24 Δεκ 2010

Ο ΔΗΜΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ….. «ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ»

του Βαγγέλη Δημητρίου

Είναι αλήθεια ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ήθελε λίφτινγκ. Είναι αλήθεια ότι χρειαζόταν ένας «Καλλικράτης» που θα μπορούσε να γίνει με λιγότερα προβλήματα, όπου βασικό ρόλο θα παίξουν οι νέοι Δήμαρχοι – Περιφερειάρχες.

Αν ο Δήμαρχος θεωρήσει ότι ο Δήμος είναι «δικός του» επειδή τον επέλεξαν οι πολίτες και έτσι μπορεί να κάνει ότι θέλει , θα έχει κάνει μεγάλο λάθος. Επειδή η νοοτροπία αυτή επικράτησε σε..
 πολλές μέχρι τώρα περιπτώσεις, οι δήμοι δεν είχαν την μέγιστη απόδοση (δεν αναφέρομαι στην οικονομική διαχείριση) . Λίγοι Δήμαρχοι χρησιμοποίησαν συλλογικές μεθόδους διοίκησης , επειδή πίστευαν ότι ο δήμος δεν είναι μόνο δικός τους. Οι υπόλοιποι νόμιζαν ότι γνώριζαν τα πάντα ,τα οικονομικά, τα καλλιτεχνικά , τα τεχνικά και γι’ αυτό έκαναν πολλά λάθη , που δεν τα πλήρωσαν ποτέ ! Ο Νόμος τους έδινε τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβούλους για να τους βοηθήσουν στο έργο τους , όπως Μηχανικούς , Οικονομολόγους , Αρχιτέκτονες κλπ. Αντί γι αυτούς προσλαμβάνανε συμβούλους συγγενείς τους χωρίς κανένα προσόν.

Οι παρεμβάσεις για Διευθυντές και Προϊσταμένους διέλυσαν τις υπηρεσίες, πέρα από τη διάλυση που προκαλούσε σε πολλές περιπτώσεις η συμπεριφορά των αιρετών (Αντιδημάρχων κλπ) με το σκεπτικό «τι με νοιάζει εμένα αφού σε ένα χρόνο θα φύγω» γι’ αυτό και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες.

Από εδώ και πέρα και με τους περιορισμούς του μνημονίου ( η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειαζόταν ανατροπές και χωρίς το μνημόνιο) η διοίκηση των Δήμων και Περιφερειών θα αλλάξει υποχρεωτικά .

Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι Δήμαρχοι - Περιφερειάρχες τόσο το καλύτερο για την τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες .

Δεν παραγνωρίζω ότι οι επόμενη τριετία θα είναι δύσκολη αλλά και κρίσιμη γιατί αν αποτύχει ο Καλλικράτης θα έχουν αποτύχει οι πολίτες και δεν θα γίνουμε ποτέ Ευρώπη.

Γι αυτό κ. Δήμαρχε - Περιφερειάρχη η ευθύνη σας είναι μεγάλη. Αν θεωρήσετε ότι ο Δήμος – Περιφέρεια είναι μόνο «δικός σας» , θα αποτύχετε και δεν πρέπει να γίνει αυτό στην πιο κρίσιμη για την χώρα μας περίοδο. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη