, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.
Εξοστρακισμός στελεχών σε υπηρεσίες, ακόμη και εκτός της μόνιμης κατοικίας τους, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες ή υποβάθμιση στελεχών με πολυετή εμπειρία.
Είναι φανερό ότι, ακόμη και σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας, κάποιοι από τους διορισμένους κρατικούς άρχοντες δεν μπορούν να αποβάλουν μια νοοτροπία χρόνων, η οποία, εν πολλοίς, ευθύνεται για τον ξεπεσμό της χώρας μας.


Ερωτάται ο κος Υπουργός:

1. Σε τι εξυπηρετούν οι κρίσεις και τοποθετήσεις στελεχών, ένα μήνα πριν την οριστική παύση λειτουργίας των κρατικών περιφερειών;
2. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, σε ό,τι αφορά την επίσημη καταγγελία του Συλλόγου των εργαζομένων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο για τις τοποθετήσεις στελεχών, ακόμη και κατά παράβαση του Ν.3839/2010 όσο και για τα χειρόγραφα σημειώματα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που καταστρατηγούν κάθε έννοια δικαίου και εύρυθμης λειτουργίας του κράτους;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη