1 Νοε 2010

Πώς ερμηνεύουν οι αναλυτές την αύξηση των spread και τη σύνοδο κορυφής

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Η αβεβαιότητα, την οποία επανέφερε στη χώρα μας η λέξη «εκλογές» και το γεγονός ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους σε όλη την Ευρωζώνη, είναι οι βασικοί λόγοι που τα spread των ελληνικών ομολόγων άρχισαν να κινούνται ξανά ανοδικά. Αυτό δηλώνουν αποκλειστικά στο Capital.gr κορυφαίοι αναλυτές ξένων τραπεζικών κολοσσών.

"Παραμένουν οι κίνδυνοι για ευρωζώνη και Ελλάδα"
Alastair Newton - Επικεφαλής πολιτικός αναλυτής Nomura International

«Δεν έγινε ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη θα οδηγηθεί στην κατεύθυνση να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επανάληψης μιας μεγαλύτερης κρίσης χρέους. Αυτό αποτυπώνεται στη νευρικότητα της αγοράς αυτή τη στιγμή, με τα spread των ομολόγων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να αρχίζουν να διευρύνονται ξανά. Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να δούμε άλλη μία κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί κίνδυνοι, παρά την πολύ καλή πρόοδο, που χώρες –κυρίως η Ελλάδα– έχουν κάνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τεστ για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου και ελπίζω ότι τα αποτελέσματα αυτών δεν θα οδηγήσουν τον κ. Παπανδρέου να προκηρύξει εθνικές εκλογές, γιατί αυτό θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις αγορές.»


"Γιατί διευρύνθηκαν ξανά τα spread"
Γιάννης Σώκος - Αναλυτής αγοράς ομολόγων BNP Paribas

«Ήταν η πρώτη φορά, που ακούστηκε από επίσημα χείλη (του κ. Παπακωνσταντίνου) ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 15% για το 2009, δεύτερον τα σχόλια του επικεφαλής της Pimco που συνήθως είναι αρνητικά για την Ελλάδα και πάντα επηρεάζουν τις αγορές παγκοσμίως, αλλά και η χρήση της λέξης “εκλογές” που αναμεταδόθηκε στο εξωτερικό και δημιούργησε ανησυχίες. Μπορεί μεν η χρήση της λέξης να είχε διαφορετικό σκοπό και να συνδυάζεται με επίδειξη πολιτικής δύναμης στην παρούσα φάση, αλλά δεν εκλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο από κάποιον ξένο επενδυτή που δεν παρακολουθεί την ελληνική πολιτική σκηνή. Μοιραία ερμηνεύεται ως ένδειξη πολιτικής αβεβαιότητας και αυτό δεν βοηθά την προσπάθεια που γίνεται για αποκλιμάκωση στα spread.

Τέλος, το κακό timing, δεδομένου ότι οι τελευταίοι μήνες του χρόνου δεν ευνοούν τα risky assets με πολλούς επενδυτές να προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους κλείνοντας θέσεις σε ομόλογα με μεγάλο ρίσκο. Το γεγονός ότι σχεδόν όλη η μείωση που επιτεύχθηκε σταδιακά τον τελευταίο μήνα αντιστρέφεται σε 2-3 μέρες δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η αγορά σε αυτό το σημείο και ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την μείωση στα spread με την αλλαγή στην αντίληψη περί ρίσκου. Μοναδικός στόχος πρέπει να παραμείνει η εκπλήρωση των στόχων για την μείωση του ελλείμματος το 2010 και στη συνέχεια του 2011 και μόνο έτσι η Ελλάδα θα αποκτήσει διαπραγματευτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις όσον αφορά την αποπληρωμή των δανείων προς ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση.»

nectarios.notis@capital.gr
www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη