14 Δεκ 2010

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

Σε ηλικία 69 ετών «έφυγε» ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, γνωστός από την εμπλοκή του στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο και την συμφωνία του Ντέιτον το 1995.

Ο βετεράνος διπλωμάτης νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και είχε υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις για ρήξη αορτής.

«Η Αμερική έχασε έναν από τους πιο δεινούς υποστηρικτές της και έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες της», ανέφερε ανακοίνωση της Χίλαρι Κλίντον που επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χολμπουργκ.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στη Γερμανία , ενώ δύο φορές ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τη θλίψη του εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για το θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτηρίζοντάς τον ως αληθινό γίγαντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Ο διπλωμάτης θα αφήσει την ανάμνηση της ακούραστης διπλωματίας του, της αγάπης του για την πατρίδα και των προσπαθειών του για την επίτευξη ειρήνης, οι οποίες έκαναν την Αμερική ισχυρότερη, ασφαλέστερη και πιο σεβαστή», αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη μακρά σταδιοδρομία του ειδικού του απεσταλμένου, δίνοντας έμφαση στις συμφωνίες του Ντέιτον που έθεσαν τέρμα στον πόλεμο της Βοσνίας το 1995.

«Οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς όπως και ο κόσμος είναι πιο ασφαλής λόγω της πατριωτικής υπηρεσίας μισού αιώνα που προσέφερε ο πρεσβευτής Χόλμπρουκ», επισημαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:«Απόψε η Αμερική έχασε έναν από τους πιο δεινούς υποστηρικτές της και έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες της. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπηρέτησε τη χώρα που αγαπούσε επί σχεδόν μισό αιώνα».

http://www.madata.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη