ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ NICOLA SARKOZY
Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σαρκοζί, την Κυβέρνησή του, αλλά και τον Γαλλικό λαό, για την ισχυρή υποστήριξη, μία πραγματικά συγκινητική υποστήριξη, όλο αυτό τον...
χρόνο της κρίσης που πέρασε η Ελλάδα. Μια σταθερή στήριξη, που συνέβαλε ουσιαστικά και στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού της οικονομικής στήριξης της χώρας μας. Και βεβαίως, εκφράστηκε πολύ θετικά ο κ. Σαρκοζί για τη συνέχιση αυτής της στήριξης, αλλά και για τις πολύ θετικές προσπάθειες, καθώς και για τα θετικά αποτελέσματα της χώρας μας και του Ελληνικού λαού, στην αντιμετώπιση του ελλείμματος και των οικονομικών μας προβλημάτων.
Τονίσαμε και συμφωνούμε και σε αυτό το θέμα ότι, πέραν της δημοσιονομικής σταθερότητας, η Ευρώπη χρειάζεται να πάρει πολιτικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Ανάπτυξη που θα φέρει δουλειές και θα βοηθήσει στην μεταμόρφωση - αν θέλετε - της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε μια πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία.
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, για τη θεσμοθέτηση αυτού του μηχανισμού μέσα από τη Συνθήκη. Θεωρούμε ότι είναι ένας μηχανισμός που θα ενισχύσει την οικονομική διακυβέρνηση, κάτι που ουσιαστικά δεν υπάρχει - δεν υπάρχει ολοκληρωμένη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση - και αυτό βεβαίως δημιουργεί ανισορροπίες και δυσκολίες, πολλές φορές, με θύματα και τις οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα, ή και άλλες που, αυτή τη στιγμή, πλήττονται από τις διαθέσεις και την ανασφάλεια των διεθνών αγορών.
Άρα, λοιπόν, αυτός ο μηχανισμός στήριξης είναι ένας μηχανισμός που μπορεί να παρέμβει στις διεθνείς αγορές, βοηθώντας τις χώρες αυτές να μπορέσουν να αναδιοργανωθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αλλά να έχουν και ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισα ότι εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, όπως τη θέσπιση ενός νέου φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ώστε μέσα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές να έχουμε έσοδα ως χώρες, αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ή πιθανώς ενός φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν και να βοηθήσουν το μηχανισμό στήριξης, δηλαδή να είναι εκεί, ως παρακαταθήκη, στην όποια πιθανή νέα κρίση και, παράλληλα, να αξιοποιηθούν για επενδύσεις στην ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι μια ιδέα, που πιστεύω ότι σιγά - σιγά κερδίζει έδαφος. Και εμείς θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, πολύ συστηματικά, τους επόμενους μήνες.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την περιοχή μας, τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή όπου, πραγματικά, για μας, είναι ζωτικής σημασίας το θέμα της επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, ώστε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από τη μεσογειακή συνεργασία και είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Σαρκοζί - βεβαίως, συνεργάζεται η Γαλλία μαζί μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μας - για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο. Ένα μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου, μια πρωτοβουλία που πήραμε ενόψει και της Διάσκεψης που θα γίνει στο Μεξικό τον επόμενο μήνα, ώστε πραγματικά η Ελλάδα να πρωτοπορήσει στην προσπάθεια της πράσινης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Ευχαριστώ πολύ.