25 Νοε 2010

Κρίτων Αρσένης vs Porsche

Κρίτων Αρσένης: Το Κοινοβούλιο θα μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν δε σταματήσουν πρακτικές αδιαφάνειας

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Φαινόμενα επιλεκτικής μεταχείρισης εταιριών και αδιαφάνειας στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τιμωρούνται με δέσμευση μέρους του προϋπολογισμού της, τόνισε στον Επίτροπο Διοργανικών Σχέσεων και Διοίκησης, Maroš Šefčovic, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση, στην ολομέλεια του ...
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της έκθεσης της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλας Παλιαδέλη, για τη μη δημοσιοποίηση από την πλευρά της Επιτροπής όλων των εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση της Porche και την παρακώλυση του έργου του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή. Η έκθεση της κ. Παλιαδέλη υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μεγάλη πλειοψηφία.

Η υπόθεση Porche αφορά την απόκρυψη του περιεχομένου τριών επιστολών που αντάλλαξε ο τότε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν με την αυτοκινητοβιομηχανία Porsche. Οι επιστολές αφορούσαν τη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη μείωση των ρύπων από επιβατικά αυτοκίνητα. Η Επιτροπή αρνήθηκε επί δεκαπέντε μήνες, ακόμη και μετά τις συστάσεις του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, να γνωστοποιήσει τις επίμαχες επιστολές, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποκαλύψει το σύνολο του περιεχομένου τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κρίτωνα Αρσένη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου:

«Είναι συγκλονιστικό τo ζήτημα της μη αποκάλυψης του πλήρους περιεχομένου της αλληλογραφίας της Επιτροπής με την αυτοκινητοβιομηχανία PORSCHE, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της Οδηγίας για τις εκπομπές των αυτοκινήτων. Πραγματικά τίθενται θέματα για την αντικειμενικότητα των νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής και την ανεξαρτησία της από βιομηχανικά συμφέροντα. Πολύ ορθώς η έκθεση προτείνει, εφόσον συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές από την Επιτροπή, να δεσμευτεί τμήμα του προϋπολογισμού της χρηματοδότησης της Επιτροπής, και αυτό θέλω κύριε Επίτροπε να το γνωρίζετε, θα το κάνουμε στο Κοινοβούλιο αν δεν αλλάξουν αυτές οι πρακτικές».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη