29 Νοε 2010

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες η Εθνική Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία με θέμα συζήτησης τις απαιτούμενες αλλαγές στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησης η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου που συμμετέχει στην Επιτροπή με την ιδιότητα της Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Συγχαίρω την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Δια βίου Μάθησης για τον συστηματικό τρόπο που ανοίγει όλα τα μεγάλα θέματα και τον σεβασμό που επιδεικνύει, στη Βουλή, στα κόμματα, στην πανεπιστημιακή κοινότητα και τους παραγωγικούς φορείς. Παρακολουθώντας τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια από το 1982, πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα να προχωρήσουμε σε έναν ειλικρινή απολογισμό. Να εντοπίσουμε τι κερδίσαμε, που πετύχαμε και που αποτύχαμε, σε τι μας προσπέρασε η πραγματικότητα, ποιες ευκαιρίες χάσαμε. Να προχωρήσουμε σε μια ποιοτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτίμηση του χαρακτήρα της ελληνικής Παιδείας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε Πανεπιστημίου, η διακριτή του ταυτότητα. Μια αποτίμηση που θα πρέπει να αποτελέσει και τη βάση του διαλόγου μας».



Αναφερόμενη στους στόχους για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος επισήμανε την ανάγκη για ποιότητα στη γνώση και στο περιβάλλον διδασκαλίας, διαφάνεια στη λειτουργία, σύνδεση με την οικονομία και ουσιαστική συμμετοχή στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης τονίζοντας ότι: «για την Ελλάδα είναι σημαντικό να κάνουμε την Παιδεία εθνικό αναπτυξιακό στόχο, όχι μόνο με την έννοια της «επένδυσης στην γνώση» αλλά με συνείδηση της ταυτότητας που έχουμε διαχρονικά ως χώρα, ως Κέντρο της Γνώσης και του Πολιτισμού ». Αναφερόμενη στα όσα γράφονται εσχάτως για την ποιότητα των ελληνικών πανεπιστημίων τόνισε ότι: « η δαιμονοποίηση δεν βοηθά κανέναν. Ούτε το ανάθεμα στους φοιτητές, ούτε η ταύτιση των Πανεπιστημίων με κέντρα ανομίας. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει ισχυρή παράδοση και σημαντικές επιτυχίες».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη