Ακούμε παντού γύρω μας τη λέξη «πολιτισμός». Μιλάμε για πολιτικό πολιτισμό, για περιβαλλοντικό, επιστημονικό, ψηφιακό και διαφόρων ειδών πολιτισμό, χωρίς όμως ποτέ να ορίζουμε επαρκώς αυτόν τον όρο. Τι είναι λοιπόν ο πολιτισμός;
Πιστεύουμε ότι πολιτισμός είναι το πολυσύνθετο σύνολο των αξιών, των παραδόσεων (ηθών και εθίμων) και των νόμων, όπως επίσης των
πνευματικών, επιστημονικών και καλλιτεχνικών επιτευγμάτων ενός λαού. Αν και αυτό ορίζεται κατά κανόνα σε συλλογικό επίπεδο, βιώνεται και εκφράζεται καθημερινά από καθέναν πολίτη ξεχωριστά. Ο πολιτισμός ζει μέσα μας και διαρκώς εξωτερικεύεται ως λόγος και πράξη, αγγίζοντας τους συνανθρώπους μας. Όταν γίνει έμπρακτα τρόπος ζωής, τότε θα μπορούμε πλέον να μιλούμε για τον πολιτισμό της καθημερινότητας.Η Θεσσαλονίκη-Μητρόπολη των Βαλκανίων οφείλει να παράγει πολιτισμό υψηλού επιπέδου.
Τις τελευταίες δεκαετίες ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Αποτελεί πια κοινή παραδοχή, όμως, ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα κρύβει μια βαθύτερη κρίση αξιών και εντέλει πολιτισμού.
Πολλοί παρομοιάζουν τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε με ένα μακρύ τούνελ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι χρειάζεται να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να βγούμε από αυτό. Και τα μοναδικά εφόδια που έχουμε είναι το πνεύμα και η ψυχή. Τα φώτα του πνεύματος μπορούν να μας δείξουν το δρόμο και το σθένος της ψυχής θα μας βοηθήσει ν’ αντέξουμε την πορεία.
Υπάρχει τρόπος να ανακάμψουμε, να κάνουμε την υπέρβαση και να βγούμε από το τούνελ της κρίσης νικητές. Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούμε να αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας με αποκλειστικά ιδιοτελή κριτήρια· έφτασε η στιγμή να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, παραμερίζοντας την αδιέξοδη στάση που κρατούσαμε απέναντι στην πραγματικότητα.
Πρέπει ο πολιτισμός να γίνει και πάλι το πρωτογενές κεφάλαιο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που οι περίτρανοι Έλληνες «πρέσβεις» του πολιτισμού σάρωναν τα βραβεία Νόμπελ και Λένιν. Και τώρα, όπως ακούστηκε πρόσφατα στην τηλεόραση από έναν Έλληνα θυμόσοφο, «εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε Έλληνες, καταντήσαμε Έλληνες» – γίναμε, δηλαδή, ως νεοέλληνες πρότυπα προς αποφυγήν γιατί επιτρέψαμε να αλλοιωθεί η πολιτιστική μας ταυτότητα.
Ο πολιτισμός επομένως δεν είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό των προγόνων μας. Είναι το σήμερα, είναι αυτή η στιγμή στην οποία αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη για το μέλλον – τόσο το δικό μας αλλά και όλων των συμπολιτών μας. Προτάσσοντας τη γνώση και την αναζήτηση, την έμπνευση και τη δημιουργία. Ενθαρρύνοντας τη συνεργασία, την έκφραση και την επικοινωνία (σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο). Αξιοποιώντας το πολύτιμο δυναμικό μας και αντλώντας από τα αποθέματα του λαού μας θωρακίζουμε το σήμερα, χτίζουμε γερά θεμέλια για το αύριο και διατρανώνουμε τις παγκόσμιες πολιτιστικές αξίες.
Αυτή είναι η δική μας πολιτιστική πρόταση στο αρνητικό κλίμα της εποχής. Αυτό είναι το όραμα και η δέσμευσή μας για να ξανακάνουμε τον πολιτισμό θεμελιώδες κεφάλαιο της κοινωνίας μας. Εδώ, στην πόλη μας – εδώ, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Ε Διαμέρισμα με τον Κώστα Γκιουλέκα