6 Νοε 2010

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Του ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΡΜΗΓΚΑ
Στις πρεσβείες σκάνε παγιδευμένα δέματα και στο κέντρο της Αθήνας ρίχνουν κανόνι και βάζουν λουκέτο μερικά από τα πιο παλιά και ιστορικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας.



Αντεξε από το 1963 το «Εσπέρια Παλάς» Πρόκειται για πολυτελείς και ανακαινισμένες κατά κανόνα μονάδες των 100 ή 150 κλινών γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας και της πλατείας Συντάγματος που κατόρθωσαν να επιβιώσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταπολεμικής περιόδου, για να τα βρουν τώρα μπαστούνια, καθώς οι συνταγές της τρόικας και του ΔΝΤ «στέγνωσαν» τους Ελληνες πελάτες, ενώ οι ταραχές, η εγκληματικότητα και η υποβάθμιση του κέντρου της πόλης απόδιωξαν τους ξένους τουρίστες.

Ομως το «σωληνάκι» του οξυγόνου που θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή αυτών των ξενοδοχείων φαίνεται να το τραβούν στην παρούσα δύσκολη φάση οι ιδιοκτήτες των μονάδων αυτών που, στην πλειονότητά τους, δεν είναι άλλοι από τα ασφαλιστικά Ταμεία και το ίδιο το Δημόσιο, που δεν ανταποκρίνεται -όπως τουλάχιστον καταθέτουν από τη δική τους σκοπιά στην «Ε» οι ενοικιαστές ξενοδόχοι- στις εκκλήσεις τους για μείωση ενοικίου προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα συσσωρευμένα χρέη και τις αυξημένες υποχρεώσεις.

Ετσι τα λουκέτα πέφτουν βροχή, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι να έχουν ήδη βρεθεί στο δρόμο και στο Ταμείο Ανεργίας και πολύ περισσότεροι να περιμένουν ανήμποροι το μοιραίο.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθηναϊκών ξενοδοχείων που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της... αποσωλήνωσης είναι και το κοσμοπολίτικο «Εσπέρια Παλάς» στην οδό Σταδίου.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο Α' κατηγορίας, με 32 σουίτες και 152 δωμάτια, λαμπρό δείγμα της εκλεπτυσμένης αισθητικής του '60, που ανήκει στο Ταμείο Νομικών και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1963. Από το 1993 τελεί υπό τη διεύθυνση του γνωστού ξενοδόχου-επιχειρηματία Μάκη Καλλίγερου (μέλους επί πολλά έτη του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των Ολυμπιακών Αερογραμμών), είναι συνδεδεμένο με τη διεθνή αλυσίδα Best Western, έχει υποστεί τρεις ανακαινίσεις, ενώ στον «Αθηναίο», δηλαδή στο ισόγειο ρεστοράν του ξενοδοχείου, εξακολουθούν να παρελαύνουν καθημερινά πολιτικοί και γνωστοί επιχειρηματίες.

«Τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις άρχισαν να γίνονται ανυπέρβλητα τα τελευταία δύο χρόνια όταν ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια γύρω από το Σύνταγμα και άρχισαν οι ακυρώσεις και η πτώση του τζίρου. Αναγκάστηκα, λοιπόν, να ζητήσω από τον ιδιοκτήτη, δηλαδή από το Ταμείο Νομικών, μια λογική μείωση του ενοικίου», μας είπε ο κ. Καλλίγερος.

Ζήτησε συγκεκριμένα μια μείωση της τάξης του 25% για ένα ενοίκιο αρκετά τσουχτερό, που φθάνει στο 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενα ενοίκιο «προ κρίσης».

Το περίεργο είναι ωστόσο ότι ενώ η διοίκηση του Ταμείου Νομικών είδε με «κατανόηση», όπως συμπληρώνει ο ίδιος, το αίτημα του επιχειρηματία, του απάντησε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί θετικά γιατί δεσμεύεται από το νομικό καθεστώς.

Πράγματι, νόμος επιβάλλει στα Ταμεία να ζητούν ενοίκιο που δεν είναι χαμηλότερο από το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Παρά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Καλλίγερος για το θέμα αυτό και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Γ. Κουτρουμάνης), το αίτημα παραμένει στον «αέρα», ο επιχειρηματίας δηλώνει ότι τον Δεκέμβριο «το κλείνει» αναγκαστικά, ενώ οι 80 εργαζόμενοι στο «Εσπέρια Παλάς» δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει...

Μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος των αθηναϊκών ξενοδοχείων που προστίθενται στα κλειστά απομεινάρια των καταστημάτων γύρω από τις περιοχές της Ομόνοιας, του Μεταξουργείου, της πλατείας Βάθη, της πλατείας Συντάγματος κ.λπ.

Σε αυτά που δεν άντεξαν την κρίση είναι το 4άστερο «Ιλισσός» των Δ. και Λ. Σταματίου, στις αρχές της λεωφόρου Συγγρού με υπέροχη θέα την Ακρόπολη και 40 εργαζόμενους στο δυναμικό του, καθώς και το «City Plaza» (3 αστέρων) του Δ. Τσατσάνη, εμπορικό στέκι στην πλατεία Βικτωρίας.

Μόλις προχθές εξάλλου ανακοινώθηκε ότι κλείνει το ξενοδοχείο «Κάνιγγος 21», στην πλατεία Κάνιγγος, του επιχειρηματία Βασ. Σακελλάρη, δυναμικότητας 72 δωματίων, που απασχολούσε 30 εργαζόμενους, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο υψηλό ενοίκιο που είχε ορίσει το Ταμείο των Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Ιδια αιτία, δηλαδή υψηλό ενοίκιο, πρόβαλαν και οι ενοικιαστές του ξενοδοχείου «La Mirage», ακριβώς πάνω στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.

Πρόσφατα εξάλλου έβαλαν λουκέτο και τα μικρότερα εμπορικά ξενοδοχεία «Αθηναία» με 40 δωμάτια, κοντά στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και το «Αμαρυλλίς» (2 αστέρων) στην οδό Βερανζέρου... *

http://www.enet.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη