3 Νοε 2010

Συνέντευξη με τον υποψήφιο Δήμαρχο, Χρήστο Μάτη

Συναντήσαμε τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Χρήστο Μάτη, που υποστηρίζεται από τους Οικολόγους Πράσινους, το "διαπαραταξιακό" και πολλές κινήσεις πολιτών, στο γραφείο του. Ως έμπειρος δημοσιογράφος, ξέρει "να βγάζει θέματα" και η κουβέντα μαζί του είχε τεράστιο ενδιαφέρον. Ο Χρήστος Μάτης μίλησε στο taxalia για όλους και για όλα. Για τον Παπαγεωργόπουλο, για τον Μπουτάρη, για τη διαπλοκή, για τα μεγάλα έργα και το ρόλο της Δημαρχίας. Μας είπε ακόμη ποιές προτάσεις άλλων συνυποψηφίων θα μπορούσε να υιοθετήσει, αλλά και τι θα κάνει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Τέλος, δείτε τι απαντά στην ερώτησή μας, αν το τρίτο παιδί που περιμένει να φέρει η γλυκύτατη σύζυγός του, θα γεννηθεί με Δήμαρχο Γκιουλέκα ή Μπουτάρη.

Διαβάστε τη συνέντευξη: 

Τι μας μένει από την προεκλογική περίοδο;

Η απαξίωση που τα κόμματα επεφύλαξαν στους δικούς τους υποψηφίους, λέγοντας μας ότι δεν πρέπει να τους ψηφίσουμε επειδή έχουν καλές προτάσεις, αλλά για λόγους «ανωτέρας βίας». Για να γίνουν ή να μη γίνουν εκλογές. Η προσέγγιση θα είχε ενδιαφέρον, ας μας έλεγαν και ποιος θα φροντίζει τα πεζοδρόμια.

Δηλαδή το μνημόνιο δεν έχει σημασία;

Μα ακριβώς επειδή έχει σημασία το μνημόνιο, πρέπει να δούμε ποιος είναι έτοιμος να διαχειριστεί το δημόσιο χρήμα την εποχή της κρίσης. Μπορούμε να το αναθέσουμε σε αυτούς που σπατάλησαν ασύστολα;

Ας ψηφίσουμε τους άλλους «μικρούς» τότε…

Μα οι μικροί είναι που μας ζητάνε να τους ψηφίσουμε για άλλο λόγο, από αυτόν για τον οποίο εκλέγουμε δημάρχους. Να ψηφίσουμε τους υποψηφίους τους, για να καταδικάσουμε το μνημόνιο. Το πρόβλημα παραμένει, ποιος και πως θα φτιάχνει τα πλακάκια, που απαξιώνει προκλητικά ο κ.Τσίπρας.

Τελικά ποιος θα τα φτιάχνει;

Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή που θα εκλεγεί, γιατί τα πεζοδρόμια για αυτούς πρέπει να είναι προτεραιότητα. Και πρέπει να ξέρουμε πως θα διαχειριστούν την προτεραιότητα αυτή.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των παρατάξεων;

Προφανώς. Με άλλες αρχές διαχειρίστηκε ο κ.Παπαγεωργόπουλος τα πεζοδρόμια, τα οποία γέμισε με τραπεζοκαθίσματα κάνοντας την πόλη αδιάβατη, με άλλους θα τα διαχειριστούμε εμείς, που λέμε ότι τα πεζοδρόμια είναι για τους ανθρώπους και όχι πρόσχημα για να γίνονται καφέ. Με άλλες αρχές θα διαχειριστεί ο κ.Μπουτάρης την ηχορύπανση, καθώς τάχθηκε υπέρ της παράτασης του ωραρίου μουσικής και μετά τις 12, και με άλλες εμείς που λέμε, stop στην ηχορύπανση.

Η αποκομιδή των σκουπιδιών όμως δεν έχει διαφορές…

Κάνετε λάθος! Η αποκομιδή είναι αδύνατο να προλάβει την παραγωγή, όπως προσπάθησε, ανεπιτυχώς, ο κ.Παπαγεωργόπουλος επιβαρύνοντας την πόλη με άσκοπες μετακινήσεις απορριμματοφόρων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι σήμερα με τον «καινούργιο», άφθαρτο, κ.Γιουλέκα. Πόσο θα το συνεχίσουμε αυτό το άχρηστο κυνήγι σκουπιδιών; Αν δε μειώσουμε την παραγωγή, αν δεν κάνουμε επανάχρηση υλικών και δεν ενισχύσουμε την ανακύκλωση, που σήμερα είναι στο 1%, λύση δεν πρόκειται να υπάρξει, δέκα φορές την ημέρα να κινούνται τα απορριμματοφόρα.

Από αυτό επιβαρύνεται το κυκλοφοριακό;

Και από αυτό και από άλλες άσκοπες μετακινήσεις που εμείς κάνουμε. Χωρίς λιγότερο αυτοκίνητο, λύση στο κυκλοφοριακό δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ναι, αλλά δεν έχουμε μέσα μεταφοράς…

Αν περιμένουμε να αποκτήσουμε πρώτα μέσα μεταφοράς και μετά να αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε, δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ. Αν περιμένουμε πρώτα να φτιάξουμε περιφερειακά πάρκινγκ και μετά να στραφούμε στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Αυτά πρέπει να γίνουν τώρα.

Όπως έχει χειροτερέψει και στο πράσινο που δεν έχουμε…

Θα σας θυμίσω ότι ήταν η παρέμβαση του δικού μας χώρου, που διαφύλαξε το Σέιχ Σου. Ήταν οι παρεμβάσεις των πολιτών, που διεκδίκησαν το Αλλατίνη, όταν ο κ.Παπαγεωργοπουλος και ο κ.Μπουτάρης τάσσονταν υπέρ των ιδιοκτητών. Να σας θυμίσω ότι ο κ.Μπουτάρης έχει εκπρόσωπο τους στο ψηφοδέλτιο του. Αν θέλουμε περισσότερους ελεύθερους χώρους στην πόλη, ας προσέξουμε ποιον ψηφίζουμε. Τα συμφέροντα, για παράδειγμα, αυτών που θέλουν να εκμεταλλευθούν το χώρο της ΔΕΘ, όταν γίνει η μετεγκατάσταση, δεν είναι κρυμμένα κάτω από άσχημα πρόσωπα. Είναι άνθρωποι της ‘’διπλανής’’ εταιρείας, που συμμετέχουν και προσπαθούν να επηρεάσουν συνδυασμούς.

Αυτό είναι που λέτε διαπλοκή;

Ναι, αυτό είναι! Και όποιος δεν το έχει δει στο Αλλατίνη, δεν το έχει δει στην υποθαλάσσια, ή δεν το αντιμετωπίζει ως ενδεχόμενο στη ΔΕΘ, ξεκινάει από λάθος βάση. Και όπως ξέρετε εγώ ονόματα είπα.

Γίνονται μεγάλα έργα χωρίς διαπλοκή;

Εγώ δε βλέπω να γίνονται ούτε με διαπλοκή, ούτε χωρίς διαπλοκή. Τα μεγάλα έργα ήταν «το όραμα Κούβελα» για την πόλη. Το διαχειρίστηκε με σαφώς πολιτικό στόχο, η ΝΔ τη δεκαετία του 1990, το τοπικό ΠΑΣΟΚ υποτάχθηκε και δεν είπε την αλήθεια, γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, και έτσι φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο. Το μετρό έχει βαλτώσει, η υποθαλάσσια απέτυχε και την πληρώσαμε και 70 εκ. ευρώ, δηλαδή, με έναν πρόχειρο υπολογισμό 6,5 ευρώ ο κάθε έλληνας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Να μη γίνονταν;

Μήπως έγιναν και δεν το καταλάβαμε; Έγινε η υποθαλάσσια που ο κ.Σουφλιάς ήθελε να κάνει, διαβεβαιώνοντας μας για την επιτυχία του έργου; Όταν ο κ.Γκιουλέκας την ψήφιζε, δεν ήξερε τι ψηφίζει; Τώρα που έμαθε, δεν έχει τίποτε να μας πει;

Ναι, αλλά το μετρό προχωράει…

Ναι, προχωράει ο χρόνος αποπεράτωσης του από το 2012 στο 2015, ενώ έχει οδηγήσει δεκάδες επαγγελματίες στην καταστροφή. Από το όραμα Κούβελα, έχει μείνει μονάχα η τρύπα. Και ήταν μια τρύπα στο νερό, που υπονόμευσε το παρόν της πόλης. Ο Κώστας Γκιουλέκας δούλευε στο TV 100, που θα χρηματοδοτούσε το έργο. Τώρα το TV100 δε μπορεί να χρηματοδοτήσει ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα το δικό του. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, γνώριζε και δεν είπε την αλήθεια, γιατί δεν τον ενδιέφερε η πόλη, αλλά μονάχα η εξουσία.

Μιλώντας για συμφέροντα και διαπλοκή, είναι πιο εύκολη η σύγκρουση με τα λεγόμενα ‘’μεγαλοσυμφέροντα’’, ή με τα μικροσυμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες, που είναι μέρος της καθημερινότητάς μας;

Με όλα τα συμφέροντα η σύγκρουση είναι δύσκολη. Γιατί όλα τα συμφέροντα έχουν ερείσματα στην κοινωνία, στα κόμματα και τους συνδυασμούς. Προσπαθούν να έχουν πρόσβαση, για να μπορούν να επηρεάζουν τις αποφάσεις τους την άλλη μέρα. Τα μεγάλα συμφέροντα έχουν την πίεση των ΜΜΕ, τα μικρά την πίεση των ψήφων. Όπως μου έλεγε ένας φίλος που είναι σε άλλο συνδυασμό: «Μου είπαν να πάω να βρω τον τάδε, που ελέγχει πολλές ψήφους. Αν πάω και βγω θα είμαι υποχείριο του, αν δεν πάω δεν θα βγω». Έχει άδικο. Μπορούμε να διοικήσουμε με διαφάνεια και νομιμότητα.


Πιο απλά, στόχος μίας δημοτικής αρχής μπορεί να είναι ο μεγαλοεργολάβος, που έχοντας πολιτικά ερείσματα διεκδικεί και παίρνει έργα στην πόλη, ή το καφέ- εστιατόριο της γειτονιάς, που διασφαλίζει στον πελάτη του ότι μπορεί να διπλοπαρκάρει το αυτοκίνητό του μπροστά στο μαγαζί, χωρίς πρόβλημα;

Ο βαθμός των συμφερόντων καθορίζει και το ύψος της διαφθοράς. Δε χρειάζεται παρά μία συζήτηση με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης. Νομίζετε ότι αυτοί δε θέλουν κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων τους; Θέλουν, γιατί αλλιώς ο ανταγωνισμός, είναι θανάσιμος.

Ποιες προτάσεις από τα προγράμματα των συνυποψήφιων σας θα υιοθετούσατε;

Πολλές αλλά προσέξτε για παράδειγμα την πρόταση του Κώστα Γκιουλέκα για νυχτερινούς παιδικούς σταθμούς. Εξαιρετική ιδέα. Αν ξέραμε και πόσους αφορά, θα ήταν καλύτερα. Ο Γιαννης Μπουτάρης είπε ότι θα καταργήσει τα πανηγύρια, στα οποία συμπεριέλαβε και τα Δημήτρια. Αλλά στο συνδυασμό του έχει εκπρόσωπο των φίλων των Δημητρίων. Θέλω απλά να πω, ότι οι προτάσεις μου θυμίζουν brainstorming, στο οποίο ο καθένας λέει και μία ιδέα παραπάνω. Πολλά ακούγονται ρηξικέλευθα, αλλά απλώς χαϊδεύουν τα αυτιά.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την κοινωνική πολιτική, στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν σήμερα πολλοί δημότες της Θεσσαλονίκης;

Να προσφέρει ο δήμος καλές υπηρεσίες στους δημότες. Γιατί αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική. Για παράδειγμα, αν έχει καλούς παιδικούς σταθμούς και φροντίζει καλά τη συντήρηση των σχολείων, τα παιδιά θα αρρωσταίνουν πιο δύσκολα και δε θα χρειάζεται οι γονείς να παίρνουν άδεια για να τα συντροφεύουν, επειδή δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Άκουσα την πρόταση τα ΑΜΕΑ να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη. Σωστή προσέγγιση. Αλλά αυτό δεν είναι κοινωνική πολιτική. Φιλανθρωπία είναι. Κοινωνική πολιτική είναι να φροντίζεις τα ΑΜΕΑ να κυκλοφορούν ισότιμα στην πόλη. Ναι, αλλά όλες οι ράμπες είναι κατειλημμένες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οπότε το ερώτημα είναι «γιατί τα ΑΜΕΑ να πληρώνουν δημοτικά τέλη, αφού δεν απολαμβάνουν των υπηρεσιών για τις οποίες πληρώνουν αυτά τα τέλη;».

Η Θεσσαλονίκη είναι μία συντηρητική πόλη;

Δεν ξέρω τι θα πει συντηρητική πόλη, όπως δεν ξέρω και τι θα πει προοδευτική πόλη. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, όπως όλες οι άλλες, με ανθρώπους που αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο. Το 1986, η συντηρητική παράταξη προσέφερε στην πόλη ένα ελκυστικό πλην μεγαλοϊδεατικό όραμα. Με μετρό, μεγάλες αρτηρίες και άλλα παρόμοια. Το όραμα, όπως βλέπετε κατέρρευσε. Γιατί δεν ήταν εφικτό, ήταν ψηφοθηρικό. Παρέπεμπε τη βελτίωση της ζωής μας σε μία άλλη ζωή. Στη βασιλεία των μεγάλων έργων. Ε, αυτό έκανε αυτή τη ζωή μας στην πόλη αβίωτη. Ας μιλήσουμε ειλικρινά και ας κάνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Και η διοίκηση που θα αποδείξει ότι δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό της και οι πολίτες, που θα αποδεχτούν κανόνες στη συμβίωση τους.

Στην περίπτωση που στο δεύτερο γύρο κληθείτε να επιλέξετε ανάμεσα στον κ.Μπουτάρη και τον κ.Γκιουλέκα έχετε δηλώσει πως θα χρειαστεί να σας πείσουν, όπως και όλους τους ψηφοφόρους.

Το θέμα δεν είναι ο δεύτερος γύρος, αλλά ο πρώτος και η όσο γίνεται μεγαλύτερη αποδοχή των προτάσεων μας από τους πολίτες.

Με βάζετε στον πειρασμό να σκέφτομαι ΠΑΣΟΚικα πάντως. Διότι το ΠΑΣΟΚ δύο φορές εκτίμησε τον υποψήφιο που δεν πήρε θέση υπέρ του δικού του υποψηφίου στον πρώτο γύρο. Και το 1998 με το Σπύρο Βούγια που το 2002 έγινε ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος και το 2006 με το Γιάννη Μπουτάρη, που είναι ο τωρινός επίσημος υποψήφιος. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι η προσωπική ιδιοτέλεια δεν κυριαρχεί στην σκέψη μου. Αν δεν είμαστε στο δεύτερο γύρο, θα ψηφίσουμε εκείνον που θα καταφέρει να μας πείσει. Με τις ιδέες και τις απόψεις του. Δημόσια. Εγώ συμφωνίες κάτω από τα τραπέζι ούτε έκανα ποτέ, ούτε θα κάνω.

Δηλαδή το τρίτο παιδί που περιμένετε στις αρχές του χρόνου θα γεννηθεί με δήμαρχο Μπουτάρη ή δήμαρχο Γκιουλέκα;

Πάντως, αν γεννηθεί με δήμαρχο εμένα, δεν θα το θεωρήσω πορφυρογέννητο. Και όπως γνωρίζετε στα δημοκρατικά καθεστώτα, η διαδοχή δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη