21 Δεκ 2010

Σαμαράς: Η δυσαρέσκεια θα φέρει τις πρόωρες

Βλέπει εκλογές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ο Αντώνης Σαμαράς, κάτω από την πίεση των εντεινόμενων αδιεξόδων του Μνημονίου που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Χαμόγελα στον Πειραιά
Μίλησε για «ραγδαίες εξελίξεις» στους υποψηφίους της Ν.Δ. που απέτυχαν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, σε συνάντηση που είχε μαζί τους λίγες ώρες πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, σε ένα τέτοιο σενάριο τοποθετεί τις πρόωρες εκλογές πριν από τις 4 Απριλίου που συμπληρώνεται το 18μηνο από τις προηγούμενες, γιατί μέχρι τότε ισχύει η λίστα στην εκλογή βουλευτών.

Τρία είναι τα πολιτικά του επιχειρήματα:

1Εκτιμά ότι η κυβέρνηση πολύ γρήγορα θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης διότι, αν και είναι ο σκληρότερος από όλους τους προηγούμενους, θα πέσει έξω, οπότε θα ανοίξει ο δρόμος και για νέα μέτρα που δεν θα αντέξει η κοινωνία. «Το 2011 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, η τέταρτη δόση του δανείου τον Μάρτιο δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί χωρίς νέες αντιρρήσεις από την Ε.Ε. και ο Παπανδρέου θα βρεθεί με χειροβομβίδες στα χέρια του, τις οποίες θα ήθελε να μοιραστεί με άλλους», τόνισε συνεργάτης του Α. Σαμαρά.

2Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι μείον τέσσερις βουλευτές μέχρι τώρα, μετά τις διαγραφές των Δημαρά, Σακοράφα, Οικονόμου και Παπαχρήστου. Συνεχίζει να έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (156), αλλά η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη. Οι πρόωρες εκλογές πριν από τη συμπλήρωση του 18μηνου από τις προηγούμενες εκλογές στις 4 Απριλίου 2011, «δίνουν τη δυνατότητα στον Παπανδρέου να φτιάξει λίστα δικής του επιλογής προωθώντας σε εκλόγιμες θέσεις τους εκλεκτούς του», λέει άλλος αναλυτής.

3Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε καθοδική πορεία, αλλά συνεχίζουν να προηγούνται του Α. Σαμαρά και της Ν.Δ. Αυτό, όμως, δεν θα συνεχιστεί για πολύ καθώς το 2011 η λαϊκή δυσαρέσκεια θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης. «Ο πρωθυπουργός θα ρισκάρει να πάει σε εκλογές συρόμενος από τις εξελίξεις ή θα το κάνει πολύ νωρίτερα πριν η φθορά αρχίσει να γίνεται μη αναστρέψιμη;», αναρωτιούνται.

Ο Α. Σαμαράς δέχτηκε και κριτική από τους αποτυχόντες δημάρχους. Κάποιοι άφησαν να εννοηθεί ότι άνοιξε το δρόμο για το κόμμα της Μπακογιάννη με τις διαγραφές που έκανε. Απάντησε ότι «η Ν.Δ. δέχεται πόλεμο», αλλά σύντομα «θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό» και θα αποδειχθεί «η κυρίαρχη δύναμη της Κεντροδεξιάς», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι από τους αποτυχόντες να δοκιμάσουν τις τύχες τους στις εθνικές εκλογές.

«Παρών» έδωσε χθες και στην ορκωμοσία του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου. «Θέλω να γνωρίζουν οι πάντες ότι η Ν.Δ. θα κάνει το παν προκειμένου να βοηθήσει το έργο για τον Πειραιά, το οποίο είναι υπερκομματικό», τόνισε.

korai@enet.gr
http://www.enet.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη