31 Δεκ 2010

Και μέσα σε όλα έχουμε και... "έρευνες"

Πρώτη δύναμη παραμένει η αποχή-γύρισμα της πλάτης...

Στις 2 μονάδες η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ...

Η οικονομική κρίση και οι πολλές αβεβαιότητες που μεταφέρει φαίνεται να επιδρούν καθοριστικά στην ελληνική κοινωνία μεταβάλλοντας ιδέες και συμπεριφορές, καθώς οι σταθερές κάμπτονται, οι απειλές πολλαπλασιάζονται και η ζωή των ανθρώπων μεταβάλλεται.

Όπως προκύπτει από την πρωτοχρονιάτικη έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», στο κλείσιμο του 2010 και στην αυγή του 2011 ο ελληνικός λαός κυριαρχείται από αισθήματα φόβου, ανασφάλειας, αμφισβήτησης, οργής αλλά και μεγάλης σύγχυσης για το τι πρέπει να γίνει.

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται, βλέποντας όμως τη διαφορά του από τη ΝΔ να έχει μειωθεί σημαντικά και να αποτυπώνεται στις 2 ποσοστιαίες μονάδες (22,2% έναντι 20,2% της ΝΔ). Στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 4,9 μονάδες του Αντώνη Σαμαρά (38,2% έναντι 33,3%).

Από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ως τώρα να επικρατούν τα αισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας έναντι εκείνων της οργής και της συγκρουσιακής αμφισβήτησης, τα οποία όμως δεν είναι αμελητέα.

Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν πρόθυμοι να απεργήσουν και να διαδηλώσουν και ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτώμενων, πάνω από 30%, υπερασπίζεται τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και εργοστασίων, πάνω από 20% επικροτεί το κλείσιμο των δρόμων και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, ενώ ένα 14% αναγνωρίζει τη βία ως μέσο έκφρασης και διεκδίκησης και ένα 10% ανέχεται ακόμη και την πρόκληση ζημιών σε κτίρια και καταστήματα.

Ωστόσο απέναντι στις σκληρές επιλογές στέκεται μια πλειονότητα υπομονετική. Η ανάμνηση των καλών ημερών παραμένει ισχυρή και διατηρεί, άγνωστο για πόσο, την ανοχή της κοινωνίας σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι Έλληνες φέρονται να λένε «ναι» στο ευρώ, καθώς ένα ποσοστό 50,1% το προτιμά από τη δραχμή, έναντι ποσοστού 27% που τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο πρώην εθνικό μας νόμισμα.

Μάλιστα, στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν αύριο γινόταν δημοψήφισμα με θέμα ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή», το ποσοστό αυτών που θα έλεγαν «όχι», είναι ακόμη μεγαλύτερο και διαμορφώνεται στο 61%.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη