Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ υποστήριξε σήμερα Τρίτη σε συνέντευξή του στο BBC, ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται στη Σουηδία ήταν μία «πολύ επιτυχημένη δυσφήμιση» και ότι αν εκδοθεί από τη Βρετανία στη Σουηδία, δεν θα έχει μία «δίκαιη δικαστική αντιμετώπιση». Όσον αφορά στην υπόθεση των δύο γυναικών που διατύπωσαν
κατηγορίες εις βάρος του, αρνείται τις κατηγορίες αυτές και θεωρεί ότι πρόκειται για πολιτική υποκίνηση. Σημειώνει δε, ότι ίσως ήταν και εκείνες “ενδεχομένως θύματα” στο πλαίσιο σπίλωσης του ίδιου και του WikiLeaks.Ο 39χρονος Ασάνζ μίλησε σε δημοσιογράφο του BBC από την κατοικία στην Ανατολική Αγγλία όπου ουσιαστικά βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσής του. Όπως είπε νιώθει “αποδυναμωμένος” εξαιτίας της ηλεκτρονικής ταυτότητας που πρέπει να φέρει πάνω του, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους. Ο Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους από βρετανικό δικαστήριο και πρέπει καθημερινά να εμφανίζεται στην αστυνομία. “Δεν χρειάζεται να επιστρέψω στη Σουηδία. Ο νόμος προβλέπει ότι… έχω συγκεκριμένα δικαιώματα, σύμφωνα με τα οποία δεν χρειάζεται να μιλάω άσκοπα σε εισαγγελείς ανά τον κόσμο που απλώς θέλουν να κάνουν κουβεντούλα και δεν το κάνουν με κάποιον άλλον επίσημο τρόπο”.
Οι σουηδικές αρχές έχουν ζητήσει, στο πλαίσιο του αιτήματος έκδοσής του, τόσο ο Ασάνζ όσο και ο Σουηδός δικηγόρος του να μην κάνουν δηλώσεις για την υπόθεση, είπε ο ιδρυτής του WikiLeaks. “Αυτό που απαιτείται είναι να οδηγηθώ δια της βίας στη Σουηδία και όταν βρεθώ εκεί να κρατηθώ στην απομόνωση: αυτές δεν είναι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να υπάρξει μία δίκαιη δίκη“, διευκρίνισε ο Ασάνζ.
Ο Ασάνζ θεωρεί ότι οι δύο γυναίκες που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση, ίσως πήγαν στην αστυνομία μάλλον ζητώντας συμβουλή παρά για να κάνουν καταγγελία. Όπως είπε, “μία εκδοχή” αυτού που συνέβη στη Σουηδία είναι ότι, αφού ανακάλυψαν ότι είχαν ερωτική επαφή μαζί του, οι δύο γυναίκες “εκνευρίστηκαν” σκεπτόμενες την πιθανότητα να έχουν μολυνθεί με κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Συμβουλεύτηκαν την αστυνομία “και στη συνέχεια η αστυνομία επενέβη και εξαπάτησε τις γυναίκες”, ισχυρίστηκε ο Ασάνζ.
Αλλά είπε επίσης ότι υπάρχουν “κι άλλοι άνθρωποι που περιγράφουν” ότι οι γυναίκες σκοπίμως χρησιμοποίησαν ένα “παραθυράκι” του σουηδικού νόμου, σύμφωνα με το οποίο αν συμβουλεύονταν την αστυνομία δεν θα διώκονταν με την κατηγορία της ψευδούς καταγγελίας. Το ίδιο “παραθυράκι” ισχύει και στην περίπτωση που συμβουλεύονταν την αστυνομία για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, είπε ο Ασάνζ.
Πρόσθεσε ότι μετά από την “επιτυχημένη δυσφήμιση” θα υπάρξει μία “ανοσοποίηση” όταν οι άνθρωποι “θ’αρχίσουν να συνειδητοποιούν τι πραγματικά συμβαίνει”.
Ο Ασάνζ επιμένει ότι στόχος του WikiLeaksείναι “να υποστηρίξει τη δικαιοσύνη μέσω της διαφάνειας. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν – και ζούμε μόνο μια φορά. Κάθε άνθρωπος που έχει μια δεξιότητα σε κάτι, αν πρόκειται για άτομο με καλό χαρακτήρα, έχει το καθήκον να δοκιμάζει να λύνει τα προβλήματα στο περιβάλλον στο οποίο ζει. Το WikiLeaksέχει ήδη κάνει πολύ καλό. Η βαθμιαία αποκάλυψη της διαδικασίας πολιτικών αλλαγών είναι κάτι που δεν μπορεί να φανεί άμεσα, όμως ήδη βλέπουμε ότι επηρεάσαμε κυβερνήσεις και σίγουρα συμβάλαμε στην αλλαγή πολλών πολιτικών προσώπων μέσα σε κυβερνήσεις. Προκαλέσαμε νέες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Προκαλέσαμε αστυνομικές έρευνες για κατηγορίες που αποκαλύψαμε”.