1 Δεκ 2010

Ψωμιάδης: "Μην κόβετε τα πολυτεκνικά επιδόματα και τις ισόβιες συντάξεις των πολυτέκνων"

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου έστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με την εξαγγελία επαναφοράς εισοδηματικού κριτηρίου για τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης τονίζει ότι «η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 300.000 οικογένειες να χάσουν από το νέο έτος τα επιδόματα και τις ισόβιες συντάξεις που λαμβάνουν, ενώ θα εντείνει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας». Επίσης, υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να πληρώσουν από το υστέρημά τους τη νύφη της κακοδιαχείρισης δεκαετιών στα δημοσιονομικά πράγματα», ζητώντας από τον Υπουργό «να μην προχωρήσει σε απόφαση περικοπών των πολυτεκνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια», αλλά «να προστατεύσει τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους συνεχίζοντας τη χορήγηση των ούτως ή άλλως πενιχρών επιδομάτων, αλλά και κάθε άλλου θεσμικού αιτήματος το κόστος του οποίου είναι οπωσδήποτε δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το κοινωνικό όφελος».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ την προαναγγελία επαναφοράς του εισοδηματικού κριτηρίου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος πολυτέκνων και του επιδόματος τρίτου παιδιού σε μητέρες με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα, καθώς και για την καταβολή της ισόβιας σύνταξης σε μητέρες με τέσσερα ή περισσότερα ενήλικα τέκνα άνω των 23 ετών.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο πλήττει βάναυσα τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τους προηγούμενους μήνες ότι δεν πρόκειται να πληγούν τα ούτως ή άλλως πενιχρά επιδόματα. Πολύ περισσότερο που και οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι έχουν υποστεί και αυτοί μείωση των εισοδημάτων τους λόγω των σκληρών κυβερνητικών μέτρων, αντιμετωπίζουν δε και αυτοί το φάσμα της ανεργίας και των δεινών που η οικονομική κρίση συνεπάγεται.

Η καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων θα ήταν θεμιτή με κάποια διαβάθμιση κι εφόσον η προνοιακή πολιτική της Πολιτείας προς τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους ήταν πλήρης και όχι αποσπασματική όπως είναι μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, είναι προφανές ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου που θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 300.000 οικογένειες να χάσουν από το νέο έτος τα επιδόματα και τις ισόβιες συντάξεις που λαμβάνουν, θα εντείνει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ούτως ή άλλως είναι ένα μέτρο που δεν αποτελεί καν συμβολή στη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας, την ώρα μάλιστα που η περιστολή της δημόσιας σπατάλης παραμένει ζητούμενο. Η άρση δε της καθολικής καταβολής επιδομάτων, συνιστά απαράδεκτη ανακολουθία από πλευράς Πολιτείας, που πλήττει καίρια τη σχέση εμπιστοσύνης έναντι των πολιτών.

Καλό είναι να μη λησμονούμε ότι αυτές οι οικογένειες με τα παιδιά τους, με τη νεολαία, στήριζαν και στηρίζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την προσπάθεια –που τώρα και εσείς επαγγέλεσθε- για ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να πληρώσουν από το υστέρημά τους τη νύφη της κακοδιαχείρισης δεκαετιών στα δημοσιονομικά πράγματα.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να μην προχωρήσετε σε απόφαση περικοπών των πολυτεκνικών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια, αντιθέτως δε στο περιβάλλον οικονομικής κρίσης που τελεί η χώρα να προστατεύσετε τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους συνεχίζοντας τη χορήγηση των ούτως ή άλλως πενιχρών επιδομάτων, αλλά και κάθε άλλου θεσμικού αιτήματος το κόστος του οποίου είναι οπωσδήποτε δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το κοινωνικό όφελος.



Με εκτίμηση,



Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη